Наканих се най-после да сваря първата бира, реших да е малка порция – 6.5л. стигнаха до ферментатора. Рецептата я сглобих по идея на Виктор от предни постове и с помощта на brewersfriend.com. Ето я и нея: http://goo.gl/54aSlf плюс снимки от събитието: https://plus.google.com/photos/109009490557419331422/albums/6051790023351632913?authkey=CM7F4orLh76NkQE
За майшуването следвах инструкциите от поста "как да сваря първата си бира". Достигането до точна температура (±1℃) се оказа не толкова леснa задача, но мисля че добре мина все пак. Йодната проба също мина по план.
Прецеждането направих през мрежа за пържене и марля отгоре, водата беше с темепратур 78℃, мина по-бързо от очакваното – може би 5-10мин.
Събра се 7л. пивна мъст, варих 70мин. на максимална степен на котлона, което не ми се стори достатъчно бурно, но няма как повече. След варенето остана 5.5л.
Охладих до 18℃ с ледена баня за около 50мин. (при стайна температура близо 30℃). Измерих плътността, оказа се 16%, което ми се видя доста и реших да добавя още вода. В последствие прочетох, че това никак не е добра идея, но уви... Все пак плътността падна до 11%, което беше приемливо близо до OG от рецептата (10.3%), а количеството стана 6.5л.
Аерирах, добавих дрождите и оставих да ферментира на 20℃.
На 7-мия ден взех проба от ферментатора – 5.5% плътност. На 9-тия ден – пак толкова. Явно е време за бутилиране.. мисля да добавя кристална захар по 5гр. на литър.
Междувременно направих и втора варка, която също ферментира в момента, като маалко съм сменила рецептата и поправих частта с добавяне на вода след варенето.
EDIT: Пропуснах да отбележа, че пробите от ферментатора са много сполучливи на вкус, ако газиранито и отлежаването минат по план трябва да стане чудесна бира