Още един начинаещ пивовар

Модератор: Martin

Още един начинаещ пивовар

Мнениеот mayosha » 03 Юли 2014, 17:05

Здравейте!

От известно време чета форума и все се каня и аз да пробвам домашното пивоварство. Чудесно е, че споделяте толкова полезна информация и опит, голямо улеснение е за начинаещи!

Събрала съм екип от помагачи (не само за пиенето, но и за варенето), остава само да намеря рецепта. Ще ми се да направим светъл ейл, в който се усеща горчивина и аромат на хмел. Много ми допадна “дивото пиво”, което опитах наскоро, влюбих се в тази бира :)
Дали ще може да ме ориентирате към някоя рецепта, с която може да се постигне подобен резултат и в същото време е подходяща като за първи опит?

Мисля да приготвим ~15л бира (колкото остане след варенето): 2кг малц, 6л. вода за озахаряване, 8л вода за промиване

Като оборудване съм набелязала 21л. тенжера за варене и лаутертюн за прецеждане. За озахаряването вероятно ще трябва и една по-малка тенджерка (10тина литра). Според вас достатъчни ли ще са тези съдове за такова количество?
Аватар
mayosha
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 154
Регистриран на: 30 Юни 2014, 09:19
Местоположение: Sofia

Re: Още един начинаещ пивовар

Мнениеот victoryvt » 03 Юли 2014, 18:25

21л. тенджера + лаутертюн са предостатъчни. Просто първо озахаряваш, после прецеждаш, после миеш тенджерата и в нея вариш варката.

А дивото пиво ще го наподобиш лесно :) не се притеснявай.
Пейл ейл малц + нъгет и каскейд + S33 дрожди !
Успех и напред !
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Още един начинаещ пивовар

Мнениеот komitata1981 » 03 Юли 2014, 21:37

Zdraveite!
i az, kato edin nachinaesht pivovar shte spodelq malko mnenie. napravih pyrvata si varka predi 4 sedmici. 8 kg. bg malc, 50 gr. hmel halertau i 22 gr. drojdi notingam. voda za ozaharqvane 24l i za promivana 32l. slojih malca pri 40 gr.C i darjah 20 min. posle na 53 oshte 20 min. sled tova na 67C 45 min i 15 min na 72. precejdane i varih oshte 90 min. hmelyt slojih na 2 prcii - 30 gr. na 10 min i oshte 20 10 min predi kraq. drojdite slojih pri 20 gradusa, a zaharomera pokaza 17. fermentaciqta zapochna sled 5-6 h. i prodalji 3 dni. gazirah s 5 gr. zahar na lityr i onzi den degustirah - strahotna, kato za pyrva bira. bmelyt mi se struva malko inache e dosta silna - 7 spored men 17-4 * 0.54. .
v petyk napravih vtora: 8 kg malz pale ale, halertu hmel 40 gr. na 10 min. 20 gr. malz sladek na 40 min i oshte tolkova 10 min predi kraq. tozi pyt slojih drojdi s33, neznam zashto, no fermentaciqta proteche za po malko ot 24 h. i sega se pritesnqvam dali shte stane. v sabota shte merq zaharnostta i shte pisha za rezultata. ama taka se pritesnih, che hodih do ilienci i si kupih kazan 100 l. veche imam edin 50 l. vzeh i lautertun - 2 kosha za prane po 70 l. sled 2 sedmici izlizam v otpusk i mislq da napravq varka s 12 kg. malz ta da ima za piene pone edna sedmica
komitata1981
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 1
Регистриран на: 22 Юни 2014, 17:29

Re: Още един начинаещ пивовар

Мнениеот alvinator » 03 Юли 2014, 22:11

само на мен ли ми се струва, че от 2 кг. малц трудно ще излязат 15 литра бира? :)
Аватар
alvinator
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 198
Регистриран на: 28 Яну 2014, 00:06

Re: Още един начинаещ пивовар

Мнениеот mayosha » 04 Юли 2014, 07:58

victoryvt, благодаря за съвета, ще опитам с посочените съставки. Само не разбрах за съдовете, как ства с два – къде стои пивната мъст докато миеш тенджерата, цялата ли се изсипва в лаутертюна?

komitata1981, ще се радвам да споделиш и резултатите от втория опит с дрождите S-33 (по възможност написано на кирилица)

alvinator, не знам колко се изпарява при варенето, може и 10тина литра да излезе, но и на толкова ще сме доволни :)
Аватар
mayosha
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 154
Регистриран на: 30 Юни 2014, 09:19
Местоположение: Sofia

Re: Още един начинаещ пивовар

Мнениеот hellreiser » 04 Юли 2014, 08:46

Ако държите да изкарате около 15-16 л, пробвайте с 4кг малц. От 2кг може да излезе и под 10л бутилирана бира.
hellreiser
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 29
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:34
Местоположение: Plovdiv

Re: Още един начинаещ пивовар

Мнениеот cervesa » 04 Юли 2014, 09:02

За бързо помнене:
1 кг малц-4-5 л бир
температури за озахаряване-50-60-70
варене 70 мин
ферментация-7/12 дни
газиране-3 дни
отлежаване-5 дни

Пиене на бирата -18/20 дни след варката

Наздраве
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Още един начинаещ пивовар

Мнениеот mayosha » 04 Юли 2014, 09:13

Благодаря за синтезирания график :) Газиране (3 дни) и отлежаване (5 дни) се случва само в бутилките, нали?

Не държа на определено количество, ограничението идва от съдовете, защото мислих да взема 21л тенджера, но може и да разгледам други варианти.
Аватар
mayosha
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 154
Регистриран на: 30 Юни 2014, 09:19
Местоположение: Sofia

Re: Още един начинаещ пивовар

Мнениеот victoryvt » 04 Юли 2014, 09:45

1. Основна тенджера 21л. - 3.5кг. малц и около 10л. вода - тенджерата е на около 2/3 пълна. Извършва се озахаряване.
2. Лаутертюн 25л. се пълни със съдържанието на тенджерата, в голяма кофа с бързовар се сгрява 14л. вода за прецеждането.
3. Празната тенджера 21л. се измива и се подлага под канелката на лаутертюна.
4. Започва прецеждането и тенджерата се напълва до макс. 20л., ако има още за събиране се ползва някакъв малък съд - канче, касеролка, тенджерка (става дума за още 1л.)
5. Слага се голямата тенджера на котлона да заври и след падането на пяната се добавя на части и останалото ако го има (1л.) и пак се чака да падне пяната, слагат се първите хмелове и т.н.
6. Към края на варката в тенджерата има около 17-18л. сварена пивна мъст.
7. След охлаждането и премахването на утайките - във ферментатора влиза около 17л. мъст, в зависимост от плътността.

Нужни съдове :
1. Тенджера 21л. инокс.
2. Лаутертюн 25л.
3. Кофа 15-17л.
4. Канче или касеролка.

Нещо неясно ?

Аз например за кухненски варки ползвам тенджера 14л. + още една която е била под налягане 9л. , лаутертюна от магазина и кофа 10-15л. каквато хвана. Ферментирам в туба от минерална вода 19л.
Понеже тенджерата 14л. ми е малка да напълни ферментатора, а в същото време може да понесе озахаряване на материал като за 20л. бира - правя така :
1. Озахарявам в нея 3-4 кг. малц с 9-10л. вода. (пълни се до ръба почти)
2. Промивам в лаутертюна и подлагам тенджерата 14л.
3. Като се напълни до около 10-12л. я местя на котлона да завира и подлагам другата тенджера 9л.
4. Втората тенджера слагам на втори котлон на земята и в един момент двете врат едновременно.
5. Хмелът не си играя да го преизчислявам за всяка тенджера поотделно. Нали впоследствие двете течности се събират във ферментатора.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Още един начинаещ пивовар

Мнениеот mayosha » 04 Юли 2014, 10:48

След такова изчерпателно обяснение няма как да останат неясноти, благодаря отново :)

Извинявам се, ако повтарям вече отоговорени въпроси, доста информация има във форума, но все още ми е трудно да събера в главата си целия процес по пивоваренето.
Аватар
mayosha
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 154
Регистриран на: 30 Юни 2014, 09:19
Местоположение: Sofia

Следваща

Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron