Първи стъпки с готов комплект

Модератор: Martin

Re: Първи стъпки с готов комплект

Мнениеот malkstor » 03 Юли 2014, 19:01

Късно вече, взех една 20 л. емайлирана.
Мислех си че в лаутер-тюна трябва да се изсипе първо озахарената смес и после, малко по малко, да се добавя от водата за промиване, иначе се получава обратното. Както и да е, след малко започвам :)
Варки: 4 pale ale, 2 weizen
Аватар
malkstor
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 47
Регистриран на: 27 Юни 2014, 17:14

Re: Първи стъпки с готов комплект

Мнениеот victoryvt » 03 Юли 2014, 19:37

Именно - добавя се по малко от подготвената на 78 гр. вода за промиване докато свърши, но не е нужно да е в тенджера.
Има и вариант да се изсипе наведнъж цялата вода,но това е по-слабо ефективно. Нарича се батч спарджинг (batch sparging) и се практикува в Щатите където повечето пивовари ползват един съд за озахаряване и прецеждане и той обикновено е пластмасова хладилна чанта.

Давам награда 100гр. хмел Каскейд на най-добре формулиралия причината батч спарджинга да е по-слабо ефективен от другия (continuus sparging).
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Първи стъпки с готов комплект

Мнениеот daniel.trifonov » 03 Юли 2014, 23:35

Приготвяме стандартна пивна мъст от 1кг светъл малц, озахарен с 3л вода и следва промиване с с 4л.

- Fly sparge [флай спардж] - отточваме докато отгоре наливаме от чистата, гореща вода за промиване. По-този начин, след като се оттече теоретичното, първоначално количество течност, започва промиване на много сладки зърнени трици с много по малко сладки промивни води. Разликата между захарното съдържание на зърното и заобикалящата го течност е сравнително голяма и се извличат много захари. Естествено в края на промиването, когато ни е свършила промивната вода, в зърното все още има някакво количество остатъчни захари, които са си нормални загуби на процеса.

- Batch sparge [бач спардж] - в лаутерпюна се изсипва сладката пивна мъст заедно със зърнените трици и се залива с цялото количество промивна вода наведнъж. Тази "каша" се размесва и престоява известно време, за дифузия и извличане на захари от относително по-сладкото, спрямо пивната мъст, зърно. Тук обаче разликата между захарното съдържание на зърното и захарното съдържание на пивната мъст не е толкова голяма и се извличат по-малко захари, защото в по-ранен момент настъпва равновесие на захарното съдържание в системата: пивна мъст от едната страна и зърнени трици от другата.

Разликата между двата метода е различна за разлините оборудвания, но варира около 10%. С други думи, ако нашата стандартна пивна мъст има 12% захари при използване на fly sparge, то при използване на batch sparge ще е около 10.8%.

и като за накрая поздравът на един нов мой познат:

Sláinte mhór
Последна промяна daniel.trifonov на 04 Юли 2014, 15:39, променена общо 1 път
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: Първи стъпки с готов комплект

Мнениеот malkstor » 04 Юли 2014, 10:13

Добро утро :)
Първата варка като че ли мина добре, въпреки че осъмнах (бях готов към 5:30). Ще видим довечера има ли ферментация, сутринта беше твърде рано да се каже. След промиването се получиха около 16-17л., обаче не можах да премеря захарността, понеже.. оказа се че разполагам със 17л. и 20л. тенджери, като втората беше по-ниска и с по-голям диаметър, така че захарометъра опираше в дъното. Течността лепкаше, след като попадне на пръстите, така че се надявам да е била добра. Охлаждането ми отне около 50 минути, промиването - над час и половина, дрождите ги захраних с малко под 1 с.л. захар и малко охладена мъст. Ферментора го запуших с маркуч с увито около него малко хартиено тиксо, понеже не влизаше съвсем плътно, като преди да го сложа го подържах във един леген с вода и няколко капки йод (него го ползвах и за останалите прибори). Другия край на маркуча - в буркан с вода.

Сега остава да стискам палци :geek:
Варки: 4 pale ale, 2 weizen
Аватар
malkstor
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 47
Регистриран на: 27 Юни 2014, 17:14

Re: Първи стъпки с готов комплект

Мнениеот dandilov » 04 Юли 2014, 11:33

Ще стане!
Щом лепне на пръстите - ще ферментира. ;)
Само сложи ферментатора някъде на тъмно и по-хладно място - в мазето например. Околната температура по време на ферментацията да не е повече от 22 градуса, за да не ти продуцират дрождите нежелани миризми. Също и при газировката. Спазвай яка хигиена при манипулациите и ще пиеш една прилична бира накрая.

Успех и наздраве! :)

П.П. Очакваме отзиви със снимков материал след 2-3 седмици като стане готова!
dandilov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 280
Регистриран на: 08 Авг 2013, 21:58

Re: Първи стъпки с готов комплект

Мнениеот malkstor » 04 Юли 2014, 11:54

Благодаря :)
Като излизах сутринта преместих ферментора на тъмно и прохладно в коридора, може би ще трябва да го преместя в мазето, наистина, че е топличко тези дни.
Варки: 4 pale ale, 2 weizen
Аватар
malkstor
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 47
Регистриран на: 27 Юни 2014, 17:14

Re: Първи стъпки с готов комплект

Мнениеот malkstor » 04 Юли 2014, 22:26

Ферментацията върви с пълна сила :D Бълбукането в буркана е през секунда и малко, пяната вече стигна до главата на бутилката и преместих цялата установка в мазето на по-хладничко, че на моменти така избълбуква, че изпръсква вода от буркана. Смених го с по-голям и надявам се в мазето да се поуспокоят нещата че се чудя вече дан е вземе да започне да излиза пяната навън. А ферментора е пълен с течност до средата някъде.

Изображение
Това е от малко след 20:00, 2 часа по-късно пяната вече беше до отвора.
Варки: 4 pale ale, 2 weizen
Аватар
malkstor
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 47
Регистриран на: 27 Юни 2014, 17:14

Re: Първи стъпки с готов комплект

Мнениеот cervesa » 04 Юли 2014, 23:43

КЕФ!Буркана с водата важен! :D
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Първи стъпки с готов комплект

Мнениеот dandilov » 05 Юли 2014, 12:13

Всичко изглежда наред с ферментацията.
Пяната е толкова много, защото си заквасил с повече дрожди от необходимото. :D
Така като гледам количеството пивна мъст във ферментатора е около 9 - 10 литра. Може да се очаква най-много 8 литра готова бира за бутилиране, с оглед на утайката, която ще се получи.
Ако си сложил 10 грама дрожди - значи 2 пъти повече от колкото е трябвало. 11 грама са за около 20 литра пивна мъст.
Ферментацията е най-бурна около 24 часа след заквасването, след това отслабва постепенно.
В твоя случай може да приключи за 4 дни (зависи от типа дрожди).
Колко време си варил екстракта та се е получило толкова малко количество накрая?
Според мен:
При 9 литра вода за озахаряване и 12 за промиване = 21литра.
Загуби на вода в триците макс. 2 литра, значи остава 19 литра екстракт за варене.
Загуби на вода при варенето - 20%. Остават 15 литра пивна мъст за ферментация.
При теб се губят около 5 литра някъде...
Нека някой да ме поправи, ако греша...
dandilov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 280
Регистриран на: 08 Авг 2013, 21:58

Re: Първи стъпки с готов комплект

Мнениеот malkstor » 07 Юли 2014, 09:53

Здравей колега :)

Ами следвах описаните стъпки: 35-40* - 17 мин., 52* - 20 мин., 66* - 45 мин., 72* - 15 мин, след успешната йодна проба до 78*, чак тогава сложих и водата за промиване и тя се загряваше поне 20 минутки, като и по време на повишаването до всяка от температурите минаваха поне 15-тина минути, понеже внимавах да не ги превишавам. Самото варене си беше час и половина и там течността беше около 16-17 литра. Нивото във ферментора преди началото на ферментацията ми изглеждаше видимо по-високо от сега, което е странно - около 14-15 литра.

Следващия път ще загрявам по-бързо между температурите и ще започна да топля водата за промиване по-рано. Може би ще е този четвъртък, само трябва да намеря машинка за затваряне на капачки на бутилките, че нямам 2-литрови PET бутилки (само една).
Варки: 4 pale ale, 2 weizen
Аватар
malkstor
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 47
Регистриран на: 27 Юни 2014, 17:14

ПредишнаСледваща

Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 34 госта

cron