Ще направя едно бързо ревю на бирата на колегата лаик с много мерак, тъй като се сдобих с една бутилка донесена от негов колега.
За тези които не са чели цялата тема - бирата е продукт на екстрактно пивоварене (консерва с охмелен екстракт)
Както се вижда етикетът е направен с мерак и творчество. В бутилката бирата е налята в рамките на нормалното ниво. При отварянето нямаше проблеми с гашинг или недогазировка.
Ето и как изглежда след наливане в суха чаша при температура на бирата около 9 гр. 5 мин. след наливането.
Бистрота нормална за домашна бира,а за пшенична даже пре-пре-добра, цвят - кехлибарено-меден. Типичен белгийски.
Пяна плътна с малки мехурчета, задържа се добре. Бяла на цвят.
Аромати : Леко дрождевее, т.е. има нюанси на сероводород - но не е заради препарата дето той се съмняваше, а заради високи темп. на ферментация и презадържане върху утайката (в консервата времето за ферментация е дадено 7 дена което си е в нормата, но не и за темп. над 24 гр. )
Усеща се доста алкохола, няма други лоши миризми.
Вкус : Няма остатъчна сладост, ферментацията е протекла до край, тялото е средно до слабо (няма как да е иначе след като половината от екстракта е захар, пък макар и кафява). Усещат се леко характерните пшенични нотки, но предимно се усеща малца и хмела.
Дрождите са явно някакви неутрални, а не с профил пшенична бира.
Няма и намек за банани, дъвки, карамфил и т.н., което на мен лично повече ми допада (да ги няма).
Пивка бира, независимо от немалкото алкохол - около 5.6 до 6.0 по моите възприятия.
На горчивина я усещам около 20-25 ИБУ.
Газировка - перфектна !
Колегата да запомни количеството захар за газировка и да го прилага и занапред за подобни стилове.
Послевкус : Поради слабото тяло породено от добавянето на захар към малцовия екстракт - усеща се алкохолен послевкус, който колегата и негови познати определят "като на бяло вино и шампанско". За мен е именно заради липсата на аромат на хмел и слабото тяло.
Като цяло една много добра бира !
Независимо от описаните недостатъци - перфектно влезе за няма и 10 минути, мезето остана недоизядено.
Браво на колегата, особено като се има пред вид и че му е първата въобще собствена бира.
Недостатъците, които описах в по-голямата си част не са негова заслуга , а на самото екстрактно пивоварене.