Първи стъпки с готов комплект

Модератор: Martin

Re: Първи стъпки с готов комплект

Мнениеот daniel.trifonov » 07 Юли 2014, 13:01

Ако вариш на много силен "огън", може да изпариш значително количество вода. Особено ако съдът е широк а нивото на течността е ниско. Обикновено съдовете се правят с диаметър приблизително колкото височината и ако тогава течността ври добре, нито прекалено слабо, нито прекалено бурно, то изпаряваш около 10% за час и половина. Това е целта и аз по-често не успявам да уцеля баланса. Все изпарявам много вода, когато варя малка варка у дома. Като варя навън в по-големия казан всичко е точно.
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: Първи стъпки с готов комплект

Мнениеот malkstor » 07 Юли 2014, 15:14

Може би трябва да се въведе коефициент "малка варка" за използване на повече вода (различен коефициент на пропорционалност) при малки варки точно по такива причини. Варих на максимална степнен на котлона, понеже такива бяха препоръчките, а течността не клокочеше отгоре като супа или вода, например, а извираше от средата и се движеше към краищата на съда, като в това време нямаше голяма разлика в нивото на течността по повърхността (не се надигаше и не "подскачаше"). Може би следващия път ще опитам с по-малката 17л. тенджера (понеже диаметъра ѝ е по-малък) която си дойде с комплекта, понеже явно не трябва да ме притеснява колко разстояние ще има от нивото на течността до ръба на тенджерата.

И пак да кажа - сега като се замисля, когато пълнех ферментора, като се вземе предвид че целия е 19л., нивото на мъстта беше към 14-15 литра. След бурната ферментация падна видимо. Дали заради това че съм сложил повече дрожди и по време на първите 24 часа стоя на сянка, но топло, съм загубил няколко литра? :?
Варки: 4 pale ale, 2 weizen
Аватар
malkstor
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 47
Регистриран на: 27 Юни 2014, 17:14

Re: Първи стъпки с готов комплект

Мнениеот daniel.trifonov » 07 Юли 2014, 17:14

Да не ти е пукнат ферментаторът? То не виждам как ще излезе толкова течност ако не е пукнат или не издиша през буркана с водата.
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: Първи стъпки с готов комплект

Мнениеот malkstor » 07 Юли 2014, 17:36

Здрав е ферментора, не е от това. Мислех си по-скоро дали пяната и отделения СО2 не са в повече, защото в крайна сметка те идват от разграждането на мъстта от дрождите.
Както и да е, ще видим като приключи ферментацията какво ще бъде положението.
Варки: 4 pale ale, 2 weizen
Аватар
malkstor
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 47
Регистриран на: 27 Юни 2014, 17:14

Re: Първи стъпки с готов комплект

Мнениеот dandilov » 07 Юли 2014, 18:27

Част от течността се е превърнала в пяна и за това нивото е паднало малко, макар че 4 - 5 литра не може да са станали на пяна.
Както и да е...
Не се притеснявай! Ще стане бира! ;)
Следващата варка я направи с малко повече малц, респективно с повече вода.
При мен извира също много вода и такъв ферментатор го пълня с около 17 литра пивна мъст.
Съотношението ми е:
3,75 кг. малц.
11 литра вода за озахаряване.
15 литра вода за промиване.
Също така някои видове дрожди вдигат много пяна и ми се е случвало да излиза пяна през водния клапан. Не се сещам "нотингам" ли вдигаха повече пяна или Safale S04.
Последните ми варки ги правих със Safale US-05 и нямаше проблем.
dandilov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 280
Регистриран на: 08 Авг 2013, 21:58

Re: Първи стъпки с готов комплект

Мнениеот malkstor » 08 Юли 2014, 11:39

Благодаря, колега, ще пробвам с малко повече вода, но малца, дрождите и хмела съм ги разделил точно на 3 части за 3 варки и мисля да ползвам същите пропорции между тях, за да видя колко консистентни ще са вкуса и останалите характеристики на бирата. Дрождите са Нотингам.

Понеже времето за бутилкова доферментация наближава имам един въпрос - добавянето на захар, доколкото разбрах от прочетеното из форума, е най-добре да става във ферментора, понеже се разпределя по-точно като количество, отколкото бутилка по бутилка. Как става разбъркването без да се размъти утайката и да влезне кислород? Предполага махам маркуча на водния клапан, сипвам захарта набързо през фуния и затварям отново, обаче за да се разтвори захарта мисля че ще е необходимо едно хубаво разклащане, което ще вдигне утайката.
Варки: 4 pale ale, 2 weizen
Аватар
malkstor
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 47
Регистриран на: 27 Юни 2014, 17:14

Re: Първи стъпки с готов комплект

Мнениеот dandilov » 08 Юли 2014, 13:40

Не ти препоръчвам да слагаш захарта във ферментатора.
Аз се придържам към традиционния метод - 3 грама захар в 0,5 литрова бутилка.
Уцелил съм си и мярката. Това е лъжичка за кафе като тази:
33.jpg
33.jpg (3.58 KiB) Прегледано 25238 пъти

Пълна с лек връх побира точно 3 грама захар. Газировката става перфектна.
Не ми представлява трудност да сложа по лъжичка във всяка бутилка. Използвам малка фуния, задължително суха.
dandilov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 280
Регистриран на: 08 Авг 2013, 21:58

Re: Първи стъпки с готов комплект

Мнениеот dandilov » 08 Юли 2014, 19:42

Забравих да ти обърна внимание за бутилките.
Трябва да са добре измити. Аз ползвам сода за бъчви и четка за бутилки. После хубаво изплакване с чиста вода няколко пъти.
След това трябва да ги дезинфекцираш.
Разтвора за дезинфекция, който аз използвам е 1ml йодова тинктура в 2 литра вода.
Изплакваш всяка бутилка с този разтвор, поставяш бутилките надолу с гърлата да се отцедят в предварително измит и дезинфекциран съд, и накрая (без да ги изплакваш с нищо повече) слагаш захарта и бутилираш.

Успех още веднъж!
dandilov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 280
Регистриран на: 08 Авг 2013, 21:58

Re: Първи стъпки с готов комплект

Мнениеот malkstor » 08 Юли 2014, 21:22

Благодаря, колега :)

Аз си мислех със сода каустик да ги измия и после да изплакна със йоден разтвор за дезинфекция, както си писал.
Каква е тази сода за бъчви?
Варки: 4 pale ale, 2 weizen
Аватар
malkstor
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 47
Регистриран на: 27 Юни 2014, 17:14

Re: Първи стъпки с готов комплект

Мнениеот dandilov » 08 Юли 2014, 21:39

Поне за мен сода каустик е твърде опасно вещество, за да го използвам за тази цел.
Сода за бъчви има във всяка селскостопанска аптека. Използва се за измиване на бурето при подготовката му за новата реколта грозде наесен. :)
Евтина е, не е опасна като сода каустик и върши чудесна работа.
dandilov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 280
Регистриран на: 08 Авг 2013, 21:58

ПредишнаСледваща

Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта

cron