Рапортувам, че нямах проблеми с утайката при бутилирането
Бях килнал баката на противоположната страна на канелката и дрождите си бяха залепнали в нея част. Успях да събера 12 стъклени по 0.5л и една пластмасова литровка за контрол на карбонизацията. За жалост не усетих пушен вкус при замерванията за следене на ферментацията
Да се похваля: във вторник дегустирах какво съм сътворил от първата варка. Не лоша бира, даже ми хареса. Като се поразмъти малко с дрождевата утайка ми прилича на Дивото пиво. Иначе
ето как изглежда. Светличка, бистричка и не се усещат 6-те процента алкохолец. Жалко, че излезе толкова малко. Оставил съм си две бутилки, които да тествам на втория и третия месец, да видя как се развива като вкус във времето.
Вчера пробвах да сваря Porter, най-вероятно Robust. В духа на фатализма, който се прокрадва във форума за третите варки кръстих тази Black Cat Porter, с надеждата да не ми мине черна котка път и всичко да си е наред
Рецептата:
1.5кг - Пейл Ейл (75%)
0.4кг - Карамюних (20%)
0.1кг - Карафа (5%)
Хмел: 8гр Northern Brewer 80мин. 3гр. Northern Brewer 10мин.
Дрожди: Нотингам
Озахаряване/промиване - 1:3/1:4
Озахаряване: Смесих на ~74*, падна на 65. 60мин. на 66*-69*, последва качване до 72* за 15мин., 78* и маш аут. Промиването за разлика от друг път беше мъка - 45мин на една
тънка струйка. Първото от промиването излезе на
16 и малко *P. В
тенджерата влязоха ~11 литра(с литър по-малко от предната варка, въпреки че поизцедих малца), но забравих да измеря на колко *P. Варене с добавяне на хмел на десетата и осемдесетата минута, сложих също и малко ирландски мъх за 15мин.
Охлаждане за 15-20 мин. и финално прецеждане, което ми е страшна мъка всеки път. Ползвам
торбата от магазина и гледам, че всеки е доволен от нея и я хвали, но на мен ми отнема много време финалното прецеждане. Затлачва се и тече бавно, налага се да изстисквам на ръка. Във ферментатора събрах 7 литра на
15*P и изсипах мини стартера, който бях направил при промиването със 150мл. мъст още толкова вода, супена лъжица захар и 5.5гр. дрожди
Сметките с калкулаторите показват 68% Brewhouse Efficiency, очакван алкохол: 6.2%, IBU: 38