Първо искам отново да благодаря на г-н Председателя на АДПБ - Темелко Пампов, г-н Председателя на ОС на АДПБ - Виктор Върбанов, г-н Гл. съдия на конкурса и Почетен член на АДПБ - Людмил Фотев за отзивчивостта, ценните съвети и указания, които ми дадоха през последната година, за да успея не само да правя домашна бира, но и достойна за участие на конкурси! Ако не бяха тези хора, днес все още нямаше да знам, че е възможно да се прави бира в домашни условия.
Второ - да благодаря на АДПБ и всички спонсори, и спомосъществуватели за организацията на Втория Международен Конкурс за Домашно Пиво-България 2014!
Трето - да благодаря на съдийската комисия.
Благодаря и за поздравленията!
... стига толкова, че стана като на Оскарите...
На новите начинаещите домашни пивовари искам да кажа, че имат наготово цялата основна информация за домашното пивоварене (с рецепти при това) в книжката "Домашна бира? Това е лесно!", издадена от АДПБ и може да бъде закупена от тук:
http://beer-bg.com/index.php?main_page= ... cts_id=246Нещо, което все още го нямаше преди година, когато направих първата си варка. Така, че действайте!
Ето и рецептата:
Пшеничен малц - 3 кг.
Пейл Ейл - 1 кг.
Кара Амбър - 0,1 кг.
Кара Арома - 0,1 кг.
Хмел: Халертау - 18 гр. (80 минути)
Дрожди: WB-06 - 11 гр.
Озахаряване с 12 литра вода "Изворна" от магазина:
1. 52 градуса - 20 мин. (белтъчна пауза).
2. 65 градуса - 45 мин. (бета амилаза).
3. 72 градуса - 15 мин. (алфа амилаза).
4. 78 градуса - промиване с 19 литра вода - отново "Изворна" от магазина.
Варене 90 минути.
Готова охладена пивна мъст - 19 литра.
Ферментация при околна температура 22 градуса.
Газировка с около 2,5 - 3 грама захар на бирена бутилка.
OG: 1.052
FG: 1.012
ABV: ~5.5% след газировката.
IBU: 14
SRM: 7
На края да добавя и нещо много важно! - Маниакална хигиена и добра дезинфекция на съдовете и бутилките. За дезинфекция ползвам воден разтвор на йодова тинктура в съотношение: 1 милилитър йодова тинктура в 2 литра вода.
Успех на всички при следващите конкурси!
П.П. Един апел към АДПБ. Нека организираме повече мероприятия като това в Пловдив. Беше много ценно!!!