Stout

Съдържа заключени теми с проверени и дали добри резултати рецепти за домашна бира, както и свободно достъпни теми в които потребителите да предлагат за одобрение свои или открити от някъде рецепти.

Модератор: Martin

Re: Stout

Мнениеот cervesa » 05 Мар 2014, 18:10

Това със 7* екстракт,ми се струва ,просто някаква грешка.
Иначе поздравления и запази на 12 април да опитаме.
БТВ-Абе махайте етикетите на бутилките-всеедно Ариана са направили Стаут :lol:

Наздраве!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Stout

Мнениеот za6o » 06 Мар 2014, 10:13

да, съмнявам се в захаромера, но нямам подходящ съд да го провера както е описал виктор по горе.
Не че не мога да удвоя пропорциите, ама .. :D
Иначе така се кълнях и в термометъра и се опитвах да спазвам градусите до десети, след като го сверих с други 4-5 и се оказа че всички показват различно с 0.5 - 1 градуса го карам по-спокойно :)
za6o
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 49
Регистриран на: 01 Ное 2012, 15:49

Re: Stout

Мнениеот victoryvt » 06 Мар 2014, 10:24

za6o написа:Остана си 7%. За жалост не съм записал началната захарност.

:evil:
Еххххх, ами да беше я записал !
Карай.
най-вероятно е била много висока. Щом не слиза под 7 и не ти сладни ?
Иначе на външен вид е перфектен.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Stout

Мнениеот rajev » 21 Юни 2014, 07:23

Здравейте, искам и аз да споделя моя портар който направих Рецептата е от Виктор:


1)светал малц-70%
2)карамюних-25%
3)карафа-5% ---мислих карафата да е 10% добре че останаха 5%
хмелове:
1)голдинг
2)чаланджър
Озахарчването мина по- следния график

45минути-65градуса
20 минути - 72 градуса
78 градуса край
забравих да кажа ,че сложих и малко ирландски мъх .След като ферментира ботилирах с 5 грама захар на литър бира.Всичко това даде един уникален резултат и една много вкусна бира
Аватар
rajev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 409
Регистриран на: 14 Ное 2013, 17:53
Местоположение: Пловдив

Re: Stout

Мнениеот rajev » 21 Юни 2014, 07:26

20140619_204043.jpg
Аватар
rajev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 409
Регистриран на: 14 Ное 2013, 17:53
Местоположение: Пловдив

Re: Stout

Мнениеот daniel.trifonov » 21 Юни 2014, 14:21

Остави го да отлежи малко. Пяната ще стане по-фина и гладка ;-)
Иначе изглежда супер.
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: Stout

Мнениеот rajev » 22 Юни 2014, 07:09

Бирата стана екстра ,не се заблуждавай от цвета на пяната от светкавицата на апарата на снимката самата пяна жълтее ама в действителност е кремава просто уникална.Като стане и Дункел-вайцена пак ще дам резултат и снимки .Позврави и наздраве на всички
Аватар
rajev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 409
Регистриран на: 14 Ное 2013, 17:53
Местоположение: Пловдив

Re: Stout

Мнениеот daniel.trifonov » 22 Юни 2014, 09:51

Балончетата на пяната имам предвид. Сега са едри и с различен размер. Като отлежи ще станат по-ситни и по-еднородни. Тогава като отпиеш и пяната се усеща като много лек крем на консистенция.
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: Stout

Мнениеот vsd » 28 Авг 2014, 21:02

IMAG1216.jpg
vsd написа:4 кг пилсен малц
0,6 кг караамбър
0,35 кг препечен ечемик
0,2 кг Карафа 2
0,6 кг овесени ядки

50 гр Каскейд за 45 мин

За да се доближи водата до профила за тъмна бира, сложих 2-3 грама калциев сулфат, 10 гр CaCO3 и 1 гр NaCl. Това е за 35 литра вода за майшуване. Очаквах, че pH-то ще се вдигне много, но след като сложих малца, то стана 5,5 от 8,5. В момента чакам да се охлади и ще изсипя уорта върху дрождите от предишната варка и ще видим какво ще стане.


След почти 6 месеца отлежаване поради много причини, горната бира вече е газирана в кега на наливната система. Определено корекцията на профила на софийската вода е дала доста добър резултат, защото бирата е доста добра и определено става за пиене и вече има прилика със стаута. Дали печения ечемик е дал резултат, не мога да кажа със сигурност, но ми се струва че е дал. Като цяло, най-голям ефет отдавам на корекцията на водния профил. Бирата все още е далеч от перфектна, но се пие с кеф, което е най-важното. Ще запазя 2-3 бутилки да донеса на срещата за октоберфеста за да може който иска да опита.

За следващата варка ще намаля карафата до 0,10-0,15 кг, ще увелича печения ечемик на 0,5-0,6 кг и ще добавя малко мюних малц и ще видим как ще се получи.
vsd
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 229
Регистриран на: 03 Яну 2013, 11:30

Re: Stout

Мнениеот cervesa » 28 Авг 2014, 21:10

Супер е! :clap:
Ще се радваме да го пробваме на 11 октомври :mrgreen:
И има какво да се обсъди по рецептата,моята вода природно си е с английски профил и имам богат опит с рецептите за тъмни абглийски ейлове.

ОБАЧЕ-има голяям дефект:Защо рекламираш Bernard?-не е лош,ама собственото чедо е най-хубаво!
Избягвайте да ползвате брандирани бутилки и чаши,това е част от културата на домашното и крафт пивоварство..... :twisted:
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

ПредишнаСледваща

Назад към Проверени рецепти за домашна бира

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron