Още един начинаещ пивовар

Модератор: Martin

Re: Още един начинаещ пивовар

Мнениеот mayosha » 26 Авг 2014, 12:08

Наканих се най-после да сваря първата бира, реших да е малка порция – 6.5л. стигнаха до ферментатора. Рецептата я сглобих по идея на Виктор от предни постове и с помощта на brewersfriend.com. Ето я и нея: http://goo.gl/54aSlf плюс снимки от събитието: https://plus.google.com/photos/109009490557419331422/albums/6051790023351632913?authkey=CM7F4orLh76NkQE

За майшуването следвах инструкциите от поста "как да сваря първата си бира". Достигането до точна температура (±1℃) се оказа не толкова леснa задача, но мисля че добре мина все пак. Йодната проба също мина по план.

Прецеждането направих през мрежа за пържене и марля отгоре, водата беше с темепратур 78℃, мина по-бързо от очакваното – може би 5-10мин.

Събра се 7л. пивна мъст, варих 70мин. на максимална степен на котлона, което не ми се стори достатъчно бурно, но няма как повече. След варенето остана 5.5л.

Охладих до 18℃ с ледена баня за около 50мин. (при стайна температура близо 30℃). Измерих плътността, оказа се 16%, което ми се видя доста и реших да добавя още вода. В последствие прочетох, че това никак не е добра идея, но уви... Все пак плътността падна до 11%, което беше приемливо близо до OG от рецептата (10.3%), а количеството стана 6.5л.

Аерирах, добавих дрождите и оставих да ферментира на 20℃.
На 7-мия ден взех проба от ферментатора – 5.5% плътност. На 9-тия ден – пак толкова. Явно е време за бутилиране.. мисля да добавя кристална захар по 5гр. на литър.

Междувременно направих и втора варка, която също ферментира в момента, като маалко съм сменила рецептата и поправих частта с добавяне на вода след варенето.

EDIT: Пропуснах да отбележа, че пробите от ферментатора са много сполучливи на вкус, ако газиранито и отлежаването минат по план трябва да стане чудесна бира :)

Изображение
Изображение
Изображение
Последна промяна mayosha на 27 Авг 2014, 12:33, променена общо 1 път
Аватар
mayosha
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 154
Регистриран на: 30 Юни 2014, 09:19
Местоположение: Sofia

Re: Още един начинаещ пивовар

Мнениеот daniel.trifonov » 26 Авг 2014, 18:11

С малките обеми е наистина трудно да се поддържа постоянна температура, но при големите, инерцията е голяма и е по-лесно. Примерно за озахаряване на 8,5кг малц с 26л вода в 40 литровата тенджера от електронния магазин, при температура 67°C се наложи само едно доподгряване за период от 1 час. Бях сложил и една изолационна вата около тенджерата, та така температурата стана лесна за контролиране.
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: Още един начинаещ пивовар

Мнениеот alvinator » 27 Авг 2014, 00:32

mayosha,
гледам снимките, моите 5-литрови варки са почти идентични с това, което виждам - от малца върху гевгира, през прецеждането с тензух (с 3 щипки!) върху фунията, та чак до дупката в капачката на бутилка от минерална вода 8-)
Аватар
alvinator
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 198
Регистриран на: 28 Яну 2014, 00:06

Re: Още един начинаещ пивовар

Мнениеот victoryvt » 27 Авг 2014, 09:34

Браво, когато жена се захване с пивоварство всичко изглежда чистичко, подредено и лъскаво :)
Позволих си да линкна първите три от снимките, но са прекалено големи и когато са качени на друг сайт не могат да се смаляват автоматично в галерия.
Та затова е най-добре да се качват тук в оригинал и независимо от големината им системата ги мащабира оптимално, а като кликнеш на малката снимка се показва цялата.
И фотоапарата на колежката е добър ...
Ако приемете един съвет от мен - не се блъскайте с тоя лед, просто запушете на мивката отвора за изтичане - обикновено има тапа или подвижна запушалка. Така мивката ще се напълни и ще започне да тече през преливника и от там в канала. Така можете да оставите лека струйка студена вода от чучура и след няколко разбърквания на водата да охладите - е няма да стане за 10 мин. ,но ще стане за около 30-40.
Другият вариант естествено е серпентината.
Хареса ми бистротата на ферментиралата бира - браво !
На този захаромер много не му вярвайте в диапазона на малките показания. Най-вероятно крайната плътност е била 3-4 %, а не 5.5
По всичко личи , че ще имате добра първа бира.
Дано запазите ентусиазма си и за следващите варки, тъй като практиката е показала, че първата варка винаги е успешна, втората малко по-малко, а третата обикновено е пълен провал.
Който премине до 5-та и повече - той става пивовар.

А, нещо много ми се струва нагласеният на първата снимка хмел в диапазона 15-5 мин. врене. Дали не сте получили прекалено високо ИБУ ?
Проверете с този калкулатор - http://www.brewersfriend.com/ibu-calculator/
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Още един начинаещ пивовар

Мнениеот mayosha » 27 Авг 2014, 14:52

alvinator: Явно това е стандартния сетъп за кухненско пивоварене :)

daniel.trifonov: Трудната част идваше от това, че като разбъркам сместа, показанията на термометъра доста варират – примерно скача с 10° и след това бързо пада. Не знам дали не е от термометъра, може с дигитален да е по-точно. Решението беше, докато достигна точната температура бъркам постоянно, за да се разпределя равномерно топлината, след това оставям на страна за указаното време с капак отгоре.

victoryvt:
Рецептата (http://goo.gl/54aSlf) съм я правила точно с brewersfriend, и показва IBU = 55.59. Опитвах се да наглася показателите така че да отговарят на избрания стил – English IPA. Пробата, която извадих от ферментатора беше горчива, но сякаш не е прекалено, все пак е бира. Втората варка я правих само с хмел Cascade и според рецептата е калулирано IBU = 35, още не съм я пробвала как е на вкус.

За леда съм съгласна, че е излишен отначало, но може да се добави към края на охлаждането, тъй като чешмяната вода може да не е достатъчна да охлади до 20℃. В моя случай чешмяната беше 23℃.

Относно снимките – чак сега видях опцията "Прикачи файл", за следващия път ще знам :)
Аватар
mayosha
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 154
Регистриран на: 30 Юни 2014, 09:19
Местоположение: Sofia

Re: Още един начинаещ пивовар

Мнениеот victoryvt » 27 Авг 2014, 16:06

Е, за ИПА е добре тая горчивина.
Наздраве и за много варки.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Още един начинаещ пивовар

Мнениеот mayosha » 11 Сеп 2014, 19:14

Първите две варки се оказаха доста успешни, за следващите уикенди съм планирала още две и се надявам да не оправдаят очакванията за третия опит, когатo късмета на начинаещия вече не работи.

На тази сякаш и трябваше още малко газировка. При бутилирането сложих 5г захар на литър, но може би дрождите са били окапали вече. Видях из форума, че има вариант да се добавят дрожди, но ме е страх да не ги предозирам и да гърмят бутилки.

_DSC7329.jpg
Първата


Втората я бутилирах с 6г захар на литър и газировката е по-добре (на 7ми ден), мисля да я оставя още ден два. Пяната е с едри мехурчета и пада бързо, предполагам че ако отлежи ще е по-добре, ама кой да я чака...

_DSC7332.jpg
Втората


Като цяло резултата от първите два опита в пивоваренето надминаха очакванията ми. Цвета, аромата на хмел и горчивината са идеални, точно като за ИПА :)

Наздраве и благодарсности на всички вас, които споделяте толкова безценен опит във форума!
Аватар
mayosha
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 154
Регистриран на: 30 Юни 2014, 09:19
Местоположение: Sofia

Re: Още един начинаещ пивовар

Мнениеот victoryvt » 12 Сеп 2014, 14:21

Супер изглежда биричката. Напомня ми на външния вид на крафт бирата на колегата Дидо-Великия (Гларус-а) , която макар и в друг популярен стил е с този вид и много приятен хмелов профил.

Относно газировката искам да поправя леко грешното ти впечатление относно дрождите - Силата на газировката, т.е. количеството разтворен въглероден двуокис зависи само от остатъчният екстракт (захари) при бутилирането , а не от количеството дрожди.
Разбира се, говорим за нормалните ситуации - има витални дрожди в бутилката и захарите са в средно ниво.
Т.е. при един и същ остатъчен захарен процент - увеличаването на дозата дрожди няма да повлияе на газировката , а само на дебелината на утайката.
Изключение правят нестандартните случаи в които дрождите са малко и не са витални и поради това бирата остава недогазирана - в този случай всяко добавяне на витални дрожди ще увеличи газировката до нейната нормална стойност.
Та добавянето на дрожди не е страшно, освен че прави утайката по-дебела.
Има и друг момент - не може да се съди за газировката от една две седмици отлежаване. Я оставете бутилките месец два да видим ... Дори и слабите и малко на брой дрожди успяват някакси да изферментират всичко за този период.
Аз съм си правил експерименти с бутилиране на лагерна бира без грам захар - след 3-4 месеца тя си има една прилична газировка. Причината е че остатъчният екстракт от 0.2 до 0.3-4% който не е изяден по време на главната ферментация е предостатъчен да газира добре бирата, но за дълъг период от време.
За ейлови бири очевидно 5гр. на литър са малко , но за отлежаване до месец. За 3-4 месеца са предостатъчно.
Обратно - за дълго отлежаване - над 6м. е добре да се намали под 5гр. на литър захарта, защото към тях ще се добавят и скритите 0.2-0.3% остатъчна захарност и след дългия период на отлежаване ще имаме прегазирана бира.
Дългото отлежаване изисква и по-малко утайка, тъй като неминуемо тя ще вкара дрождеви дъх (неприятен). От друга страна - не може да се минимизира броят дрождеви клетки безкрайно защото ще се стигне до недоферментиране на захарите за газировка и от там слабогазирана и леко сладняща бира.
Тъй че - бутилковата газировка както е най-лесен начин , тъй е и цяла наука ако искаме да постигнем висши резултати.
Иначе всеки може да направи бира с един пръст утайка в бутилката и да ходи да я отваря в банята, облечен в дъждобран. :auto-ambulance: :auto-ambulance: :angry-screaming:
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Още един начинаещ пивовар

Мнениеот mayosha » 13 Сеп 2014, 11:41

Това разяснение на колкото въпроси ми отговори, толкова и нови повдигна :)

Сега като се замисля, звучи доста логично това с остатъчните захари, но как да знам дали дрождите са все още витални, кои са тези нестандартни случаи, при които трябва да се добавят дрожди? В моя случай с втората варка, плътността преди бутилиране беше 7% (при начална 15.5%), изглежда като да има какво да ядат дрождите.

След бутилиране я оставям да се газира се на 20° стайна температура за около седмица ( добре ли е да се остави за повече седмица? ), след което прибирам в хладилник на 4°.
Отлежаването нали се случва при ниска температура (в хладилника), там продължава ли газирането на бирата? Бях останала с впечатлението, че се газира само през първата седмица докато е на стайна температура.

И последно, какъв е стила на бирата Гларус? На външен вид наистина прилича, но като вкус и аромат е доста различна.
Аватар
mayosha
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 154
Регистриран на: 30 Юни 2014, 09:19
Местоположение: Sofia

Re: Още един начинаещ пивовар

Мнениеот cervesa » 13 Сеп 2014, 13:35

5.Стилът на Гларуса е Английски битер,т.е. ейлово пиво ,по-горчиво от лагерните (някои).
4.5 млн.дрождеви клетки/мл са достатъчни да протече карбонизация (броят се с микроскоп :) ),вследствие разграждане на останалите захари до алкохол и СО2.Виталността на дрождите се установява с метиленово синьо :D
3.Ейловите дрожди работят докъм 8*С,по-ниска температура ги"успива":)
2.7% екстракт преди бутилиране,ако е измерено с рефрактометър,трябва да се коригира влиянието на алкохола,ако е с хидрометър- зависи от това как е озахарявано-дали има повече декстрини или не!
1.За подробности:на 11 октомвари в Халбите ,на ул.Три уши 13 :D
Наздраве!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Предишна

Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron