LIDL казан :)

Тук всеки желаещ може да си отвори тема за да се похвали с какво вар, в какво отлежава, и как изглежда крайния резултат

Модератор: Martin

Re: LIDL казан :)

Мнениеот cervesa » 15 Окт 2014, 20:25

Alvinator-за пръв път в моя скромен опит ,срещам коагулант (ирл.мъх) в хефевайцен!?Или може би искаш кристал вайцен?,но не е това технологията!
Иначе,замени оплетката с тръба!
d.gorev е прав!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето

Мнениеот alvinator » 15 Окт 2014, 22:07

cervesa,
знам, че хефевайценът е мътен (пшенична бира все пак) и това е част от профила на бирата. Не съм искал да избистря бирата, а да коагулират белтъците и да ги ракарам от мъстта; на повечето места пишеше, че мътността се дължи в голяма степен на дрождите, а не на белтъците.
(упражнението беше напразно, де - след проблемите с филтрирането, излях всички утайки във ферментора).

Ирландски мъх в рецепта на Weissbier срещнах и в byo.com, а пък на мен това списание ми се струва доста реномирано ;)
Аватар
alvinator

Мнениеот cervesa » 15 Окт 2014, 22:40

Белтъците коагулират при 80*!Факт! без айриш мосс! :D
cervesa

Мнениеот alvinator » 15 Окт 2014, 22:57

Приемам забележката, грешката ми се дължи на беден пивоварски речник и натрапващи се спомени от учебника по английски :)

"да коагулират белтъците и да ги ракарам от мъстта" да се чете "коагулиралите белтъци да образуват по-едри парцали и по-лесно да ги разкарам от мъстта".
(coagulate нали значи и пресичам се /за мляко/, та го използвах в тоя смисъл - образуване на бучки пихтия)

Иначе съгласен ли си, че мътността на вайцена се дължи повече на дрождите, отколкото на белтъците в бирата? И че ирландския мъх не пречи?
Аватар
alvinator

Мнениеот sk1916 » 16 Окт 2014, 12:18

Относно ирландския мъх - чудесен помощник за пресичане на белтъците и избистряне, но... по-внимателно. Ще си позволя да цитирам колегата dandilov, който и онзи ден в личен разговор ми потвърди, че прекалената му употреба може да има и канцерогенни последици, а максималната доза е 40 милиграма на литър! Аз лично не си позволявам да слагам повече от 0,5-0,8 гр на 20-литра варка.
sk1916

Мнениеот alvinator » 16 Окт 2014, 20:22

Не искам да разводнявам темата, но
sk1916 написа:... прекалената му употреба може да има и канцерогенни последици, а максималната доза е 40 милиграма на литър! Аз лично не си позволявам да слагам повече от 0,5-0,8 гр на 20-литра варка.

T.e. ти твърдиш, че над 40 милиграма на литър е опасно (40 милиграма на литър са равни точно на 0.8 грама за 20 литра), затова винаги използваш точно толкова?
Хора, къде ги четете тези неща? Кой продава стока, която се влага в количество 0.8 грама и всяка прашинка над това може да ти докара рак????
Ако искате, да го обособим в отделна тема, че тук си говорим за друго.
Аватар
alvinator

Мнениеот cervesa » 16 Окт 2014, 20:49

Това са градски легенди!
cervesa

Мнениеот victoryvt » 17 Окт 2014, 09:25

Веднъж писах, сега пак - има голяма разлика да го изядеш карагенана и да го ползваш за коагулиране !
Помислете бе хора.
Коагулиралите белтъци (утайката) вие какво я правите ? Аз лично я изхвърлям.
Даже и да попадне във ферментатора малко - то си пада в утайката с дрождите и пак не влиза в бутилките. Утайката на бутилките пак не я пием нали ? (Изключая вайцените).
Е какъв е проблема ?

А питате ли се колко карагенан има в колбасите - дето от водата правят я кренвирши, я мляко, я сирене.
Има го и в пастата за зъби даже.
Само че за разлика от бирата - в колбасите и сирената си го изяждаме, а не го хвърляме.

Тъй че не е страшна употребата му за бира.
А и не е задължителна. Едно силно врене на бирената мъст и бързо охлаждане върши същата работа.
Бистрене на ферментиралата бира с белтък от яйце или желатин още повече.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор

Мнениеот 5th-hokage » 16 Яну 2015, 21:03

Днес в Лидъл (София) видях казан за варене на буркани, та ако някой е пропуснал и иска да си купи даже е на промоция - 79.00 а ето и снимка http://prikachi.com/images.php?images/363/7853363Q.jpg
Аватар
5th-hokage

Мнениеот alvinator » 17 Яну 2015, 19:51

Абсолютно същият е.
Имам вече 5-6 варки с това чудо. Въпреки, че напоследък се отказах да повишавам температурата посредством нагревателя на казана, защото ползвам BIAB и зърното в мрежата (тюл) е със съвсем различна температура от тази на течността от външната страна на "торбата". Налага се едно непрестанно бъркане, ръката да те заболи :) Просто ползвам strike water calculator и добавян необходимото количество вряла вода, за да си направя схемата (66-72-78). Така през повечето време казанът е просто една тенджера :)
Аватар
alvinator

ПредишнаСледваща

Назад към Да си ги покажем (оборудванията и бирите)