Така, случи ми се следното:
Варя бира, бутилирам, веднага премествам бутилките в мазето. Октомври месец, навън е топло, но нощите са хладни, а пък тръбите на парното, минаващи през мазето, все още са студени. Вероятно това е причината 3 седмици след отваряне на бирата (кафяв ейл) да съм крайно разочарован от газировката. След наливането в чашата имам течност, която страшно много прилича на кока-кола - с подобна газировка. Никаква пяна отгоре, едни такива странно държащи се мехурчета.... Абе, гадна работа. Преместих обаче бутилките вкъщи, тъкмо бяха пуснали парното и след 6 дни вече имах видимо подобрение - истинска пяна, истинска бира.
Дотук добре, никаква причина да пиша във форума. Обаче онзи ден си отварям една немска бира, Hacker-Pschorr Dunkle Weisse, срок на годност 01.2015 и - същите мехурчета и същият кока-колов външен вид! Проверих за всеки случай в интернет - картинките в Гугъл за тази бира показват съвсем нормална пяна!
Чудя се сега каква е връзката между двата случая - според мен не е възможно да съм попаднал от стотиците хиляди бутилки Hacker-Pschorr, излезли от пивоварната, на някаква с кофти газировка.
Започвам да си мисля дали в мазето ми не витае чудовищна бактерия, която се промъква през миниатюрни отвори под капачките и ми поврежда бирата (немската също я бях оставил няколко дни в мазето)!