Не е оксидация според мен.
Оксидацията се проявява след време, освен това тя е характерна за по-топло време. Сега на тоя студ бая лашкане ще трябва за да успееш да окислиш бирата - и не само.
Най-ярко е окисляването ако се пълни от високо и се разпенва сериозно.
В твоя случай - ако миризмата на лепило е на лепило тип "Универсал" (ония дето ги дишаха мангалчетата по гарите) - това е етилацетат
http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=10&t=2711Всъщност - както е и писано там - прекаленото отваряне на ферментатора и вкарването на свеж въздух също могат да го продуцират, но не в тази фаза в която ти си описал. Проблем би било ако вкарваш въздух по време на най-бурната ферментация. Причината е, че дрождите вече са се размножили и са преминали на анаеробен метаболизъм, а ти им вкарваш кислород и те започват обратно да се връщат към кислородно дишане - в резултат - серат непривични метаболити - етилацетат в случая.
Другият вариант е превишаване на температурата на ферментация - примерно лагерни дрожди да ги набримчиш на 24 градуса да ферментират.
И най-вероятната причина е именно зараза с диви дрожди.
Ако миризмата на лепило е на хартиено лепило - т.н. декстриново лепило, това вече е друга работа - може да е окисление, но малко е вероятно според мен.
Ако искаш - прати ми проба за тест и ще я погледна 1024 пъти по-отблизо
За да платиш по-малка сума - аз ще пусна товарителница от името на магазина, а ти ще занесеш пробата в офиса на Еконт и ще кажеш че е по едикоя си товарителница. Цената ще е около 3 - 3.50 лв. за бутилка до 500мл.