Един начинаещ......лаик с много мерак и малко възможности :)

Модератор: Martin

Re: Един начинаещ......лаик с много мерак и малко възможност

Мнениеот ALL_ON » 27 Авг 2014, 23:36

Дойде най-важната част, която щеше да отговори на въпроса ми има ли вкус на сяра бирата. Отпих от нея и ...... останах изненадан. Вкус на сяра няма въобще (или поне аз не долавям), обаче нали пробвам въобще някаква домашна бира за 1-ви път, доста странна ми се стори :) Такъв вкус не съм опитвал, затова ми е трудно да го опиша, но все пак ще опитам. Бирата е пивка, доста леко влиза, личи си, че не е отлежала добре, няма нищо общо нито с Вайцен (поне такъв какъвто съм пил аз), нито с обикновена бира, предлагана по нашите магазини. Жената също пробва и вика, харесва ми, ама все едно това не е бира :) Според мен и е нужно още стабилно отлежаване и повторна дегустация за да се усети по-добре вкуса и. Може би колегата Темелко, най-правилно се изказа досега в темата, като определи, че съм сътворил някакъв Франкенщайн :lol: Лично на мен резултата ми хареса и ме мотивира да продължа да опитвам. Определено не съм пил нищо подобно досега, поради което реална оценка не бих могъл да дам.
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Един начинаещ......лаик с много мерак и малко възможност

Мнениеот ALL_ON » 27 Авг 2014, 23:39

След като си гаврътнах на бързичко биричката, реших да пробвам и тая на колегата, Ето я и нея:
Прикачени файлове
2014-08-27 20.37.48.jpg
2014-08-27 20.36.13.jpg
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Един начинаещ......лаик с много мерак и малко възможност

Мнениеот ALL_ON » 27 Авг 2014, 23:50

Първото ми впечатление беше, че е по-газирана от моята бира, с повече пяна. Цвета е по-тъмен от моята, като не зная дали е нормално да е такъв, защото не ми е ясно какъв точно вид е тази бира. Бирата също много пивка, с остатъчен послевкус на нещо като шоколад или канела (не мога да определя). Личеше си, че е отлежала по-добре от моята. Най-странното, което усетих обаче беше факта, че има много идентични вкусове между моята и тази бира, което определено ме учуди :think: Все пак ми хареса и тя също замина за норматив. В следствие понеже храната ми бе рехава, да не кажа, че почти не ядох 2-те бирички успяха доволно да ме развеселят и дори леко позамаят :lol: Определено вечерта беше интересна, защото все пак за 1-ви път опитвах нещо, което не е от магазина (бира). Вкуса на тези бири според мен не е за типичния българин, свикнал на това що масово се пие по нашите ширини и може би не би го възприел или поне аз така смятам. Като поотлежи моята бира и занеса на колегите ще успея да сондирам мнения и да обобщя някакъв резултат от това. Лично на мен въпреки непознатия вкус не мога да кажа, че не ми харесаха бирите, напротив. Явно обаче имам още много да уча и да опитвам домашно пиво, защото в момента няма как да определя дали е ок или не, което само по себе си показва, че в дебрите на домашната бира съм си бая бос :oops: Ами това е засега от мен, ще пиша по-натам отзиви като поотлежи бирата и я пробвам отново. Лека вечер :)
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Един начинаещ......лаик с много мерак и малко възможност

Мнениеот ALL_ON » 28 Авг 2014, 00:14

Сетих се нещо, което исках да попитам, но забравих преди малко: и моята бира и на колегата, въпреки наличието на пяна и газировка, липсваха мехурчета, издигащи се от дъното към повърхността. Та въпросът ми е, това нормално ли е за домашните бири и така ли е по принцип?
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Един начинаещ......лаик с много мерак и малко възможност

Мнениеот bojo » 28 Авг 2014, 07:00

Мехурчетата от дъното се получават след по-дълго отлежаване, поне при мен това забелязах. Свързвам го с повече разтворен СО2 в бирата.
Лошото е, че рядко виждам и аз такива мехурчета - завалийката няма време да почине, па някоя и в хладилника не влиза :lol: .
bojo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 202
Регистриран на: 18 Юни 2014, 17:40

Re: Един начинаещ......лаик с много мерак и малко възможност

Мнениеот cervesa » 28 Авг 2014, 08:42

Честита първа домашна бира!
Щом ви е харесала,значи всичко е наред.Това ,че не е в някой стил, е най-малкия проблем засега.Както споменах,някъде във форума,аз след 30-тата варка започнах да налучквам и да търся точно стиловите характеристики.
За мехурчетата-ейловите бири по принцип са по-слабо газирани и не очаквай да излизат мехурчета от дъното:)
Когато излизат,това се нарича "ефервесценция",и е търсена характеристика при вайс бирата,лагерите и някои белгийски видове.
А когато има мехурчета по стените на чашата-значи не е измита добре :lol:
Културата на консумация на бира изисква,чашата да е перфектно измита и намокрена отвътре преди наливане на пивото!
И никога ,ама никога не слагайте чаши във фризер,както в някои заведения!
Другата бира която си пробвал предполагам че е направена от готовите китове на Brewferm - Limited Edition Golden Summer... Тук нямам и не искам да вземам никакво отношение!
Продължавай смело с варките и на следващата среща да донесеш за дегустация :D
Наздраве!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Един начинаещ......лаик с много мерак и малко възможност

Мнениеот ALL_ON » 28 Авг 2014, 09:05

Благодаря за хубавите пожелания колега :) Живи и здрави ако все още има от бирата (понеже много народ и се точи) и естествено смогна да дойда на сбирка ще донеса :text-thankyoublue:
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Един начинаещ......лаик с много мерак и малко възможност

Мнениеот ALL_ON » 03 Сеп 2014, 23:12

Здравейте :) Днес дойде време колегите ми да опитат от биричката. Общо около 15 човека пробваха, като лично на мен ми беше доста забавно да ги гледам :D То не бяха скептични погледи, въпроси от рода "Ей, да не ни умориш с това бре" и т.н., но всичко беше докато не опитаха, след това се чудеха, че наистина е бира и то (по техни думи) такава, която им харесва и допада. Интересното бе, че доста от тях се обединиха около тезата, че след отпиване, бирата има послевкус, който им наподобява бяло вино :think: Не мога да определя дали е така, по простата причина, че аз вино не пия и съответно хич не разбирам от него :) Хубавото беше, че се посмяхме и позабавлявахме, а това, че бирата им хареса може само да ме мотивира да продължа да правя други опити в домашна обстановка. :mrgreen:
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Един начинаещ......лаик с много мерак и малко възможност

Мнениеот victoryvt » 05 Сеп 2014, 16:59

Ще направя едно бързо ревю на бирата на колегата лаик с много мерак, тъй като се сдобих с една бутилка донесена от негов колега.
За тези които не са чели цялата тема - бирата е продукт на екстрактно пивоварене (консерва с охмелен екстракт)

PIC384.jpg

Както се вижда етикетът е направен с мерак и творчество. В бутилката бирата е налята в рамките на нормалното ниво. При отварянето нямаше проблеми с гашинг или недогазировка.
Ето и как изглежда след наливане в суха чаша при температура на бирата около 9 гр. 5 мин. след наливането.

PIC385.jpg


Бистрота нормална за домашна бира,а за пшенична даже пре-пре-добра, цвят - кехлибарено-меден. Типичен белгийски.
Пяна плътна с малки мехурчета, задържа се добре. Бяла на цвят.

Аромати : Леко дрождевее, т.е. има нюанси на сероводород - но не е заради препарата дето той се съмняваше, а заради високи темп. на ферментация и презадържане върху утайката (в консервата времето за ферментация е дадено 7 дена което си е в нормата, но не и за темп. над 24 гр. )
Усеща се доста алкохола, няма други лоши миризми.

Вкус : Няма остатъчна сладост, ферментацията е протекла до край, тялото е средно до слабо (няма как да е иначе след като половината от екстракта е захар, пък макар и кафява). Усещат се леко характерните пшенични нотки, но предимно се усеща малца и хмела.
Дрождите са явно някакви неутрални, а не с профил пшенична бира.
Няма и намек за банани, дъвки, карамфил и т.н., което на мен лично повече ми допада (да ги няма).
Пивка бира, независимо от немалкото алкохол - около 5.6 до 6.0 по моите възприятия.
На горчивина я усещам около 20-25 ИБУ.
Газировка - перфектна !
Колегата да запомни количеството захар за газировка и да го прилага и занапред за подобни стилове.

Послевкус : Поради слабото тяло породено от добавянето на захар към малцовия екстракт - усеща се алкохолен послевкус, който колегата и негови познати определят "като на бяло вино и шампанско". За мен е именно заради липсата на аромат на хмел и слабото тяло.

Като цяло една много добра бира !
Независимо от описаните недостатъци - перфектно влезе за няма и 10 минути, мезето остана недоизядено.
Браво на колегата, особено като се има пред вид и че му е първата въобще собствена бира.
Недостатъците, които описах в по-голямата си част не са негова заслуга , а на самото екстрактно пивоварене.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Един начинаещ......лаик с много мерак и малко възможност

Мнениеот ALL_ON » 05 Сеп 2014, 17:07

Чак се изчервих :oops: :) Благодаря на Виктор за това, че сподели мнението си. За мен то е важно, поради това, че сам трудно бих оценил така не само тази, а и която и да е бира. Освен това ме мотивира да се опитвам да правя още домашни бири за в бъдеще, като обмислям варианти и за бира, която не е от консерва :) :text-thankyoublue:
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

ПредишнаСледваща

Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron