Забавлението продължава ... От "Втори опит" остана само литър и половина от всичките 5 - просто не се сдържах, почерпих колеги и приятели, похвалих се насам-натам а останалото си "дегустирах сам" с кеф
"Трети опит" е вече в бутилките а снощи варих пак - "нещо като Стаут"
Да отбележа само, че кутията си работи - никакви грижи с поддържането на температурата или с източването ...
Обаче, имам проблем е газировката - май нещо не съм направил като хората защото е доста неконсистентна - едни са си съсем нормални - отваряш си без драми и бирата не се напъва да излезе. Други почти не са газирани - т.е. има газировка, но е съвсем лека, докато на две от бутилките беше като при здраво разклатено шампанско - докато се усетя и половината бира се разходи по масата. Май не съм разбъркал/смесил добре захарния разтвор с останалото (бях приготвил 40 гр. захар на ~5л бира) - бях чел, че не е добра идея да се разбърква при бутилиране и просто го изсипах внимателно в кофата и после разлях по бутилките ... Дали се дължи на това (недоразбъркано) или нещо друго и по-съществено пропускам...?
"Нещо като Стаут"-а го правих по следния начин (за 5л):
- 50гр. Карафа
- 150гр. Карамбър
- 100гр. Овесени ядки
- 700гр. Пейл малц
Ето и малко бележки по процеса: овеса със 1:1 Пеил малц (общо 200гр) накиснах в отделен съд с 600лм вода за 20-на минути - температурата от 51'С, след 20мин беше паднала на 49'С. През това време си подгрях 2.5 литра вода на 73'С, но като смесих останалия малц с водата и сместа с овеса, температурата падна на 63-64 та долях още 0.5л вряла и температурта се закрепи на 67.5'С - след час беше на 66.4 - правих йодна проба, но ми се стори тъмна - незнам как при този тъмен цват на мъстта може да се разбере нещо - та стори ми се нещо по-тъмен и извадих малко от маша (окло 500-600мл и почти го кипнах на котлона) върнах го (темп се качи до към 70) и изчаках още 15-на минути.
Бях си подготвил 4л (3+1) вода на 78'С. източих, изплакнах и напълних тенджерата с малко над 5л (прецедих още около 1.5л допълнително - да има да доливам) - да отбележа, че още първата течност си бликна бистра - но за всеки случай върнах първия половин литър обратно ...
Като кипна и се разкара пяната (ах... как ухае само
) Сложих 10гр Челинджър, а 15 мин преди края 7-8гр Фугълс - 5мин преди да сваля - малко Ирландски мъх - междувременно бях долял всичко от "допълнитеното".
Още сутринта си бях поиграл да видя дали са живи дрождите от Втори опит - извадих ги от хладилника и докато направя разтвора от 200мл вода и 10гр тръстикова захар, кипнах за 10мин и като се охлади на 25'С ги смесих и зарязах - получи се "нещо като стартер". Та като настана всеме да посея - дрождите ми се сториха много активни във въпросния стартер и след кратко колебание смело ги смесих - температурата беше паднала на около 19-20 след юнашкото клатене и охлаждане в мивката. Закачих водния клапан, почистих бъркотията и приключих - почнах в 20:15 - приключих 00:40 ...
Тази сутрин водния клапан се обаждаше от време на време ... добър знак ...
Назнам каква е плътността - незнам и каква ще е накрая ... като (ако) пристине рефрактометъра ще си отбелязвам и това, за сега "каквото-такова" ...
Лек ден
Редакция 14 окт.
Ферментацията върви нормлано, да не кажа буйно - направо пърпори
.
Нещо друго интересно, бях отделил утайката от варката в бутилката дето правих "нещо като стартер"-а я бях рарязах ей така. В момента и там ферментира "нещо", което мирише особенно силно на оня английски мармалад, дето го правят от бирена мая - 'Мармит' - и е със много силен карамелов акцент ... ужасно съм любопитен какво ще се измъти там
Редакция 20 окт.на 18-ти бутилирах - на вкус е обещаваща - даже хмела се усеща
- ще видим какво се е измътило след седмица-две .
№3 го пробвах - хмела не се усеща много на вкус, но на мирис е ок, но пък има доминиращ вкус на дрожди/хляб - това дали ще се оправи с времето или не? Дали просто следващите варки да не ги прехвърлям в друг съд за отлежаване поне още седмица преди да бутилирам за да го няма този послевкус?
Това 'Мармит'-овото дето го бях оставил, го отделих от утайката и го зарязах отново - миризмата е станала доста по-остра и даже "леко медицинска" ...