Първи опити

Модератор: Martin

Re: Първи опити

Мнениеот victoryvt » 28 Окт 2014, 09:48

Супер.
Обаче пълненето на ферментатора до 1/4 от обема ще доведе до това, че водния клапан я се обади, я не.
А и трудно ще отделиш утайката после.
Но , да се надяваме че следващият път производството ще го напълни до 3/4 поне.
:)
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Първи опити

Мнениеот Dr1nata » 28 Окт 2014, 17:47

О, водния клапан се обажда редовно, дори и при такова количество. За утайката ще докладвам след като бутилирам. Мисля да направя още една варка с такъв обем и после мога да вдигна малца с още един килограм. За жалост толкова ми позволяват тенджерите, с които разполагам в момента. Живот и здраве ще мисля ъпгрейд на оборудването. За третата варка ми се пие портър, та ако някой има любима рецепта да споделя :)

Наздраве!
Варки: 38
Малц: 155.75 кг.
Пиво: 710.5 л.
Аватар
Dr1nata
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 87
Регистриран на: 18 Авг 2014, 23:11
Местоположение: Русе

Re: Първи опити

Мнениеот Dr1nata » 07 Ное 2014, 14:52

Рапортувам, че нямах проблеми с утайката при бутилирането :) Бях килнал баката на противоположната страна на канелката и дрождите си бяха залепнали в нея част. Успях да събера 12 стъклени по 0.5л и една пластмасова литровка за контрол на карбонизацията. За жалост не усетих пушен вкус при замерванията за следене на ферментацията :(

Да се похваля: във вторник дегустирах какво съм сътворил от първата варка. Не лоша бира, даже ми хареса. Като се поразмъти малко с дрождевата утайка ми прилича на Дивото пиво. Иначе ето как изглежда. Светличка, бистричка и не се усещат 6-те процента алкохолец. Жалко, че излезе толкова малко. Оставил съм си две бутилки, които да тествам на втория и третия месец, да видя как се развива като вкус във времето.

Вчера пробвах да сваря Porter, най-вероятно Robust. В духа на фатализма, който се прокрадва във форума за третите варки кръстих тази Black Cat Porter, с надеждата да не ми мине черна котка път и всичко да си е наред :)

Рецептата:
1.5кг - Пейл Ейл (75%)
0.4кг - Карамюних (20%)
0.1кг - Карафа (5%)
Хмел: 8гр Northern Brewer 80мин. 3гр. Northern Brewer 10мин.
Дрожди: Нотингам
Озахаряване/промиване - 1:3/1:4

Озахаряване: Смесих на ~74*, падна на 65. 60мин. на 66*-69*, последва качване до 72* за 15мин., 78* и маш аут. Промиването за разлика от друг път беше мъка - 45мин на една тънка струйка. Първото от промиването излезе на 16 и малко *P. В тенджерата влязоха ~11 литра(с литър по-малко от предната варка, въпреки че поизцедих малца), но забравих да измеря на колко *P. Варене с добавяне на хмел на десетата и осемдесетата минута, сложих също и малко ирландски мъх за 15мин. Охлаждане за 15-20 мин. и финално прецеждане, което ми е страшна мъка всеки път. Ползвам торбата от магазина и гледам, че всеки е доволен от нея и я хвали, но на мен ми отнема много време финалното прецеждане. Затлачва се и тече бавно, налага се да изстисквам на ръка. Във ферментатора събрах 7 литра на 15*P и изсипах мини стартера, който бях направил при промиването със 150мл. мъст още толкова вода, супена лъжица захар и 5.5гр. дрожди

Сметките с калкулаторите показват 68% Brewhouse Efficiency, очакван алкохол: 6.2%, IBU: 38
Варки: 38
Малц: 155.75 кг.
Пиво: 710.5 л.
Аватар
Dr1nata
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 87
Регистриран на: 18 Авг 2014, 23:11
Местоположение: Русе

Re: Първи опити

Мнениеот cervesa » 07 Ное 2014, 17:59

:D Не твоята прилича на Дивото пиво,а то прилича на домашна бира :D :D :D
А за след три месеца ,няма за какво да оставяш ейлова бира,ако няма поне 7% алкохол.
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Първи опити

Мнениеот alvinator » 07 Ное 2014, 23:39

Аз имам същия проблем с финалното прецеждане с торбата от магазина, ама аз го имам с каквото и да избера.
Затова последния път просто жертвах 1+ литра пивна мъст на дъното и въобще не се заинмавах с утайка.

Както осъзнах напоследък - 3 неща ми куцат: финалното прецеждане, бистротата на бирата и търпението да гледам бутилки в хладилника, без да ги отварям ;)
Аватар
alvinator
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 198
Регистриран на: 28 Яну 2014, 00:06

Re: Първи опити

Мнениеот mayosha » 08 Ное 2014, 11:13

Това с финалното прецеждане и на мен не ми е съвсем ясно как се прави, но при последните варки май му хванах цаката – след като мъстта се охлади, утайките си стоят на дъното и източвам бистрата част с маркуч. Преди да влезе във ферментатора минава през фуния с парче тензух отгоре, което се запазва чисто почти до края. Утайката която остава на дъното е доста малко и се прецежда лесно или се изхвърля (става въпрос за варка около 10л).

Преди използвах торбата за прецеждане, като изсипвах на части мъстта и чаках да се източи. Така обаче се изсипваше и утайка, която затлачва торбата и прецеждането ставаше много бавно. Освен това, докато мъстта се охлажда я разбърквах с термометъра, за да се разпредели температурата (защото охлаждам на водна/ледена баня). Това бъркане обаче размътва мъстта и допринася до по-бавното прецеждане, а вероятно допринася и до по-голям риск от зараза. Сега само разклащам тенджерата без да бъркам вътре, а за да ускоря охлаждането оствям тенджерата отворена в началото, поне докато падне до 60°C, след което слагам капака.

След споменатите открития и корекции по процеса, резултата е в пъти по-бистра бира и много по-малко ядове покрай прецеждането :)
Аватар
mayosha
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 154
Регистриран на: 30 Юни 2014, 09:19
Местоположение: Sofia

Re: Първи опити

Мнениеот Dr1nata » 08 Ное 2014, 12:08

Аз процедирам почти като mayosha, обаче охлаждам със серпентина, а последния път и на водна баня (както се вижда от снимката) за още по-добър ефект. Докато охлаждам също бъркам с термометъра за разпределение на температурата и като се утаи източвам с маркуч първо бистрото от повърхността а после и останалата гняс. С портъра обаче не виждах колко се е утаило и какво засмуквам и въпреки, че се старах да източвам от повърхността на мъстта, рано-рано засмуках тиня. Следващият път към края на охлаждането ще разбъркам здраво и ще пробвам т. нар. whirlpool ефект, да видим вали ще има полза. Пустата му торба е по-жадна и от мен и абсорбира доста течност, което ме кара да я цедя накрая. Това пък ме притеснява да не вкарам някой бацил вътре и да заразя бирата.

@alvinator, тоя последния проблем с бутилките в хладилника май го имаме мнозинството тук :)

И един въпрос относно торбата: като приключите с нея с какво я миете? Аз след като отстраня тинята полепнала по нея я преплаквам няколко пъти, но дали само това е достатъчно?
Варки: 38
Малц: 155.75 кг.
Пиво: 710.5 л.
Аватар
Dr1nata
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 87
Регистриран на: 18 Авг 2014, 23:11
Местоположение: Русе

Re: Първи опити

Мнениеот victoryvt » 08 Ное 2014, 14:31

Пускай я в пералнята заедно с други жълти дрехи :)
Стига да не ти се кара Началник-пералнята :)
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Първи опити

Мнениеот Dr1nata » 22 Ное 2014, 19:17

Ето малко снимков материал на готовата продукция от първите две варки:

Изображение
Това е първата бира 35 дена след варката. Доста бистра - като купешка, но газировката ми се струва слабичка (ползвах 5гр. захар на литър). Не е недостатъчна, просто съм свикнал с малко повече мехурчета :) Първоначалната пухкава пяна не е от най-трайните, но я има и остава по стените на чашата, в последствие остава един тънък слой, който се задържа за по-дълго време. На вкус е приятна, пивка и повече ми харесва от предлаганите по заведенията :) Абе доволен съм :D

Втората не се различава много от първата като качества. Rauch-а, който вложих го усети само 1 човек :( Ето и нейна снимка на 23тия ден след варката:
Изображение
Варки: 38
Малц: 155.75 кг.
Пиво: 710.5 л.
Аватар
Dr1nata
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 87
Регистриран на: 18 Авг 2014, 23:11
Местоположение: Русе

Re: Първи опити

Мнениеот Dr1nata » 05 Яну 2015, 18:56

Здравейте колеги и за много години! Из онея дни отворих последното Rauch Ale-че (~два месеца след варката) и... О чудо! Пушеният аромат и вкус вече се усещаха. За пръв път пия подобна бира - с умерен вкус и аромат на пушен бекон. Инересна бира беше станала и определено ще пробвам пак подобна рецепта. Като начинаещ очаквах, че вкусът ще бъде по-скоро като от престояване в обгорена бъчва (или нещо подобно), но не съм очаквал бекон :) Може ли да се постигне такъв ефект и как?

Вtw средата на декември забърках две бири, с които да почерпя за рождения ми ден в края на този месец:

Birthday Batch I:

2kg - Pale Ale (64%)
0.8kg - Munich Malt Type 2 (26%)
0.2kg - CaraAmber (7%)
0.1kg - CaraAroma (3%)

Хмел:
5g Simcoe (60min)
5g Simcoe + 5g Citra (15min)
5g Simcoe + 5g Citra (10min)

Дрожди: Safale US-05

Начална плътност: 13*P, Крайна плътност: 3*P
ABV: ~5.4 IBU: 34 Efficiency: 76%

Birthday Batch II:

2.3kg - Pale Ale (77%)
0.3kg - Carapils (10%)
0.3kg - CaraMunich II (10%)
0.1kg - Rauch (3%) - сложих го, за да докарам общото количество до 3кг щото нещо бях объркал сметките

Хмел:
15g Cascade (60min)
10g Cascade (15min)
10g Cascade (10min)

Дрожди: Safale US-05

Начална плътност: 11+*P, Крайна плътност: 3+*P
ABV: ~4.3 IBU: 36 Efficiency: 68%

Щях да им правя и сухо охмеляване съответно за BBI - Simcoe+Citra, за BBII - Cascade, но нещо се отказах, не бях достатъчно уверен, като че ли :D Надявам се да се получат добри бирички и да са доволни консуматорите. Айде със здраве и за много бири
Варки: 38
Малц: 155.75 кг.
Пиво: 710.5 л.
Аватар
Dr1nata
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 87
Регистриран на: 18 Авг 2014, 23:11
Местоположение: Русе

ПредишнаСледваща

Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта

cron