Малко раздвижване по темата
Преди малко приключих със залагането на втората ми бира от консерва
http://www.muntonshomebrew.com/premium- ... -mild-ale/ Набързо да спомена какво се случи. Бирата по оригиналната рецепта е "MILD ALE" начална плътност от 1036 до 1040 SG, при крайна 1008 SG, 1 кг. бяла захар, 23 литра. ДА, но аз реших да си поиграя малко и сътворих мое съчинение по картинка, как да изглеждат нещата
Да започнем от водата - изворна, налята от чешмата до ВЕЦ Пасарел по пътя София - Самоков и след това пречистена с кана за вода АКВАФЛОР /самата вода е средна по твърдост според мен/. Вместо 1 кг. бяла захар използвах 1 кг. декстроза и около 350 гр. кафява захар нерафинирана. Два дни преди да правя бирата накиснах в 50-тина грама уиски /Червено Джони ако има значение
/ 10 грама канела на пръчки, нарязани надлъжно и 2 шушулки ванилия, нарязани по същия начин, след което ги оставих захлупени в хладилника. По време на разтопяването на захарта добавих сместа на уиски,канела и ванилия и ги оставих да поврят всички съставки малко. След това прецедих сместа, така, че да махна едрите неща и реално във ферментатора останаха само много ситни стружки предполагам канела, но може и ванилия да са. Този път се бях подготвил по-добре с предварително изстудена вода и успях бързо да наглася температурата на сместа. Това, което не ми хареса е, че самата смес не беше добре аерирана според мен, но както и да е. Дрождите наръсих директно във ферментатора, при температура на сместа 26-27 градуса. Преди това измерих с хидрометъра плътността, която беше 1042 SG /тоест малко над тази на рецептата/ при стайна температура 21 градуса, тоест отклонението е било минимално. Сместа стана бая тъмничка, така, че ако всичко е наред би трябвало да се получи тъмна бира, биеща към стаут даже
По рецепта ферментацията трябва да протече при температура 18-20 градуса, като в стаята, в която поставих ферментатора измерих температура 19-20 градуса в момента, тоест в нормите сме
Да обобщя: ако са ми верни сметките 10,5 градуса Плато е бирата, при очакван алкохол около 4.5 градуса, като мисля да добавя 150-160 гр. кафява захар за газировка, която Вие ще кажете колко би вдигнала градуса алкохол. Сега остава да чакам и дано да тръгне ферментацията. По рецепта пише 4-6 дни, но мисля, че ще си я изчакам 7 дни и тогава ще я меря и евентуално бутилирам. Смятам да не я прехвърлям за доферментация, а да си се избистря в бутилките, какво ще кажете? Засега толкова, ще Ви държа в течение как вървят нещата. НАЗДРАВЕ