от victoryvt » 28 Окт 2014, 10:14
Растоянието между валовете какво е точно , и още нещо - мисля си че и двете шайби са прекалено малки.
Т.е. особено тази на ел.двигателя - той може би има мощност, но заради малката повърхност на шайбата не успява да зацепи и да я завърти.
Опитай следното - увеличи растоянието между валовете на 1.5мм (1 мм. е оптимумът за мелене, но иска и сила) или опитно - да пропуска доста цели зърна. Така нуждата от мощност ще падне драстично. След това пускаш двигателя да върти и валовете да се въртят на празен ход и започваш да пускаш с канче така че да минават отначало съвсем малко, а после повечко зърна докато стигнеш до момент да има по цялата дължина на валовете зърна, но да няма над тях.
Ако мели добре така - ок - промени си цепката на бункера, но ако се мъчи и блокира (при раздалечени валове) - сменяй шайбите с по-големи и двете. После и това ако не помогне (така си мисля че ще е) сменяй и двигателя.
Между другото, тоя изглежда на размер поне добре, я дай снимка на плочката му с надписите ако има такава.
И си провери кондензатора - дали е верен по стойност и дали не е старт и изсъхнал.
Имай пред вид, че аз меля тонове с мотор 750 вата реални монофазни, който едвам завърта при старт валовете. даже често се налага да му помагам с ръка да развърти. Но тръгне ли веднъж после пълня целия бункер до горе (2-3 кг. събира) и няма спиране. Отначало ми блокираше от време на време на твърдите малцове - карамюних, мюних, виена , но на масовия пейл и пилс - няма грешка. Сега вече върти абсолютно всички видове малц.
Предишния мотор, който не беше мой и го бях взел само за проба беше 1.1 квата трифазно, свързан в триъгълник монофазно и въртеше като змей - 2 кг. за 1 мин. без да има нужда от повтаряне. Сега с този 750 вата с раздалечени валове меля двукратно и става перфектно, но времето е около минута на килограм.
Между другото аз съм привърженик на дву и трикратно минаване при раздалечени валове - срещу еднократно при сближени. Много по-цели са люспите, а времетраенето не е значително по-голямо. Все пак при раздалечени валове зърното минава по-бързо.