Първи стъпки с готов комплект

Модератор: Martin

Re: Първи стъпки с готов комплект

Мнениеот malkstor » 08 Юли 2014, 21:50

И на мен ми се ще да я избягвам содата каустик, но не се сещам за селскостопанска аптека наблизо :? Нищо, утре ще го мисля, сега ще събера бутилките да видим какво става :)
Варки: 4 pale ale, 2 weizen
Аватар
malkstor
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 47
Регистриран на: 27 Юни 2014, 17:14

Re: Първи стъпки с готов комплект

Мнениеот victoryvt » 09 Юли 2014, 09:46

Не се плашете толкова от натриевата основа (сода каустик). Дори и да остане малко в бутилката от нея - киселините в бирата веднага я неутрализират.
Освен това само с нея може да се измие засъхнала стара бутилка.
Разбира се, работи се с ръкавици и се внимава да не пръсне в очите. При попадане по кожата не е страшна като киселините - само се измива с вода и готово.
А най-добре действа когато разтворът е горещ.
10% разтвор стига, няма нужда от по-голяма концентрация.
Аз даже добавям и малко препарат за чинии за да прави пяна.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Първи стъпки с готов комплект

Мнениеот daniel.trifonov » 09 Юли 2014, 10:37

Според мен последователността: гореща основа - вода - йоден разтвор; е най-добра за силно замърсени бутилки.
Сигурно има и някакъв по-добър препарат, но основата, натриева или калиева е достъпна и чисти много добре. Освен това сваля хартиените етикети и разтваря алуминиевите, които ги слагат на гърлото на бутилката без всякакво усилие.
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: Първи стъпки с готов комплект

Мнениеот malkstor » 09 Юли 2014, 10:54

Благодаря, колеги :) Значи ще ползвам метода, който е споменал Даниел, понеже имам сода каустик вече, а такава за бъчви нямам идея от къде мога да намеря до утре вечер.

Нещо във връзка с бутилките и тапите с тел от магазина тук - някъде из форума бях мярнал мнения, че не се затваряли добре. След вчерашните ми експерименти мога да кажа, че това зависи изцяло от височината на удебелената част на гърлото на бутилката - бутилки с формата на Пиринско, например, са с много къса удебелена част (под 1 см) и не стават за целта, но бутилки от Weihenstephaner, Erdinger и т.н. стават перфектни, тапата се затваря с усилие и държи здраво. Дори на самите пръстени дупките, за които се закрепва тапата с телчетата са изместени от средата, т.е. като ги върти човек може да регулира в малки граници колко да му е натегната тапата. Тези пък със много дълга удебелена част (Hobgoblin) въобще не можеше да се затворят.
Варки: 4 pale ale, 2 weizen
Аватар
malkstor
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 47
Регистриран на: 27 Юни 2014, 17:14

Re: Първи стъпки с готов комплект

Мнениеот cervesa » 09 Юли 2014, 12:51

Лека корекция на Виктор-няма нужда от 10% разтвор.От гледна точка И на безопасността се ползва 3 до 5%-ов разтвор на сода каустик (като отчитате колко е концентрацията на сухата-има 60% има и 90%),загрят до 60*С.Това е общоприета практика от всички профи пивовари.
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Първи стъпки с готов комплект

Мнениеот malkstor » 11 Юли 2014, 11:44

Първата варка я налях в бутилки :) На вкус и аромат е неочаквано добре, даже ми се струва силничка. Сутринта пластмасовите бутилки се бяха повтвърдили, но не бяха на камък все още. Сложих ги в мазето заедно с ферментора с втората варка. Задобрявам, първата ми отне 9 часа, втората - 8. Захарността се получи 16%, ползвах 3.5 кг малц, 11л. вода за озахаряване и 13л. вода за промиване. Мъстта е на ниво един сантиментър под долната страна на най-горния обръч, т.е. около 15л. Сутринта бълбукна един-два пъти докато минавах покрай ферментора :D

Много благодаря на всички за помощта :!:
Варки: 4 pale ale, 2 weizen
Аватар
malkstor
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 47
Регистриран на: 27 Юни 2014, 17:14

Re: Първи стъпки с готов комплект

Мнениеот dandilov » 11 Юли 2014, 13:16

Колко литра бутилира от първата варка?
dandilov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 280
Регистриран на: 08 Авг 2013, 21:58

Re: Първи стъпки с готов комплект

Мнениеот malkstor » 14 Юли 2014, 18:02

Около 10 литра, като имаше за още една малка, даже може би голяма бира, дето не мислех че ще напълни бутилка. Поне я вкусих :)
Варки: 4 pale ale, 2 weizen
Аватар
malkstor
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 47
Регистриран на: 27 Юни 2014, 17:14

Re: Първи стъпки с готов комплект

Мнениеот malkstor » 22 Юли 2014, 16:48

Колеги, имам две въпросчета:

- как се съхраняват материалите (малц, хмел, дрожди) за "резерва" за ползване в бъдеще? Останаха ми само дрожди, но ми се иска да знам и по принцип за останалите.
- и за трите варки ползвах материалите от стартовия комплект: малца беше светлия на Болярка, хмела мисля беше Халертау, а дрождите - Нотингам. Та въпроса е какъв точно стил се води получената бира. Че е ейл е ясно, дрождите са такива, но по-точно?
Варки: 4 pale ale, 2 weizen
Аватар
malkstor
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 47
Регистриран на: 27 Юни 2014, 17:14

Re: Първи стъпки с готов комплект

Мнениеот victoryvt » 22 Юли 2014, 17:38

Води се светъл ейл.
Целта е да наподобява мейнстрийм бирите , които са лагерни, за да не се разколебае начинаещият пивовар.
После вече като придобие опит може да се хвърли в по-особени бири - портър, стаут, вайцен, ИПА и т.н.
Съхранението на материалите е :
1. Малц на сухо и затворен плътно без достъп на влага.
2. Хмел, дрожди - в хладилник.
3. Химикали и др. - на сухо и тъмно и далеч от деца. Особено малки.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

ПредишнаСледваща

Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта

cron