Здравейте.
Работата започна малко като на шега. Ей така, като нямаше какво да правя, порових в Интернет, попаднах на този форум и... се започна с практическата част. Първата варка я нарекох пробна, така да се каже да се преминат всички стъпки. Използвах 1 кг малц Pilsner, вода 1:3 и 1:4 за промиване, хмел 5гр. N.Brewer в началото и 5гр Saaz 15 минути преди края. Използвах озахаряване 45 мин на 65 гр., после 20 мин на 72 гр. и накрая загряване плавно до 78 гр. Всичко изглеждаше че върви както трябва (йодна проба , прецеждането) докато след края на 90 минутното варене установих, че е останал 2,5 литра материал!! По почудих се какво да правя, па взех та кипнах още 2,5 литра вода и още преди да е изстинала варката ги допълних до 5 литра. Охладих до около 27-28 градуса, премерих захарността - 12 %, и сложих дрождите (SF04 2.5 gr.) предварително рехидратирани в 200 мл вода за около 15минути - докато потънаха сами в чашата с вода. Занесох тубата с така получената "течност" в мазата - на около 22 гр. След около 9 часа се виждаше бълбукане през саморъчно пригодения воден клапан. Сега остава да се получи и бира. Е, надявам се поне да става за пиене, че иначе ще спадне ентусиазма Сега ще чакам, пък каквото сабя покаже