тръба за серпентина

Кой с какво охлажда - чилъри, ледени бутилки, водна баня, проточно охлаждане, топлообменници и др.

Модератор: Martin

тръба за серпентина

Мнениеот alvinator » 20 Сеп 2014, 20:15

Хора, според вас worth chiller може ли да се направи от такава тръба?

http://olx.bg/nerzhdaema-stomanena-trba---austenitna-i55478674

Цената е сходна с тази на медната тръба - 3/8" (10мм) е 6.10 лв., медната със същия размер е около 5+ лв.
Аватар
alvinator
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 198
Регистриран на: 28 Яну 2014, 00:06

Re: тръба за серпентина

Мнениеот mirix » 20 Сеп 2014, 22:34

Китайската тръба е на около 2 лв. м.-таьи която е за душ. Снадваш 4-5 тръби и си готов
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: тръба за серпентина

Мнениеот daniel.trifonov » 21 Сеп 2014, 10:26

Тръбата за душ вътре има един шлаух от полимерен материал, а металната й част е само броня, която не е плътна и не е подходяща за чилър.
Тази стоманената е донакъде подходяща, но във всички ръбчета на гофрето могат да се скрият недоброжелатели. Ще е трудно почистването. Неръждаемите стомани имат много по-нисък коефициент на топлопроводност от медта, но пък тези за хранителни цели са напълно безвредни, за разлика от медта. По складовете за метални заготовки има и гладки неръждаеми тръби с различни диаметри, което е далеч по-пододящо, ако искаш да избягаш от медта.
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: тръба за серпентина

Мнениеот alvinator » 21 Сеп 2014, 12:48

Аз реших, че mirix се шегува, защото: 1/ тръбите/маркчуите за душ не са маркучи, а просто броня за гумения маркуч вътре, т.е. не става за топлообмен; 2/меки са и не може да се оформи серпентина с тях; 3/не е ясно от какъв материал са и дали е Ок за досег с храни

Не се бях замислял за почистването на гъвкава тръба. Според мен не е невъзможно, още повече, че ще бъде 15-ина минути във врящата мъст преди същинското охлаждане. Притесняват ме 2 неща:
1. Колко гъвкава е гъвкавата метална тръба - ако си е мек маркуч, няма смисъл.
2. Колко добре изолира течността от външната среда. Идеята все пак е да има сериозен топлообмен.

Някой виждал ли е такива тръби на живо?

допълнение:
като гледам тази страница, явно става за частта с огъването. остава да се прецени частта с топлообмена:
http://ayvaz-n.eu/products/flexible-metal-hoses/flexible-metal-hose-dn-12-mm/
Аватар
alvinator
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 198
Регистриран на: 28 Яну 2014, 00:06

Re: тръба за серпентина

Мнениеот mirix » 23 Сеп 2014, 11:25

alvinator тази тръба от душа като и извадиш шлауха може и да стане за прецеждане. Аз за охлаждане за голямата варка ползвам топлообменник от хладилна витрина- 20 лв от един хладилен техник.
Нещо от този тип - http://www.novotechprom.com/lang-en/air ... 3L363.html
100-110 л. си ги охлажда.
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: тръба за серпентина

Мнениеот d.gorev » 23 Сеп 2014, 13:56

Няма причина посочената тръба да не може да се използва за серпентина за охлаждане на пивна мъст. Огъва се до много по-малки радиуси от съответната медна такава. При изработка серпентината трябва да се укрепи за да си запази формата. Дефлегматора на казана ми е от такава тръба и си работи прекрасно (тъба ф14 успях да я навия на серпентина с външен диаметър ф80).
На няколко места съм виждал да продават такава тръба и дори могат на място да монтират резбовите връзки. Но при почти равни цени с медната тръба и кото се има предвид, че топлопреноса е по-малък от този на медта, май с неръждаемата ще излезе по-скъпо отколкото с медна (при равни топлинни мощности).
Плюсовете й са, че не са нужни спесиални умения за работа с нея и че по никакъв начън не реагира с пивната мъст.
d.gorev
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 28
Регистриран на: 09 Юли 2014, 08:23

Re: тръба за серпентина

Мнениеот alvinator » 15 Окт 2014, 02:21

В крайна сметка направих серпентина от медна тръба. Пратих на баща ми 2 снимки, един клип в youtube и един чертеж, както и 50 кинта :D и се получи много добре.
Тръбата е с външен диаметър Ф10, около 6 метра. На места е изкривявана с клещи огъвачки, за да не се прегъне грозно. Първият и последният пръстен на спиралата са запоени внимателно за единия край на тръбата, за да не се събира като пружина.

IMG_20141006_154219.jpg


И тъй като решихме да не запояваме фитинги, се наложи да ползвам маркуч.
В единия край (на входа) ми служи за преход към фитинг, с който свързвам гъвкава връзка за бойлер (която свързвам с кухненската батерия), а в другия край на тръбата ми служи да отведа топлата вода до мивката. Доста се чудих какви маркучи да взема, все пак ще имат досег с 90+ вода в началото. Накрая взех този от снимката за по 5 лв. метъра от магазин за авточасти.

IMG_20141006_155250.jpg


Всичко се случва перфектно - 15 литра за 15 мин. до 24 градуса.
Засега това е процеса, който протича най-добре и по мед и масло :D
Аватар
alvinator
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 198
Регистриран на: 28 Яну 2014, 00:06

Re: тръба за серпентина

Мнениеот victoryvt » 15 Окт 2014, 09:27

Тази серпентина ще охлади спокойно и 50л. , макар и не за 15 мин.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: тръба за серпентина

Мнениеот bojo » 15 Окт 2014, 17:18

Точно същата серпентина 26л ги охлажда до 24-25гр за около половин час и от там надолу голям зор. Мисля да добавя още 4м бакър, защото площта на самата серпентина е много малка.
Преди тази технологична екстра охлаждах чрез потапяне в друг съд. До 20гр стигах за около 45мин, а със серпентината ще трябва повече време. Явно площта за топлообмен си е необходима и ще се инвестира още.
bojo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 202
Регистриран на: 18 Юни 2014, 17:40

Re: тръба за серпентина

Мнениеот aldisha » 21 Окт 2014, 16:51

Здравейте, някой да има достъп и да иска да сподели изчисления във връзка със серпентините? Например дали е по-добре тръбата да е по-дълга за да има повече вода вътре или е по-зле защото от средата нататък водата е топла....? Или пък кое е по-важно, площта на тръбата или нейната дължина? Как се изчислява дебита на подадената вода, дали да е повече за да стане по-бързо или по-малко за да топлообмени максимално?
С две думи, как човек може да си изчисли, коя е най-оптималната за неговият случай (казан) серпентина?
aldisha
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 80
Регистриран на: 29 Яну 2014, 22:54
Местоположение: Варна

Следваща

Назад към Охлаждане и финално прецеждане

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 13 госта

cron