Озахаряването - single infusion или multi-rest

Дискусия за методи, съдове, проблеми при озахаряването на кашата.

Модератор: Martin

Озахаряването - single infusion или multi-rest

Мнениеот alvinator » 29 Юни 2014, 12:09

Тъй като смятам есента да премина от малките кухненски варки към нещо по-стандартно, започвам да обмислям оборудването и една от дилемите ми е свързана с озахаряването. Ако ще правя еднотемпературно озахаряване (single infusion), ще гоня схемата с хладилна чанта. Ако ще озахарявам на различни температури - тази хладилна чанта очевидно отпада.
Въпросът ми е следния - при положение, че пазарувам немски малц от електронния магазин, от какви рецепти ще трябва да се лишa (или какви минуси ще трупам), ако избера да правя само single infusion?
Аватар
alvinator
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 198
Регистриран на: 28 Яну 2014, 00:06

Re: Озахаряването - single infusion или multi-rest

Мнениеот cervesa » 29 Юни 2014, 12:19

Нямаш проблеми с хл.чанта!Немският малц е отлично модифициран и не му трябва протеинова пауза.За вайцена-черпиш и ще те светнем:)
За декокция-и на нея има начин!
Смятай ,че от 5 млн .американски домашни пивовари,90% майшват в хладилна чанта!Лесно и ефективно!

Наздраве и успех!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Озахаряването - single infusion или multi-rest

Мнениеот victoryvt » 29 Юни 2014, 12:32

Няма никакъв проблем да се правят и много температурни схеми в хладилна чанта по следните три начина :
1. Първата температурна пауза се прави с по-малко вода, а следващата - като се добави вряла вода. Проблемът е че не се спазва точно съотношението зърно : вода.
2. С декокция - вадиш около 1/3 от гъстото с някакъв надупчен чирпак или гевгир и го слагаш в друг метален съд на котлон където се загрява до по-висока температура, изчаква се да се задейства съответен ензим и след това се връща в общото количество, където температурата се вдига скокообразно за следващата пауза. Ако маштюнът ти е 20-25 л. , то допълнителният съд ще е около 7-8л.
3. Източване на част от течността и леко дозагряване след това връщане обратно. Или по-технологичният му вариант - помпа, нагревател, термореле.

Най-простия вариант за двутемпературно озахаряване на 65 и 72 гр е следния :
1. Подготвя се вода 1:3 спрямо зърното на темп.70-72гр. и се смесва с малца.
2. Темп. пада на 65 и така се държи 45 мин. През това време се завира още около 1:1 вода и 1:3 вода се затопля до 78-80гр.
3. Първата вряла се влива с разбъркване и кашата достига втората точка - 72гр. , изчаква се да мине времето на паузата и се започва промиването с вторите 1:3 вода на 78-80гр.
Водата за промиването е малко по-гореща от нормалното за да се компенсира по-нискта темп. на кашата.
Възможно е и да се добави трета вряла вода, която да вдигне майша до 78гр., а промивната вода да е само 1:2 спрямо зърното.

Декокцията е трядиционен старогермански начин, който още тогава е бил и единствено възможният - загрява се 1/3 , а не директно всичко.
Отделно знаете, че при декокцията имаме и един % по-голяма екстракция , отделно се добавя един типичен малцов вкус, който отличава чешките и немските бири.
Апропо, този вкус лесно се добива чрез добавка на малко меланоидинен малц (за да може мързеливите американски домашни пивовари да варят немски бири).
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Озахаряването - single infusion или multi-rest

Мнениеот alvinator » 29 Юни 2014, 12:44

cervesa,
:D О, аз за черпене съм много ларж, не се подвеждай от факта, че до момента си ме виждал само да дегустирам ;)
Точно затова попитах - гледам, че американците масово практикуват еднотемпературно озахаряване, а пък не е като да не се занимават с домашно пивоварене, нали така. Мярнах 25 литрови хлдилни чанти на добра цена, сега оставя да поразровя дали да направя магията с оплетка от мека връзка или тръби с нарези.

викторе,
благодаря за информацията! Записвам си ;)

Винаги съм се чудил и още нещо - не е за този раздел, но така или иначе стана дума за хладилни чанти - какво ще се случи, ако в нея просто се постели голямо парче тензух, който през цялото време отделя малца от стените и отточния отвор на кутията? Трябва да е достатъчно голямо парче, че да стърчи навън изпод капака на кутията, и при промиването е гарантирано, че никакви парченца малц няма да преминат. Или в този случай би имало проблем с промиването, за който не се сещам :?:
Аватар
alvinator
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 198
Регистриран на: 28 Яну 2014, 00:06

Re: Озахаряването - single infusion или multi-rest

Мнениеот cervesa » 29 Юни 2014, 14:31

За да се точи ,трябва да има водна възглавница.Затова препоръчванм нарязана тръба.
А пък Виктор,бърза да предаде тайната:).Без почерпка!
Наздраве!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Озахаряването - single infusion или multi-rest

Мнениеот mirix » 29 Юни 2014, 23:37

Нарезната тръба дава по малка екстракност от мрежата за комари на 2 ката :D
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Озахаряването - single infusion или multi-rest

Мнениеот nnakov » 29 Сеп 2014, 21:36

Колеги,
къде може да се прочете повече за това при каква температура какъв ензим се задейства и при колко минути пауза?
Колко градуса е минималната температура за озахаряване и колко градуса е максималната? Колко са възможните междинни температури и какъв е ефектът?
Ако споделите ще ви бъда благодарен.
nnakov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 102
Регистриран на: 03 Сеп 2014, 15:53

Re: Озахаряването - single infusion или multi-rest

Мнениеот cervesa » 29 Сеп 2014, 21:59

Най-синтезирано-в книжката;"Домашна бира-това е лесно",Предлага се в ел.магазин.
http://beer-bg.com/index.php?main_page= ... cts_id=246
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Озахаряването - single infusion или multi-rest

Мнениеот nnakov » 29 Сеп 2014, 22:10

да, имам я. Прочетох я два пъти, но там има 2 - 3 температурни нива. Интересно какво ще стане ако се прави пауза на всеки 3 или 5 градуса от 45 до 72? какво се извлича на всяко ат тези температурни нива?
nnakov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 102
Регистриран на: 03 Сеп 2014, 15:53

Re: Озахаряването - single infusion или multi-rest

Мнениеот victoryvt » 30 Сеп 2014, 08:37

Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Следваща

Назад към Озахаряване

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron