Първа бира в домашни условия

Модератор: Martin

Re: Първа бира в домашни условия

Мнениеот cervesa » 27 Юни 2014, 19:52

Колега,чудесно си се справил ,като за първи опит.Вероятно Виктор ти е изнесъл лекция с подробни указания с визуализация :D .
За 26.07 ще ти е готова бирата,регистрирай се за конкурса на homebrewers-bg.org,в отворената категория!Ще бъде удоволствие да я дегустираме ида получиш обратна връзка.
Въоръжи се с търпение засега и си купи хубава бира.
Наздраве!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Първа бира в домашни условия

Мнениеот bojo » 27 Юни 2014, 22:13

Вече пърпорят от време на време и двата буркана :), ама какво ще излезе...
За затвърждаване на знанията следващата седмица порция пейл ейл, ама най-вероятно български.
Относно конкурса - много добра възможност за обмяна на опит, голямо желание за присъствие (за участие май е рано), но лято,море и т.н. Пожелавам успешно представяне на всички участници.
bojo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 202
Регистриран на: 18 Юни 2014, 17:40

Re: Първа бира в домашни условия

Мнениеот bojo » 04 Юли 2014, 15:25

Първият ми опит направи 7 дена във ферментатора, но пак пуска по някое балонче. Е не се трае - отворих едната туба и измерих плътност около 3,5%. Последва яко миене и дезинфекция на PVC бутилки, 100мл вода и 80гр захар в микровълновата, със спринцовка сиропа равномерно по шишетата и чрез 8мм маркуч с прикрепена медна тел към него напълних 16л краен продукт. От двете туби по дъното остана малко, прецедих с тензух около 0,5л общо и за първи път опитах - ми то станала страшна бира :D , даже негазирана и топла.
Изображение013.jpg

Следва седмица за газиране на 21гр.
И тук идва най-големият ми въпрос - къде и на колко градуса ви отлежават бирите, че аз мога да осигуря помещение на 17-18гр. Май ще имам проблем, че ако трябва един хладилник да работи само за бирата :shock: . Ще ме успокоява факта, че ще имам студена бира постоянно.
bojo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 202
Регистриран на: 18 Юни 2014, 17:40

Re: Първа бира в домашни условия

Мнениеот victoryvt » 04 Юли 2014, 15:51

Тази на снимката след пълненето ли е или след газировката ?
Че нещо мътна ми се вижда за Нотингам.
Трябва да падне един-два мм утайка долу и горе да се избистри.
Подръж я в хладилника докато видиш утайката добре залепнала.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Първа бира в домашни условия

Мнениеот bojo » 04 Юли 2014, 15:57

След пълнене на няколко минути. Сега вече е доста по-бистра.
При следващото разливане мисля да сложа филтър по средата на маркуча - затворена кутийка с тензух в нея, за да няма окисляване от въздуха.
bojo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 202
Регистриран на: 18 Юни 2014, 17:40

Re: Първа бира в домашни условия

Мнениеот bojo » 14 Юли 2014, 17:35

Проходилката ми направи две седмици и я натиснахме.
Всичко е наред, само аромата на хмела ми е в повечко. Ще взема мерки, а може да трябва време, но тази със сигурност няма да има възможност за отлежаване.
Изображение018.jpg
двуседмична Убавица
bojo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 202
Регистриран на: 18 Юни 2014, 17:40

Re: Първа бира в домашни условия

Мнениеот dandilov » 14 Юли 2014, 19:01

Охо-о-о-о! Ехе-е-е-е...! :D
Много бистра бе!
Как постигна тази перфектна бистрота? :o
Тя направо като лагер бира, а не като ейл.
Браво! Много добре си се справил. :)
dandilov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 280
Регистриран на: 08 Авг 2013, 21:58

Re: Първа бира в домашни условия

Мнениеот bojo » 14 Юли 2014, 19:24

Изненадан съм и аз, но това е късмета на начинаещия най-вероятно. Всички действия са по указанията на невероятния форум и създателите му. Интересното е, че втората варка не се избистри толкова, но няма да бъде изхвърлена.
bojo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 202
Регистриран на: 18 Юни 2014, 17:40

Re: Първа бира в домашни условия

Мнениеот victoryvt » 16 Юли 2014, 14:26

И пяната му е добре !
Обаче не пишете подробности - такъв и такъв начален екстракт, такъв и такъв - краен ...
Температура на фермантация едикаква си.
За да бъде повторена успешна варка трябва всичко да си записва човек, ако ще и особености като мризми, запенване във ферментора, цвят на пяната, колко часа след заквасване се е появила и т.н.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Първа бира в домашни условия

Мнениеот bojo » 16 Юли 2014, 20:32

Аааа, писал съм това онова :) . Температурата в тубите малко зор се мери и за нея нема данни.
Днес намокрих малко малц за тъмно, ама май тая карафа голема чернилка прави. При 4,5кг светъл, 0,3 карамюних и 0,3кг карафа направо стана като късо двойно кафе на цвят. От към добив отново приятно изненадан - около 26л във ферментаторите с плътност 12%, а сложих нарочно повече вода за промиване да е по-лекичка. Е няма отърване от алкохола :lol: .
bojo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 202
Регистриран на: 18 Юни 2014, 17:40

ПредишнаСледваща

Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 9 госта

cron