от nnakov » 13 Окт 2014, 23:09
Да ви кажа, направих една варчица с див хмел. Ферментира добре и вчера я бутилирах.
При бутилирането направих бърз сензорен анализ, сравних IBU на вкус с други мои варки, за които знам точно какъв хмел с каква алфа киселинност съм слагал и според мен след кратки изчисления дивият хмел от моята ограда трябва да е с около 2% алфа киселини.
На вкус е повече от приятна с нормална горчивост. Не мога да кажа, че допринася с кой знае какъв аромат, но ще видим как е след отлежаването.
Разбира се не може да измести благородните ароматни хмелове, но за вгорчаване става доста добре.
Аз лично постигнах IBU 47% с:
- 4,2 гр/л - 70 мин.,
- 3,4 гр/л - 55 мин
- 3,2 гр/л - 17 мин