Колко е див не знам, но открих, че расте по оградата на вилата.
Набрах си достатъчно и се започна чудене и търсене - какъв процент алфа киселини съдържа.
В нета няма информация за % алфа киселини в див хмел.
Направих следния опит:
1, запарих 5 грама от тези шишарки в 300 милилитра вряла вода за 10 минути.
2, запарих 1 грам магнум с 14,1% алфа
Пробвах двата чая. На аромат дивия хмел мирише на чай от трева без силно изразен хмелен аромат. Магнума си ухае по своему.
На вкус - дивия хмел оставя един горчив послевкус, но той бледнее пред горчивината на магнума.
Започнах разреждане на чая от магнум:
1-во разреждане - изсипвам 40% от разтвора в мивката и добавям същото количество вряла вода.
и така 3 пъти докато докарах подобна горчивина на тази от дивия хмел. Въпреки всичко магнума у значително по-горчив.
След 3 пъти процедура по разреждане с отнемане на 40% от течността направих последно 4то разреждане, като замених 50% от течността с гореща вода.
Сега вече горчивината е близка до тази на дивия хмел, но си остава този трапчив вкус на хмел, който не се чувства при дивия хмел.
При дивия хмел преобладава блудкав вкус на чай от треви.
След известни калкулации установих, че % на алфа киселини в дивия хмел е някъде между 1,5% и 2%. Колко е точно моето изчисление може да се провери само в лаборатория, но искам да споделя, че вкуса на дивия хмел е приятен, тревист, неутрален и с приятен мек аромат. Може и да е подходящ за бира. Ще взема да пробвам в следващата варка.