US-05 са топлолюбиви и на над 20 гр. са изключителни бързаци. Обаче оставят и един осезаем мирис на мая.
На по-ниски темп. аз лично не съм ги тествал, възможно е да се проточват, но има едно друго нещо - влизането на пяна във водния клапан повишава налягането във ферментора и от там всичко тръгва на криво. Първо дрождите си променят жизнените показатели заради налягането (забавят ферментацията), второ - самото налягане предизвиква ново пенене и процесът зацикля подобно на гашинга от бутилка - самозахранва се с пяна.
Опитай да ликвидираш проблема като отвориш ферментора и премахнеш с лъжица малко пяна, след това пак си сложи водния клапан почистен и напълнен с нова течност.
Относно дрождите от пакетче и насипните - Тези в пакетчета по 11.5 гр. са фабрично запечатани и поддържат максимален брой живи клетки за дълго след обявения срок на годност. Насипните, които аз пълня в шишенца са пак от пакет, но той е от 500гр. и известно време стои в хладилник докато се продадат всички дози. Възможно е сравнявайки едни и същи дрожди - едните от пакетче, другите насипни - да се установи по-малък брой активни клетки в насипните дрожди. Затова и аз гледам да компенсирам с по-голям грамаж - пиша че е 11гр. , но слагам 13-15, в зависимост колко е стар големия пакет.
Най-бързо вървят Нотингам-а, за тях гарантирам че дори и насипни са с максимален брой клетки.
US-05 също не се застояват, както и S-04.
Най-проблемни са малко по-екзотичните като Belle Saison, Маури Брю Лагер, Мюних (пшенични) и т.н. Въпреки това аз лично от време на време варя малки варки с някои от тях за да следя дали са достатъчно жизнени.
Относно начина на използване - всякакви дрожди, не само бирени - се ползват по следния начин :
1. Най-просто наръсване на повърхността - лесен и същевременно слабо ефективен начин.
2. С предварително рехидриране - взема се доза преварена за дезинфекция вода в обем 10 пъти по грамажа на дрождите - за 11гр. 100-120мл. вода , в нея се наръсват дрождите без да се бърка (темп. на водата около 30 гр.) и се изчаква 10 мин. след което се разбърква и веднага се влива във ферментатора (ако се оставят във водата за повече от 20 мин. следва умиране поради липса на храна).
3. Лек стартер - рехидратирането става в смес от бирена мъст, току що извлечена при промиването с вода , така че общата захарност да е около 8% Плато. Наръсват се в същия обем като точка 2 и пак се изчаква 10 мин. , разбърква се и се оставя така докато дойде време за заквасване - през това време се прави промиването, варенето, охлаждането и т.н. - т.е. минават около 2-4 часа, през което време чашата с дрождите шупва и по това се разбира че дрождите са жизнени и ще заквасят успешно бирата. Може да им се добави след шупването още мъст и те пак ще шупнат.
4. Стартер - Започва се с рехидриране от т.2 , подготвя се стерилен съд , малцов екстракт или бирена мъст , вода - всичко се минава през кипване и охлаждане , вливат се рехидрираните дрожди, оставя се стартера да се развива било то на магнитна бъркалка, било само с фолио на гърлото и т.н. След 12-24 часа този стартер е направил от първоначалните живи клетки - нови, с брой около 2- до 5-6 пъти по-голям (слагаш 11гр. - получаваш 60-70гр.)
Най-труден е стартерът, тъй като се изисква подготовка 12-24 до 48 часа преди варката, ползва се скъп малцов екстракт, нужна е магнитна бъркалка, и най-вече - изисква се абсолютна стерилност, защото всяко замърсяване с бактерии и/или диви дрожди на стартера ще доведе до тяхното силно развитие в него и съответно после в главната ферментация.
Някой ден, необикновен - ще направя и упътвания на насипните дрожди. До тогава - използвайте този пост като упътване