Колега, принципно може да се изчисли нещо - Но, всичко зависи и от твоята конкретна технология и нейната ефективност.
Например :
1кг. малц от базовите типове - пилс, пейл, мюних, пшеница и т.н. дава теоретично около 80% екстракт - т.е. 800гр. екстракт.
В домашното пивоварство 100% ефективност на извличане на екстракта не може да се постигне, тъй че около 80% ефективност е нещо което е постижимо (0.8*800=640гр. от 1кг. малц)
Т.е. можеш да изчислиш някаква приблизителна стойност и то само ако си убеден че си свършил работата с нормални стойности - добра йодна проба, малък мъртъв обем на лаутертюна, малки загуби от мокрите трици и т.н. :
Пример - заложил си 3кг. малцове и след всички процеси имаш 14л. бирена мъст за ферментация.
От 3-те кг. малц най-вероятно си извадил 3*0.64=1.92кг. екстракт, тогава приблизителната стойност на началния ти екстракт е :
1.92 / 14 = 13.7%
Обаче това не е коректно съвсем , тъй като в случая опростихме нещата като приехме че 14л тежат 14 кг., а те не са - но можем да коригираме така :
Ако 13% е 1.052 като плътност (виж таблиците за съответствие на Плато и SG), то 1 л. мъст тежи точно 1.052кг. , или 14л. са 14.73кг.
Тогава точната стойност на началната плътност ще е :
1.92 / 14.73 = 13.04% или приемаме точно 13% !
Айде сега си сметни сам твоята начална плътност и я постни тук