Всичко изглежда наред с ферментацията.
Пяната е толкова много, защото си заквасил с повече дрожди от необходимото.
Така като гледам количеството пивна мъст във ферментатора е около 9 - 10 литра. Може да се очаква най-много 8 литра готова бира за бутилиране, с оглед на утайката, която ще се получи.
Ако си сложил 10 грама дрожди - значи 2 пъти повече от колкото е трябвало. 11 грама са за около 20 литра пивна мъст.
Ферментацията е най-бурна около 24 часа след заквасването, след това отслабва постепенно.
В твоя случай може да приключи за 4 дни (зависи от типа дрожди).
Колко време си варил екстракта та се е получило толкова малко количество накрая?
Според мен:
При 9 литра вода за озахаряване и 12 за промиване = 21литра.
Загуби на вода в триците макс. 2 литра, значи остава 19 литра екстракт за варене.
Загуби на вода при варенето - 20%. Остават 15 литра пивна мъст за ферментация.
При теб се губят около 5 литра някъде...
Нека някой да ме поправи, ако греша...