Моите три варки този месец

Модератор: Martin

Моите три варки този месец

Мнениеот Martin » 08 Авг 2014, 12:16

Здравейте.
Правя си план този месец за варките ми, тай като правя по една всеки уикенд, та рекох да се допитам до вас за мнението ви и съветите за всяка една от тях. Ето ги и съставките:

Пшеничен светъл малц) - 2kg
Pale Ale Malt - 2kg
дрожди - Safbrew WB-06
----

Melanoidin Malt - 100gr
Weyermann Abbey malt - 1kg
CARAAMBER® Карамелен малц - 300gr
Pale Ale Malt - 2.8kg
дрожди - Belle Saison
----

CARAFA® Special Type 2 - 100gr
Pale Ale Malt - 4kg
Пушен малц (Раух - Rauch) - 250gr
дрожди - Safbrew S-33
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Моите три варки този месец

Мнениеот victoryvt » 08 Авг 2014, 14:36

1. Вайцен.
2. Белгийска някаква бира.
3. Тъмна бира ама кой точно стил ?
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Моите три варки този месец

Мнениеот Martin » 08 Авг 2014, 14:52

Ами там е работата, на свободни съчинения ще ги правя :)
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Моите три варки този месец

Мнениеот victoryvt » 08 Авг 2014, 17:05

Само внимавай с температурите - ако нямаш място с темп. под 25 гр. хич не ги започвай.
Или осигури следната проста охлаждаща система - вана с вода, в нея ферментаторът завит с парцали потопени във водата и един вентилатор духа срещу тях.
Това елементарно средство сваля температурата вътре във ферментора поне с 2-3 гр.
Най-важният момент за контрол на темп. са първите 48 часа от заквасването, включително и преди заферментирането (лаг-фазата). После вече като поспадне темпа на ферментация не е толкова опасно.
За вайцена - над 23-24 гр темп. на ферментация вади много силни феноли и крайната бира става малко неприятна, но някои пък точно тях търсят.
Бел сийзън дрождите и без висока темп. са доста пикантни, тъй че и там не бива да се прегрява.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Моите три варки този месец

Мнениеот Martin » 09 Авг 2014, 10:11

Няма страшно, в мазето си държа ферментатора, там е 21 градуса постоянно. Снощи сварих тази със многото видове малц и белгийската мая, много добре се получи. 1.052 на 21литра след варенето, невероятен цвят и мирис . В момента си къкри долу в мазата.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Моите три варки този месец

Мнениеот dandilov » 09 Авг 2014, 19:37

Колега Марто,
Първата ми варка като начинаещ беше заквасена с Belle Saison и се получи доста интересна бира! :)
Тези дрожди дават доста аромати, подобни на вайс бирите.
Надявам се, ако всичко е било наред с процесите до и след бутилирането, да се похвалиш с една уникална и богата на аромати бира. ;)
Не си споделил какъв хмел си ползвал...
Един съвет - изчакай поне 2-3-седмици отлежаване на бутилките в хладилник, за да се формира истинския вкус и аромат на бирата!
Чакаме отзиви, подкрепени и със снимков материал. ;)
Успех и наздраве!
dandilov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 280
Регистриран на: 08 Авг 2013, 21:58

Re: Моите три варки този месец

Мнениеот Martin » 10 Авг 2014, 19:40

Да, знам, не ми е първата варка с тези дрожди. А като цяло вече година и половина си варя биричка, просто не съм писал из форумите, по скоро наблягах на четенето. Приятел съм с Йордан Ченков от години и той ме зариби, даваше ми съвети в началото и даже ми донесе първия малц и хмел.
За отлежаването съм абсолютно съгласен, ама е много трудно ....Опитвам се в момента да оставям поне по 4-5 бутилки от варка да се заседяват със идеята да ги отварям като мине месец-два след бутилирането. Малко по малко като се насъбира продукция и ще се получава. Просто бях в Норвегия една година и като се върнах тука повечето ми оборудване остана там и трябваше всичко наново да събирам. Но в момента рутината е по 20л варка на седмица и малко по малко ще вляза в релси.
За хмела ползвах Northern Brewer 15гр на 80мин, 5гр на 30мин и Sladek 15гр на 10мин. Варих 90мин поради голямото количество вода което ползвах и завърших с 21л на 1.052.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Моите три варки този месец

Мнениеот rajev » 16 Авг 2014, 07:33

Колеги аз съм малко извън темата ама някой мойе ли да ми преведе това ......Wort chiller...... мучо тенкю предварително
Аватар
rajev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 409
Регистриран на: 14 Ное 2013, 17:53
Местоположение: Пловдив

Re: Моите три варки този месец

Мнениеот hellreiser » 16 Авг 2014, 09:32

"охладител на пивната мъст" - серпентина или подобно
hellreiser
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 29
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:34
Местоположение: Plovdiv

Re: Моите три варки този месец

Мнениеот ozko » 16 Авг 2014, 23:30

Тей де, иначе казано и показано
Аватар
ozko
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 18
Регистриран на: 14 Фев 2014, 11:03

Следваща

Назад към Експерименти

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron