Какво е нужно на начинаещия?

Модератор: Martin

Re: Какво е нужно на начинаещия?

Мнениеот insane » 04 Сеп 2014, 11:41

Привет,

Имам едно въпорсче,и тъй като и аз съм начинаещ реших да не отварям нова тема а да пиша тук.
Понеже още нямам серпентина за охлаждане а мисля да варя в електрически казан от Лидел (който ми спести 2 тенджери,термометър и съд за прецеждане)и не ми се иска да го потамям във вода :) (разбираемо)може ли охлаждането на бирената мъст да стане директно в ферментаторът.Примерно,приключвам с варенето и директно наливам сварената течност в ферментаторът.После го шибвам в леген със студена вода и охлаждам до нужните градуси,посявам малките работници и местя да ферментира?Или охлаждането трябва да стане без да се мести бирената мъст от съд в съд,директно където е сварена?

Поздрави
insane
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 13
Регистриран на: 24 Авг 2014, 11:49

Re: Какво е нужно на начинаещия?

Мнениеот victoryvt » 04 Сеп 2014, 13:19

Охлаждането може да стане всякак. Обаче неговият смисъл е да паднат горещите и студените утайки и да се прецеди финално бирената мъст, за да остане бистра.
Можеш спокойно да ползваш междинна кофа и в нея да охлаждаш, а после да прецедиш и от там във ферментатора.
А най-добре се сдобий със серпентина.
Ако не ти се прави - в магазина има два вида.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Предишна

Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron