Кьорав карти не играе

Модератор: Martin

Кьорав карти не играе

Мнениеот alvinator » 17 Окт 2014, 02:16

Предлагам ви тема, в която с прискърбие да споделяме грешки и издънки по време на пивоварния процес :D
Аз мога да се записвам поне 2 пъти в месеца.

Започвам първи със следното:

Миналия уикенд тръгнах да правя хефевайцен и съм посял... дрожди за ейл US-05 :doh:
Разбрах го 5 дни след варката, когато започнах да си подготвям материалите за следващия уикенд. Пакета WB-06 си беше недокоснат в хладилника, за мой ужас.
При преместването във втори съд вчера след бурната ферментация хвърлих едно око на хидрометъра, алкохолът е произведен така или иначе. Но бирата няма да има никакъв аромат, тъй като съм слагал само хмел за вгорчаване, разчитайки че дрождите ще го докарат на аромат :) А дрождите с бананите и дъвките ги няма! Затова сега спешно посред нощ се наложи да правя сухо охмеляване за сефте с 10 грама каскейд. След 3-4 дни ще видим какво ще се получи.

Абе, казваха ми нашите още от малък, че съм разсеян.. :D
Аватар
alvinator
Майстор на лакардията и пивоваренето

Re: Кьорав карти не играе

Мнениеот victoryvt » 17 Окт 2014, 09:18

Ще стане идеална американска пшенична бира !
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор

Мнениеот mirix » 17 Окт 2014, 11:10

От грешките се ражда истината :)
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix

Мнениеот cervesa » 17 Окт 2014, 12:48

Американската пшеница ,която ще получиш,ще те накара да се влюбишв този стил,справка Виктор :D (защото той не обича бананите в немската) ,а също и мен.
Аз съм опитал поне сто различни вайцена в Германия (без да смятам участия в журита),но след като влезнах в темата с американска пшеница, не мога да излезна :D .Снощи заредих един кег ,варен на 30 август-просто е жесток!
cervesa

Мнениеот rajev » 29 Окт 2014, 15:45

Преди време аз също мислих за такава тема .Ето и нещо от мен.

НИКОГА не използваите кухненски чопар за мелене на карафа -после така запушва лаутертюна ,че прецеждах 10 литра портър около 2 часа и половина
Аватар
rajev

Мнениеот daniel.trifonov » 29 Окт 2014, 18:23

Преди няколко седмици варихме с nik0st един белгийски светъл ейл.
В неговата система съда за майшване е една пералня Роса с плосък нагревател на дъното. В един момент нагревателя гръмна и спря да топли. Отвътре имаше леко залепнала зърнена каша, но нищо сериозно. Започнахме да греем с бързовар и в един момент спрях да го мърдам в кашата и така хубаво загоря, че сега имаме една варка за изхвърляне. Поне не е прекалено голяма - само 35 литра. Тогава ми се струваше, че леко мирише на препечено, но сега мисля, че не става за пиене.

Много внимавайте с бързоварите в майша! :angry-screaming:
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov

Мнениеот rajev » 29 Окт 2014, 19:28

Аз също гръмнах един бързовар докато топлих водата за промиване .НИКОГА неоставяите бързовара в малко вода има означено място ,което е отбелязано с две хоризонтални черти ако водата падне по надолу започва да се зачервява прегрява и после гърми като вулкан ,аз така пукнах един.ДАНО ДА НЕ СЕ УТРЕПЕМ ДОКАТО ЕКСПЕРЕМЕНТИРАМЕ. --- НАЗДРАВЕ---
Аватар
rajev

Мнениеот victoryvt » 30 Окт 2014, 10:15

За бързоварите в майша :

1. Моят горчив опит - естествено директно в майша не съм ръгал бързовар, но ... пробвах да източа бистра мъст и нея да достоплям, и го правя понякога и сега. Какъв е номерът и тук - ако майшът е в началото на озахаряването , особено ако е на протеинова пауза - така загаря че чак се запалва ! Аз така си пробих дъното на пластмасова кофа в която имаше източена мъст от преди протеинова пауза и се мъчех да стопля за главното озахаряване, но уви - за една минута някъде по бързовара се налепиха белтъците, почерняха и започнаха да червенеят. Бързоварът така прегря, че проби дупка в дъното на кофата и мъстта изтече. След протеиновата пауза обаче - по време на главното озахаряване , когато по повърхността на майша няма пяна - бързовар в източена мъст няма никакви проблеми.

2. Възможно е да се грее с бързовар(и) вътре в майша, но само чрез силно бъркане с автоматизирана бъркалка с моторче и/или поставяне на няколко бързовара свързани ПОСЛЕДОВАТЕЛНО електрически (което ще рече - единият полюс на контакта в единия извод на първия бързовар, втория му извод в първия на следващия и т.н. докато се стигне до последния извод на бързовар и той отиде в другия полюс на контакта)
Последователното включване на бързоварите прави така че мощността на един от тях пада драстично и от там и температурата на нагряване. Два или три последователно стигат. Бъркането пак е препоръчително.
Изображение
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор

Мнениеот za6o » 31 Окт 2014, 09:50

Не пълнете тенджерата в която ще варите до ръба. Като започне да ври и прелее, е*ава мамата на всичко тази захар.
В моят случай намокри копчетата на печката и залепнаха контактите на врътките, сега 2 от котлоните на работят :D
Не че сега не я пълня да ръба, ама пуста лакомия :D
za6o
Колкото вари, толкова и споделя

Мнениеот malkstor » 03 Ное 2014, 15:59

И аз да добавя нещо от скромния си опит: ако след прецеждането от лаутертюна си напълните приготвения съд до горе и остане за още, не оставяйте само останалото в друг съд. Причината е че понеже то е в края на промиването, захарността е ниска, да не говорим за останалите неща като вкусови качества :) Разпределете и размесете добре с останалото, за да се получи балансирана смес с приблизително еднакво съдържание на мъст от началото и края. Не е далеч от акъла, ама аз не се сетих :doh:
Варки: 4 pale ale, 2 weizen
Аватар
malkstor

Следваща

Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра