Днес реших да направя един експеримент. Понеже си понабрах вчера свежи шишарчици хмел. Тъй и тъй захладнява нека бъде тъмна. Много ми беше интересно да си припомня как започнах от начало с 8 литовата тенджера, а направо е като детска игра. Рецептата е мое творение.
1,2 кг светъл малц - Болярка
120 гр. караарома
120 гр. карафа тип 2
озахаряване 1:3
преваряване на кладенчова вода и охлаждане до около 57 гр.
след смесване - 54 гр. слагам само светлия малц
20 мин. на 54 гр.
10 мин. на 62 и добаявям другите малцове.
50 мин. на 66 йодна проба чудесна
20 мин. на 72 и загряване на 78.
промиване 1:4
90 мин. 8гр. шишарки
45 мин. 8 гр. шишарки
10 мин. 16 гр. шишарки
АА на шишарките неизвестна. сорт също неизвестен
очавкан екстракт - 7 л. бирена мъст на 15-16 %
очаквано ИБУ ако заложа 5%АА около 61
заквасване с нотингам 3-4 гр.
даже ми се върти в главата да сложа още 3-4 гр. шишарки за сухо охмеляване
След месец ще видим , дали ще е загубено време или убава бира