victoryvt написа:Ами освен да те покани някой на гости ...
Ако имаш път през В.Търново - заповядай, само ми пусни едно ЛС предния ден.
Освен това - домашна бира е много общо понятие.
Един домашен пивовар може да харесва пейл ейл (светла с горна ферментация), друг може да харесва вайцен - пшенична бира, трети - тъмен бок, четвърти тъмен стаут, пети - немски раух (пушена) - аз например и т.н.
Многообразие стилово има голямо, а дали конкретният стил на теб ще ти допадне е съвсем друг въпрос.
Но мен ако питаш - я си свари една собствена и виж как е
Няма начин да нямаш у вас 5л. тенджера - в нея можеш да приготвиш около 3л. бира :
1. Малц светъл - някакъв - 700гр. (1кг. да поръчаш + смилането = 1.75лв.)
2. Хмел горчив 5гр. (ще трябва да поръчаш минимум 50гр. за 2.50лв.)
3. Дрожди Нотингам 2гр. (поръчваш 1 по 11гр = 4.10лв.)
В тенджерата наливаш 2.1л. вода с температура 69-70гр.
добавяш малца и разбъркваш добре.
Поддържаш 65-66гр. за 45 мин.
Загряваш леко с бъркане до 72гр. и оставяш за 10 мин.
Дозагряваш до 78 и спираш за 10 мин.
През това време си подготвил в друг съд още 2.8л (3л.) гореща вода с темп. 78гр.
Намираш сито за брашно - голямо, слагаш го над една кофа и в него изсипваш съдържанието на тенджерата (първата ) и почваш да поливаш отгоре с канче горещата вода от втората тенджера (3-те литра на 78 гр.), бавно и докато свърши водата на 78 гр.
Каквото се отцеди в кофата - това ти е пивната мъст - ще е около 5л. течност. Ако видиш че наближи капацитета на тенджерата ти - просто спри да поливаш отгоре по време на прецеждането.
Сипваш съдържанието на кофата в тенджерата и започваш бясно варене без капак !
Щом заври и минат 10 мин. от завирането - слагаш 5гр. горчив хмел.
После към края на вренето слагаш още толкова хмел за аромат.
Вренето е час и половина - ще се изпари поне 1.5 до 2л.
Охлаждаш на водна баня или слагаш капака и изнасяш на вън на студено за един два часа.
През тензух прецеждаш и каквото излезе влиза в някакъв съд за ферментация - малка кофа с капак, тубичка 5л. или в две бутилки по 2 - 2.5л. с леко недозавити капачки. Наръсваш дрождите вътре и оставяш на стайна темп. да си ферментира.
След 5-6 дена ще е приключила ферментацията и ще е паднала захарността до 3% да речем.
Бутилираш бистрото и слагаш по 5-6гр. захар на литър бира.
Държиш още седмица на топло да се газира и от там насетне - в хладилника колкото издържиш.
Отваряш и пиеш с кеф.
Ако си я харесаш - търси голяма тенджера, казан, бидон, направи си лаутертюн, серпентина за охлаждане, или си ги купи от магазина.
И ще си домашен пивовар !
А после можеш и член на АДПБ да станеш , ако много се запалиш по това хоби.
Назад към Ако си начинаещ пивовар - моля прочети това !
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта