Начало и старт

Модератор: Martin

Re: Начало и старт

Мнениеот ozko » 26 Авг 2014, 10:10

И на мен ми се ще един стар хладилник, ама на.
Сега ще се събира от закуски за някой втора ръка.
Ако някой има пригоден с контролер или без, фризер съндъчен,
нека да снима и да разкаже малко. :D
Аватар
ozko
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 18
Регистриран на: 14 Фев 2014, 11:03

Re: Начало и старт

Мнениеот vsd » 27 Авг 2014, 08:39

Аз имам фризер ракла с контролер RTh5 и го ползвам за наливната бира. Кажи какво точно те интересува да направя малко снимки.
vsd
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 229
Регистриран на: 03 Яну 2013, 11:30

Re: Начало и старт

Мнениеот ozko » 28 Авг 2014, 21:59

Ами искам да го ползвам като за начало за контрол на ферментацията.
Още съм далеч от кеговете, просто ми е любопитно какво използват хората.
Клипчета съм гледал много, но нещо по побългарено ако има няма да е зле :D
Ако можеш прати няколко общи снимки от вътре от вън и от къде си закупи контролера.
Мерси :)
Аватар
ozko
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 18
Регистриран на: 14 Фев 2014, 11:03

Re: Начало и старт

Мнениеот Veni_rb » 09 Ное 2014, 12:31

След известна пауза ето че вече съм на 4-та варка. :D Реших да направя нещо като червен ирландски ейл. Вложих
1.8kg - Пейл ейл
0,3кг - Караарома
0,2 кг - Карапилс
Дрожди - Nottingham Ale - около 5гр.
Хмел - Магнум - 10гр/80мин и Жатец 10/15мин
За озахаряване и прецеждане вода 1/3 и 1/4. Основното озахаряване направих на 66-67 градуса, след това на 72 15 мин. Не знам защо ама не мога да се ориентирам с йодната проба. Видя ми се добра. Повиших до 78 гр. за 2-3 мин. След това с прецеждането никакъв проблем. Премина сравнително бързо, но това е след като добавих второ (лъжливо) дъно на кошчето. Направи ми впечатление че с тези дрожди ферментацията започна бързо, протече много бурно (околната температура е около 18-20 гр), но след три дена почти не проявяваше признаци. А при варка номер 3, която направих предния ден и използвах дрожди US-05 ферментацията продължи около 6 дни, при същата околна температура. Сега за варка номер 5 мисля да направя някакво тъмно. Ще се поразровя за някоя рецепта и действам.
Veni_rb
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 26
Регистриран на: 08 Юли 2014, 21:18

Re: Начало и старт

Мнениеот Veni_rb » 10 Яну 2015, 11:48

Продължаваме на пред! - ако може и аз така да се изразя :D Варка номер 5. Целта е тъмна бира stout. Какво ми направи впечатление. Половината варка - около 7L е със дрожди Нотингам а другата половина със S04. Сега на 5-ят ден първата е със 7% а втората 7,4% . Ферментацията вече е слаба - почти не се забелязва даже. И двете измервания са със рефрактометър. Ферментацията е при еднакви условия. Началния екстракт е 13%.
Veni_rb
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 26
Регистриран на: 08 Юли 2014, 21:18

Re: Начало и старт

Мнениеот victoryvt » 10 Яну 2015, 13:28

7% показва рефрактомера или си преизчислил ?
Най-вероятно не си :)
Прочети за мерене с рефрактомер по време на ферментацията тук :
viewtopic.php?f=10&t=2468
И си изтегли екселския файл. Задай начална плътност 13, текущо показание и сметни и ще видиш че 7 по рефрактомера се разнява на 3.1% по хидрометъра , а 7.4 -> 3.8
Което си е съвсем в реда на нещата за ейловите дрожди, които си споменал.
Алкохолът ще е около 4.8 до 5.2 % в зависимост колко още ще падне екстракта.
Максумум да стане 5.5 с отчитане на захарта за газировка.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Начало и старт

Мнениеот Veni_rb » 11 Яну 2015, 02:11

7% показва рефрактомера без корекция :oops:
Сега на ред е номер 6 - някакъв вид лагер - да използвам новите дрожди и студеното време. Въпреки че като се замисля още май мие рано за проба лагерна, ама няма връщане назад.
Veni_rb
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 26
Регистриран на: 08 Юли 2014, 21:18

Предишна

Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 12 госта

cron