Тези варки от по 5л взеха да не ми стигат...
Та реших нещо да направя по въпроса и си взех малко по-голяма тенджера с обем 11л (другата е 6л) - признавам, голямо менте е - чиста тенекия си е ... май е турска някаква ... както и да е ...
Снощи я тествах със, както следва:
- 75% Пайл, ~1.2кг
- 25% Мюних, ~ 0.4кг
- озахаряване с 4л на 67'С за час - падна на 66.6, с йода всичко изглеждаше добре ...
- промиване на 2 пъти с общо 7л (2х3.5л) на 78'С
В тенджерата влезнаха ~9.4л мъст с плътност някъде около 1.038 ... (по надолу съм писал как го мерих без хидромер)
Още като почвах си бях извадил утайката от №3 (дрожди Нотингам - виси в халдилника вече повече от месец) да се аклиматизира и докато се озахаряваше, приготвих захарен разтвор - 4гр тръстикова със 100мл вода ...
Като се поохлади (до към ~30'С) сложих 2-3 лъжички от утайката и го зарязах така ... останалото от утайката изхвърлих
след малко повече от 2 часа изглеждаше ето така:
Хмел:
- 8гр Челинджър в две кесийки на 60мин
- 4гр Челинджър + 2гр Фугълс изсипани директно в тенджерта на 40мин
- 5гр Фугълс на 15мин пак в кесийка
от време на време притисках кесийките в стената на тенджерата с бъркалката да си пуснат каквото могат ...
Като свалих да охлаждам, прехвърлих 3те кесийки в едно джезве с малко от мъстта да си покъкрят за 15-на минути, току виж, пуснали още малко ...
Охлаждах почти час и прецеждах последния литър още половин - мисля повече да не слагам насипни гранули хмел ... ако варката беше към 20л нямаше изобщо да се занимавам с този последен литър ...
В крайна сметка излезнаха точно 7литра с плътност накъде около 1.058 .... посях на 24'С , почистих и заспах ...
Сутринта вече си бълбукаше ...
Малко наблюдения и изводи до момента...:
- от №4 "Нещо като Стаут" остана само литър - за 'специални цели' - следващия път ще е "по-гъста" мъста щото с отлежаването вече не се усеща сладост, иначе на мирис и като пяна е идеална ...
- от №5 "Нещо като Битер" нищо не остана - най-сполучливата ми варка до момента - оказа се (не ми се смейте много) че за да стане като трябва, освен всичко друго, на бирата и трябват поне 3-4 дни в хладилника ... разликата е фрапираща и доста неочаквана за мен ...
- №6 "Нещо като Битер" чака за тестове - първите 2 литра са в халдилника и ще изчакам още поне ден преди да я пробвам ... вече има с какво да я сравнявам ... мммм...
Друго ... малц почти не остана (под килограм общо от всички видове) - та ще се пазарува пак
Рефрактомера още пътува от Китай (надявам се де) та докато още го чакам си взех една малка бижутерска електронна теглилка - до 100гр с разделителност 0.01гр - хем да си меря по-точно хмела, хем я ползвах и за мерене на плътността...поне имам вече груба идея какво влиза във ферментора и евентуално - какво ще излиза ...
Горните плътности дето пиша ги получих по следния начин:
- имам една пипета от тези дето идват с панадолите - разграфена е до към 9мл (май) ...
- поставям малък съд на тегликата и тарирам (нулирам)
- пълня пипетата до маркера за 6мл и я изпразвам в съда докато стигна маркера на 1мл - правя това 2 пъти и получавм 10мл в съда и гледам колко тежи.
- тарирам както си е, и повтарям операцията, после потретвам, накрая взимам средно аритметично от теглата ... надявам се методологията ми да е правилната ...
например за крайната бях получил съответно 10.56г, 10.58й и 10.61г което закръглих на 1.058 плътност ... интересното беше че всяка следваща проба беше по-тежка от предната - може пък да се е дължало на това че пробата постепенно изстиваше в чашата между меренията ... незнам ... май ще си взема и хидрометър да си сравнявам:-)
Например, като меря с чешмяна вода по горния начин, теглата и варират винаги между 9.97 и 10.00 което ми се струва напълно ок...
това от мен,
лек Ви ден и успехи с хобито