Какво е нужно на начинаещия?

Модератор: Martin

Re: Какво е нужно на начинаещия?

Мнениеот Hristo » 07 Яну 2013, 14:24

Попаднах на едно много добре направено филмче за варенето на бира при домашни условия - https://www.youtube.com/watch?v=htOAEFfsjgs
Но това, което не разбирам, е защо този човек не извършва филтриране (преливане)? Всичко се случва в тенджерата и оттам - във ферментора, което води до отпадане на нуждата от допълнителен съд.
Hristo
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 99
Регистриран на: 06 Яну 2013, 16:29

Re: Какво е нужно на начинаещия?

Мнениеот victoryvt » 07 Яну 2013, 14:28

От средата на България съм (Велико Търново) :)
Тежките неща може и с пощенски колет - цената за 20кг. е 6.30лв. , ако има и наложен платеж - 9.50лв.
А, ако имаш път някога през В.Търново - отбий се, ще направим една тестова варка да видиш как става, а после ако решиш - вземаш и нужните материали.

ПС: филмчето показва как се прави бира от готов кит с екстракт, а ние тук обсъждаме как се прави бира от зърно. Затова и при нас се налага да има озахаряване, прецеждане, варене с хмел , охлаждане и чак тогава идва ред на ферментора.

Ето ти едно друго филмче на руските пивовари от гр. Красноярск :

Click here to learn how to add YouTube Videos to your phpBB forum
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Какво е нужно на начинаещия?

Мнениеот sk1916 » 04 Авг 2014, 12:59

Бих добавил като реплика на заглавието на темата - нужно е и просто обаждане на някой познат с опит във варенето или поне консултация с форума, за да не се стига до неприятни инциденти като този http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1305586 Надявам се колегите бързо да се възстановят и да не им се охлажда ентусиазмът за варене на бира.
sk1916
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 139
Регистриран на: 12 Мар 2014, 23:55

Re: Какво е нужно на начинаещия?

Мнениеот victoryvt » 04 Авг 2014, 14:47

Не е много сигурно дали бира са варили :)
Нищо че така са казали.
Но, каквото и да е - боравенето с газови котлони или въобще някакъв източник на пламък си изисква съответните мерки за безопасност.

Един често срещан проблем при варенето на ракия (по-правилно е да се каже - дестилация на алкохол) е когато се "напъне" казана с много подгряване - независимо от вида на горивото - дърва, газ и т.н. Тогава , а и особено при по-силен материал в казана - има опасност да се надигне капака на казана и той да избълва събраното в шапката му количество алкохолни пари, които на секундата се запалват от огъня долу и предизвикват миниврив и последващ пожар (особено ако тая дейност се върши в някоя плевня или сайвант пълни със лесно запалими - слама, дървени неща, вълна, парцали и всевъзможни вехтории).
Предполагам че и в случая се касае за дестилационни процеси, а не за варене на бира. Освен ако не е свързано с теч на газ от газова бутилка или котлон.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Какво е нужно на начинаещия?

Мнениеот daniel.trifonov » 04 Авг 2014, 15:03

Както се казва - SAFETY FIRST
Според мен може и да са се заляли с гореща течност, защото нищо конкретно не се казва, освен че са пострадали сериозно.
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: Какво е нужно на начинаещия?

Мнениеот sk1916 » 05 Авг 2014, 10:44

Развитието на темата с този инцидент по-скоро потвърждава тезата на Виктор, че тези хора (оказва се от ромски произход) са варили ракия. От Пирогов от вчера още са се усъмнили, че изобщо става въпрос за пивоварене. Но пък по случая в. "Труд" днес на направили нелоша реклама на домашното пивоварство покрай тази новина :)
sk1916
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 139
Регистриран на: 12 Мар 2014, 23:55

Re: Какво е нужно на начинаещия?

Мнениеот victoryvt » 05 Авг 2014, 15:01

Нелоша или лоша ?
Щото сега ще почнат едни ехидни усмивки от типа - "Най-бързо растящото хоби взема жертви .." и т.н.
Ами добре че в държавата има доста други сътресения та това нема да се забележи.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Какво е нужно на начинаещия?

Мнениеот sk1916 » 05 Авг 2014, 15:48

А прилична си е рекламата :) След информацията за инцидента пише: "Домашната бира добива все повече почитатели. У нас дори има Асоциация на домашните пивовари, а в интернет е пълно с рецепти за приготвяне на пенливата течност на печката вкъщи. За целта е нужна по-голяма тенджера, а основните съставки са малц, хмел, дрожди, вода и захар. Докато готви домашната бира, освен огромен ентусиазъм, човек трябва да има и търпение, защото течността има нужда да ферментира 1-2 седмици. Ентусиасти изчислили, че литър домашно приготвена бира излиза между 50 стотинки и левче в зависимост от цената на съставките."

:D Изключваме умилителните усмивки, които предизвика този пасаж у нас с фактологическите си грешки, но като цяло е в положителен тон към домашните пивовари. Иначе моят любим момент тук е, че в интернет е пълно с рецепти. Отваряш интернет и хоп - рецепта!
sk1916
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 139
Регистриран на: 12 Мар 2014, 23:55

Re: Какво е нужно на начинаещия?

Мнениеот Dr1nata » 19 Авг 2014, 23:50

Здравейте от един кандидат пивовар, млад и зелен в тази среда. Едва вчера се регистрирах и ето го и първият ми пост :)

От няколко месеца се интересувам и събирам информация за домашното пивоварство и колкото повече се интересувам, толкова повече се надъхвам тази есен/зима да направя първата си варка. Започвам да окомплектовам оборудване и се надявам скоро да се похваля с такава. Изчетох "Домашна бира? Това е лесно!", прочетох и не малка част от форума и това, което мога да кажа, че е нужно на начинаещ ентусиаст като мен, е един видео туториал на български. В YouTube откривам само клипове на Ники, който ми е градски, но той не вари all-grain. Теорията смятам, че що-годе съм я усвоил, но друго си е да се види как действа някой с опит на котлоните. Да се види техниката и тънкостите в занаята дет' се вика. Мисля, че един подобен материал би бил много полезен за новобранци като мен, а и би привлякъл нови фенове на това хоби и би помогнал за популяризирането му в България.

Благодаря и сполучливи варки :)
Варки: 38
Малц: 155.75 кг.
Пиво: 710.5 л.
Аватар
Dr1nata
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 87
Регистриран на: 18 Авг 2014, 23:11
Местоположение: Русе

Re: Какво е нужно на начинаещия?

Мнениеот victoryvt » 20 Авг 2014, 09:27

По руски говориш, товарищ ?
:)
Ето едно съвсем нагледно клипче от колегите от сибирския (Краснодар - намира се по-близо до Монголия отколкото до Москва) клуб на домашните пивовари :

Click here to learn how to add YouTube Videos to your phpBB forum

Има и продължение - "Розлив и карбонизация"

А, с едно уточнение - не обръщайте внимание на температурната им схема, те и сами после в техния форум казват че в това клипче е грешна.
Важно е да се види кое как изглежда и как става на практика.
Иначе - паузите трябва да са - 52 (протеинова - ако има пшеничен малц) , 62 (бетаамилазна) , 72 (алфа амилазна) , 78 (промиване)
Или еднотемпературно на около 65-67 и после да се мине през 72 и да се достигне до 78 за промиването.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

ПредишнаСледваща

Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron