Nova TV Irish Red Ale (Ирландски червен ейл)

Съдържа заключени теми с проверени и дали добри резултати рецепти за домашна бира, както и свободно достъпни теми в които потребителите да предлагат за одобрение свои или открити от някъде рецепти.

Модератор: Martin

Re: Nova TV Irish Red Ale (Ирландски червен ейл)

Мнениеот mirix » 29 Юни 2014, 23:40

Бай Темелко без да знам и испанското и другото , туй ми говори че скоро трябва да се напием двамцата :D
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Nova TV Irish Red Ale (Ирландски червен ейл)

Мнениеот rajev » 07 Юли 2014, 15:21

Имам един въпрос.Много бях любопитен да я опитам тая бира и наистина цитрата е страхотен хмел ,обаче като отпивам малко ми лепне на устните нещо което примерно при дункел-вайцена го няма.Някой да каже какво и защо се случва???????Само да добавя ,че пробвах червеното пиво непосредствено след времето за газировка тоест на 9 дни от бутилирането
Аватар
rajev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 409
Регистриран на: 14 Ное 2013, 17:53
Местоположение: Пловдив

Re: Nova TV Irish Red Ale (Ирландски червен ейл)

Мнениеот mirix » 07 Юли 2014, 22:59

Ами да вземеш да пробваш да замезеш със суджуче, че кат се облажиш няма да лепне. Колкото и странно да ти звучи бирата е горчива , но в не я има остатъчна захарност около 3%
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Nova TV Irish Red Ale (Ирландски червен ейл)

Мнениеот rajev » 08 Юли 2014, 06:27

За остатъчната захар е ясно даже при мен ферментацията завърши на 4%.Ще видим как ще е като отлежи още малко.
Аватар
rajev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 409
Регистриран на: 14 Ное 2013, 17:53
Местоположение: Пловдив

Re: Nova TV Irish Red Ale (Ирландски червен ейл)

Мнениеот cervesa » 08 Юли 2014, 07:21

Колега,rajev,донеси от твоите бири в отворената катагория ,(ако нямаш точно в четирите задължителни) ,и журито ще даде мнение,каква е бирата,пложителни страни и какво може да се направи за подобряването й

Регистрирай бирата тук:http://homebrewers-bg.org/?page_id=30

На 26 юли .ела в Пъб Халбите,ул.Черковна,41,София за обмяна на мнения и да получиш отговори на въпросите си.В Пловдив не можа даостанеш запо-дълго:(
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Nova TV Irish Red Ale (Ирландски червен ейл)

Мнениеот rajev » 08 Юли 2014, 12:06

За жалост наистина неможах да остана за по-дълго когато доидохте в Пловдив а сега в София също ще пропусна защото излизам в края на месеца в отпуск и заминавам на море.Но мисля ,че ще дойде време да ми опитате бирата и после да си кажете мнението. -- поздрави и до скоро--
Аватар
rajev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 409
Регистриран на: 14 Ное 2013, 17:53
Местоположение: Пловдив

Re: Nova TV Irish Red Ale (Ирландски червен ейл)

Мнениеот Foreigner » 20 Яну 2015, 16:35

Имам въпрос към Виктор - какво количество ирландски мъх се добавя за тази рецепта и кога?
Аватар
Foreigner
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 258
Регистриран на: 18 Окт 2014, 12:35
Местоположение: София

Re: Nova TV Irish Red Ale (Ирландски червен ейл)

Мнениеот victoryvt » 20 Яну 2015, 17:08

И за тази, и за която и да е - според вида на ирл. мъх или карагенана.
В момента в електронния магазин се предлага точно ирландски мъх (в артикула Брекбрайт) и дозата е 5гр. на 20л. пивна мъст.
Предишните видове от веществото бяха - карагенан на прах и дозата е съвсем малка - около 1гр. на 100л.
Ползването на това вещество не е задължително. Едно добро врене (силно) и последващо бързо охлаждане правят пивната мъст много бистра.
Доброто утаяване след ферментацията също допринася за бистра бира.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Nova TV Irish Red Ale (Ирландски червен ейл)

Мнениеот Foreigner » 01 Фев 2015, 21:50

Здравейте,

Току-що приключих битката с червения ейл, направен от Виктор за Нова тв. Голям екшън беше, но вкарах във ферментатора 15-16 литра. Плътността я докарах към 1053-1055, а цветът малко ми тъмнее, но ще видим след седмица.
Имам въпрос във връзка с охмеляването - отначало си приготвих три торбички от тензух с по 15 грама хмел и една с 5 грама ирландски мъх. На 10-ата минута от завирането сложих първата торбичка, но след още 10 минути се разколебах и изсипах съдържанието в казана. Имах чувството, че в торбичката хмелът няма да освободи напълно ароматите си - беше станал на топка. Останалите изсипах по същия начин - директно, но съжалих за това при финалното прецеждане, което ме затрудни най-много. Интересува ме може ли да се използват подобни торбички и ако да, трябва ли да се променят количествата или графикът?
Иначе усещането за първа по-голяма варка е велико. Досега бях правил 2 партиди от готови китове, както и "новобранската" мини рецепта на Виктор от раздела за начинаещи, но сега усетих нещата наистина по друг начин. Надявам се ферментацията и газировката да минат добре, за да "не се излагаме пред чужденците".

Поздрави!
Аватар
Foreigner
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 258
Регистриран на: 18 Окт 2014, 12:35
Местоположение: София

Re: Nova TV Irish Red Ale (Ирландски червен ейл)

Мнениеот victoryvt » 02 Фев 2015, 09:43

Хич недей съжалява за изсипването на хмела във варката !
Това с торбичките е мързелива работа и не е съвсем коректна. Именно защото не се гарантира добро отдаване на алфа киселините, да не говорим за ароматите.
Единственият разумен подход с торбичка е - да е много по-голяма от обема на хмела, за да може той вътре свободно да плува. Всяко стягане ще доведе до този ефект, който описваш - става на топка и "не пуска" нищо.
Не се плаши от финалното прецеждане - проблемът с него е в белтъците, а не в хмела. Иска се търпение.
Можеш да приложиш следния подход - изчакваш да паднат утайките (поне час след охлаждането) и изтегляш с маркуч течността над тях директно във ферментатора. След това последното със всичките утайики го прецеждаш през тензух или през онази торба от магазина (в раздел съдове за прецеждане).
Ако е с тензух - нека е на поне два ката.
Най-лесно става като го закрепиш на кофата с щипки за пране, така че да се получи полупровиснала торба. Вливаш бавно утайката и леко разклащаш. В един момент тази торба се напълва и я оставяш да си се цеди сама. През това време си гласиш дрождите, заквасваш ферментатора, и си лягаш :)
На сутринта каквото се е прецедило го добавяш към ферментатора, а другото го изхвърляш.
И още - колкото повече хмел за аромат слагаш - толкова по-добре се цеди ! А с хмел на листа - още по-добре.
(За да няма много белтъци - може да се прави незадължителната протеинова пауза, но все пак трябва да се мисли и за пяната - прекаленото разграждане на белтъците води до слаба и с лошо задържане пяна)
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

ПредишнаСледваща

Назад към Проверени рецепти за домашна бира

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron