Наближава Тиквен ден,или деня на Тиквата,или Деня на Вси Светии!
Както и да го назоваваме,за домашните и крафт пивовари това е моменът да се представят с бира в която е вложена тиква.
Произходът на тази инкорпорация на тиквата в бирата.идва от невъзможността на ранните преселници в Северна Америка ,да се сдобият със източник на зaхари за домашната си бира.
И те са го открили в бyрзо растящата, с висок добив и лесна за отглеждане -ТИКВА.
Съдържанието на нишесте в нея ,съчетано с малки количества малц,или с подходяща температурна обработка ,водят до създаването на уникалния сезонен Pumpkin Ale (Пъмкин ейл) или Tиквена бира.
За да си направите такава можете да подходите по два начина-да озахарявате нишестето в тиквата заедо с озахаряване на малца ,или да вложите вече озахарена тиква (след печене във фурна) по време на варката ,или дори да вложите сурова тиква по веме на варката.
Важно е да изберете сорт тикви с високо съдържание на ферментируеми захари (аз лично за България препоръчвам Цигулка и Жълта тиква)
Тиквената бира приема добре и различни подправки-канела ,анасон и др.
Разровете се в световната мрежа за допълнителна информация и да видим какви тиквеници ще сътворим