Колеги домашни пивовари,
Ден след ден ,варка след варка я докарах до юбилейна 100-тна!
Затова реших да направя нещо класическо и да споделя с вас.
Заложих на любимия на Виктор ,амбър (кехлибарен ) ейл. И то -американски
Суровини:
Малц от Вайерман (предпочитам максимално модифицирани малцове ,за да прескачам белтъчната пауза)
1.Pale ale malt-87%
2.Carapils-3%
3.Caraaroma-6%
4.Special W-4 %
Понеже,водата ,която ползвам(от собствен сондаж) ,е твърда и сулфатна ,когато варя светли бири я прекарвам през йонообменна смола за понижаване на твърдостта (с колко –един господ знае )
Използвам многостепенно инфузионно озахаряване.
Хидромодул 1:3
Загрявам до 65*С ,добавям малца,температурата е 63*С,Ph=6,10,подкиселявам с млечна киселина до Ph 5,20.
Пауза за 30 мин.
Започвам загряване до 71*С,като междувременно замервам Ph=5,5,подкиселявам до 5,2
Пауза на 71*С за 15 мин.
Загрявам до 77*С,изчаквам 10-тина минути и започвам цедене.
Първата бирена мъст е на 17*Брикс
Промивам с вода на 80*С,докато захарността падне до 3*Брикс
Начало на варката при 11*Брикс,Ph 5.2
Охмеляването реших да е single hop,т.е. само с един вид хмел.Използвам Crystal,който е основно ароматен,но понеже имам повече от него ,реших да „злоупотребя“ -2/3 за 60 мин.и 1/3 за 10 мин.
По принцип варката ми е с продължителност 70 мин.
За утилизиране на 98% от алфа киселините са достатъчни 60 мин. И ако не се търси сгъстяване на пивната мъст ,не е нужно повече време.
Охлаждане и заквасване със гъста дрождева суспензия,събрана от предната ферментация,в количество,около 10% от пивната мъст.Дрождите са US 05,осмо поколение.Не съм ги броил
Резултата ще представя на следващата среща
Наздраве!