Един начинаещ......лаик с много мерак и малко възможности :)

Модератор: Martin

Re: Един начинаещ......лаик с много мерак и малко възможност

Мнениеот dandilov » 05 Сеп 2014, 22:27

...като обмислям варианти и за бира, която не е от консерва...

Здължително!!!
Твърдо адмирирам!!!
Успех! И пак да се похвалиш! :obscene-drinkingcheers:
dandilov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 280
Регистриран на: 08 Авг 2013, 21:58

Re: Един начинаещ......лаик с много мерак и малко възможност

Мнениеот ALL_ON » 06 Сеп 2014, 00:27

Задължително ще пиша :) На първо време имам още една консерва за правене и след това вече живи и здрави ще минем на следващото ниво, така да се каже :D
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Един начинаещ......лаик с много мерак и малко възможност

Мнениеот ALL_ON » 27 Сеп 2014, 00:22

Малко раздвижване по темата :mrgreen: Преди малко приключих със залагането на втората ми бира от консерва http://www.muntonshomebrew.com/premium- ... -mild-ale/ Набързо да спомена какво се случи. Бирата по оригиналната рецепта е "MILD ALE" начална плътност от 1036 до 1040 SG, при крайна 1008 SG, 1 кг. бяла захар, 23 литра. ДА, но аз реших да си поиграя малко и сътворих мое съчинение по картинка, как да изглеждат нещата :D Да започнем от водата - изворна, налята от чешмата до ВЕЦ Пасарел по пътя София - Самоков и след това пречистена с кана за вода АКВАФЛОР /самата вода е средна по твърдост според мен/. Вместо 1 кг. бяла захар използвах 1 кг. декстроза и около 350 гр. кафява захар нерафинирана. Два дни преди да правя бирата накиснах в 50-тина грама уиски /Червено Джони ако има значение :) / 10 грама канела на пръчки, нарязани надлъжно и 2 шушулки ванилия, нарязани по същия начин, след което ги оставих захлупени в хладилника. По време на разтопяването на захарта добавих сместа на уиски,канела и ванилия и ги оставих да поврят всички съставки малко. След това прецедих сместа, така, че да махна едрите неща и реално във ферментатора останаха само много ситни стружки предполагам канела, но може и ванилия да са. Този път се бях подготвил по-добре с предварително изстудена вода и успях бързо да наглася температурата на сместа. Това, което не ми хареса е, че самата смес не беше добре аерирана според мен, но както и да е. Дрождите наръсих директно във ферментатора, при температура на сместа 26-27 градуса. Преди това измерих с хидрометъра плътността, която беше 1042 SG /тоест малко над тази на рецептата/ при стайна температура 21 градуса, тоест отклонението е било минимално. Сместа стана бая тъмничка, така, че ако всичко е наред би трябвало да се получи тъмна бира, биеща към стаут даже :) По рецепта ферментацията трябва да протече при температура 18-20 градуса, като в стаята, в която поставих ферментатора измерих температура 19-20 градуса в момента, тоест в нормите сме :) Да обобщя: ако са ми верни сметките 10,5 градуса Плато е бирата, при очакван алкохол около 4.5 градуса, като мисля да добавя 150-160 гр. кафява захар за газировка, която Вие ще кажете колко би вдигнала градуса алкохол. Сега остава да чакам и дано да тръгне ферментацията. По рецепта пише 4-6 дни, но мисля, че ще си я изчакам 7 дни и тогава ще я меря и евентуално бутилирам. Смятам да не я прехвърлям за доферментация, а да си се избистря в бутилките, какво ще кажете? Засега толкова, ще Ви държа в течение как вървят нещата. НАЗДРАВЕ :mrgreen:
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Един начинаещ......лаик с много мерак и малко възможност

Мнениеот ALL_ON » 27 Сеп 2014, 11:59

Водния клапан доволно бълбука :mrgreen: Явно ферментацията е стартирала успешно :clap:
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Един начинаещ......лаик с много мерак и малко възможност

Мнениеот alvinator » 27 Сеп 2014, 15:15

ALL_ON,
Явно си мераклия и ти се занимава, и ти се експериментира. Остави тия консерви и пробвай all-grain. Или поне ползвай само малцов екстракт, но охмелявай сам и си играй с накиснат малц, за да обособиш сам вкуса :D
Аватар
alvinator
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 198
Регистриран на: 28 Яну 2014, 00:06

Re: Един начинаещ......лаик с много мерак и малко възможност

Мнениеот ALL_ON » 27 Сеп 2014, 15:59

И до там ще стигна рано или късно. Сега тая консерва ми беше останала и няма да я хвърлям я :D
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Един начинаещ......лаик с много мерак и малко възможност

Мнениеот Dr1nata » 27 Сеп 2014, 23:50

Един въпрос от начинаещ: до колкото разбирам от изчетеното във форума, гледа се температурата на измерваната течност да е около 20*, а не околната в стаята, нали? Или бъркам :?
Варки: 38
Малц: 155.75 кг.
Пиво: 710.5 л.
Аватар
Dr1nata
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 87
Регистриран на: 18 Авг 2014, 23:11
Местоположение: Русе

Re: Един начинаещ......лаик с много мерак и малко възможност

Мнениеот daniel.trifonov » 28 Сеп 2014, 22:08

Да, на течността температурата се следи и по време на ферментация също се следи температурата във ферментатора. По време на бурната ферментация дрождите вдигат температурата на мъстта. В пивоварните ферментаторите имат охлаждаща система.
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: Един начинаещ......лаик с много мерак и малко възможност

Мнениеот ALL_ON » 04 Окт 2014, 02:19

Вече бирата е бутилирана. Няма да се спирам на подробности и премеждия, с които се сблъсках този път, направо ще наблегна на по-важните моменти. Според мен ферментацията е протекла докрай, плътността, която измерих преди бутилирането беше 1.008 SG, колкото го даваха и по рецепта. Като се има в предвид, че началната беше 1.042 SG, алкохола който се получава е 4,46-4,48 %. За газировка ползвах 150-160 гр. кафява захар разтопена в малко вода и вложена в малко над 22 литра бира (толкова бутилирах). Тук бих попитал, според Вас колеги, какъв ще е крайният алкохол, като се отчете и добавената за газировка захар? Отделеното количество при измерването на плътността го изпих, като мога да кажа, че ми хареса. Няма го дрождавеещия вкус (подобен на бяло вино) от първата бира. Това е така, защото ферментацията протече при по-добри за дрождите температури. Цвета е тъмно кафяв, съвсем леко, едва доловимо се усеща канелата. Има предпоставки да се получи една прилична бира :) Дано само се газира нормално бирата, че част от бутилките им се въртят леко капачките :oops: Интересното е, че капачките (разбира се нови) и самите бутилки са същите като от първата бира, което за мен е странно,но може просто и първия път да са се въртели, пък да не съм обърнал внимание. В най-лошия случай ще пия негазирана бира, която може и да се развали, но не го мисля това сега. Важното е, че приключих с работата по тази бира и сега остава само чакането. Жалко, че не я направих по-рано да стане за 11-ти. Самият аз все още се чудя дали ще мога да дойда да се запозная с Вас, но ако всичко е наред и нямам нещо спешно за вършене, може да прескоча за малко. ПОЗДРАВИ! :mrgreen:
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Един начинаещ......лаик с много мерак и малко възможност

Мнениеот cervesa » 04 Окт 2014, 12:13

На 11-ти задължително прескочи,и то с поне една бутилка от тази бира.Пивото,както и бирата може да се оценява какъв му е понтенциала още в детска или юношеска възраст.Това ,че капачките се въртят не е проблем.Кронките са проектирани така ,че благодарение на пластизола(преди корк),се самоуплътняват!
Очакваме те!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

ПредишнаСледваща

Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron