Един начинаещ......лаик с много мерак и малко възможности :)

Модератор: Martin

Re: Един начинаещ......лаик с много мерак и малко възможност

Мнениеот vsd » 23 Авг 2014, 18:38

Да, верно че беше натриев метабисулфит, а не калиев. Като цяло няма кой знае каква разлика между двете. Много ме съмнява да се промени вкуса от него. Ако има някакви проблеми, най-вероятно ще е от нещо друго.
vsd
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 229
Регистриран на: 03 Яну 2013, 11:30

Re: Един начинаещ......лаик с много мерак и малко възможност

Мнениеот ALL_ON » 23 Авг 2014, 21:11

Ами съвсем скоро ще разберем :) Като мине времето за газировка и поотлежат седмица в хладилника ще направя дегустация и ще пиша резултатите тук!
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Един начинаещ......лаик с много мерак и малко възможност

Мнениеот daniel.trifonov » 26 Авг 2014, 11:06

Серния диоксид се разтвяря във течностите доста добре, но това може да се случи единствено ако веднага след добавянето на натриев/калиев метабисулфит се затвори с капачка. Иначе той си отлита в атмосферата от самосебеси. При виноматериалите има сулфитиране преди посяване на дрождите, защото там няма варене на винената мъст и това е единствения начин да сведем до минимум нежеланите бактерии и диви дрожди.
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: Един начинаещ......лаик с много мерак и малко възможност

Мнениеот ALL_ON » 26 Авг 2014, 16:10

Тази вечер като се прибера от работа ще преместя бирата за отлежаване в хладилника и след седмица ще видим как е вкуса :)
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Един начинаещ......лаик с много мерак и малко възможност

Мнениеот ALL_ON » 27 Авг 2014, 08:27

Бутилките вече кротко спинкат в хладилника :) Температурата е под 10 градуса (около 8 мисля)! След седмица ще видим какво сме сътворили :D
Прикачени файлове
2014-08-26 21.56.15.jpg
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Един начинаещ......лаик с много мерак и малко възможност

Мнениеот daniel.trifonov » 27 Авг 2014, 12:48

...нима не си отворил нито една! Откъде това търпение!?
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: Един начинаещ......лаик с много мерак и малко възможност

Мнениеот ALL_ON » 27 Авг 2014, 13:15

:lol: В това отношение съм железен! Няма да отворя нито една преди да е минало седмица в хладилника! Просто съм си такъв, не мога да кажа търпелив, по скоро принципен :oops:
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Един начинаещ......лаик с много мерак и малко възможност

Мнениеот ALL_ON » 27 Авг 2014, 23:20

Добър вечер колеги :) Пиша, за да споделя за раздвижване в темата! Ще започна малко по-отдалеко, защото днес се случиха интересни за мен неща. Колега, който някой познавате (не е член на форума) на име Ники Дочев, който прави засега също само бира от консерви, реши да ми изпрати специален американски стерелизиращ препарат по ЕКОНТ (без мирис, вкус и др., доколкото разбрах бая скъп, името не си спомням). Отивам аз след бачкане да си взема пратката и за моя голяма изненада (смея да кажа доста приятна), освен препарата, колегата ми изпратил и от своята домашна бира :shock: Междувременно през деня говорих с Виктор, помислих и реших, че е време да изясня най-важния за мен въпрос до момента, а именно има ли остатъчен вкус на сяра моята бира или не? За целта реших да отворя една бутилка, въпреки, че знаех, че не е отлежала (само по-малко от 24 часа), но този въпрос не ми оставяше мира! Та прибрах се аз вкъщи, пооправих се и седнахме да храним детето (жената го храни, аз реших да дегустирам :D ). Вадя от хладилника единствената ПВЦ бутилка и решавам, че ще сефтосвам нея. Снимам термометъра, за да видите каква е температурата в хладилника (ако все пак приемем, че е точен), показа между 3 и 4 градуса.
Прикачени файлове
2014-08-27 20.20.33.jpg
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Един начинаещ......лаик с много мерак и малко възможност

Мнениеот ALL_ON » 27 Авг 2014, 23:21

След това, понеже с един колега си поиграхме да сътворим етикети, лепнах един и снимах, че да го видите :)
Прикачени файлове
2014-08-27 20.25.02.jpg
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Един начинаещ......лаик с много мерак и малко възможност

Мнениеот ALL_ON » 27 Авг 2014, 23:28

Пристъпих към същината, отворих ПВЦ-то и ми направи впечатление, че не изпусна много въздух от бутилката. Сипах в халбичка (тая ми е от Будапеща при последното ми ходене там), при което установих следните неща:
1.Бирата съвсем не е почти бяла като в рецептата, цвят меден, клонящ към тъмен дори. Извод: никога не правя повече светла бира с кафява нерафинирана захар :lol:
2. Пяна има, макар и не много, но според мен газировката не е достатъчна. Възможни причини: не добре затворено ПВЦ или недостатъчна захар (нали все пак 20-тина грама сложих по-малко от изписаното в рецептата). На мен лично това, че не е много газирана ми допада, защото аз не пия и без това бира с пяната.
Ето снимки.
Прикачени файлове
2014-08-27 20.27.27.jpg
2014-08-27 20.28.03.jpg
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

ПредишнаСледваща

Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron