Ordinary Bitter

Модератор: Martin

Ordinary Bitter

Мнениеот daniel.trifonov » 15 Апр 2014, 14:25

Какво мислите за един такъв английски битер?

OG=1,038; FG=1,007 - 1,011; ABV ~ 3,5%; IBU ~30

(90,4%) 3,20 кг - Светъл малц
( 6,5%) 0,23 кг - Караарома малц
( 3,1%) 0,11 кг - Бисквитен малц

Озахаряване:

Еднотемпературно при 67°C
7,1 л вода сгрята до 77°C се смесва с 3,54 кг малц. Поддържат се 67°C в продължение на 60 мин.
Машаут с 3,2 л кипяща вода. Температурата веднага става 76°C.
Спардж с вода при 76-77°C до плътност 1,032 на целия обем пивна мъст.

Варене 75 мин.
Хмелов график:
15 мин - 15 г - Чалънджър @=7,9% (ври 60 мин)
45 мин - 8+8 г - Чалънджър и Голдинг (врат 30 мин)
74 мин - 5+5 г - Чалънджър и Голдинг (врат 1 мин)

Дрожди S-04
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: Ordinary Bitter

Мнениеот za6o » 16 Апр 2014, 16:22

Ето какво направих вчера, резултати след 3 седмици :)
Pale ale - 3.700kg - 74%
CaraPils - malt 0.800 gr. 16%
Weyermann Carabelge Malt - 0.500 10%
Дрожди Safale S04

60 min варене
Batch size 24L
Est. boil size 27
60 min 25gr Чалънджър (7.9% AA)
3 min 50gr Golding (4.6% AA )
Total: 31.17 IBU

20 min 50°C , 15 min 63°C , 45 min 67°C , 20 min 72°C ;10min 78°C
za6o
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 49
Регистриран на: 01 Ное 2012, 15:49

Re: Ordinary Bitter

Мнениеот daniel.trifonov » 16 Апр 2014, 16:34

Твоята ще е с доста "по-светла душа" от моята. ;)
Може да разменим по една, две като станат.
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: Ordinary Bitter

Мнениеот za6o » 17 Апр 2014, 10:20

Едвам ме нави :D
Иначе, да, търсих светъл ейл (SRM: 5.39)
za6o
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 49
Регистриран на: 01 Ное 2012, 15:49

Re: Ordinary Bitter

Мнениеот daniel.trifonov » 17 Апр 2014, 11:00

Да, битерът си е светъл английски ейл, но са три под-категории:
8. ENGLISH PALE ALE
8A. Standard/Ordinary Bitter
8B. Special/Best/Premium Bitter
8C. Extra Special/Strong Bitter (English Pale Ale)

Снощи въведох двете рецепти в brewersfriend, но нямаше съществена разлика в цвета на твоята и моята. ;)
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: Ordinary Bitter

Мнениеот za6o » 17 Апр 2014, 13:37

Да, моята рецепта е
8А. Standard/Ordinary Bitter

Всъщност идеята беше да направя лондон прайд (харесва ми тази бира, много е лека и пивка ), но ще видим какво ще се получи. До тук само една разлика - цвета :D
za6o
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 49
Регистриран на: 01 Ное 2012, 15:49

Re: Ordinary Bitter

Мнениеот cervesa » 17 Апр 2014, 21:42

Колеги,надявам се, че вашият интерес към "битер"-а,е предизвикан ,от това ,че е включен във нашия Втори Международен Конкурс,през юли?
Ще се радваме да го тестваме тогава:)
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Ordinary Bitter

Мнениеот daniel.trifonov » 17 Апр 2014, 23:28

Хмм, честно казано не бях се сетил за конкурса, но пък ще се постарая да остане за лятото, ако не от тази, то от следващата варка. ;)

_________________________

.:: Редакция -- 18.04.2014 ::.
Такаа, малко информация за приключената вече варка. Съвсем лека промяна на пропорциите в рецептата и увеличаване на количеството зърно, за да се използва обемът на лаутертюна оптимално. Та направих следното:

(90,1%) 4,20 кг - Светъл малц
( 6,5%) 0,29 кг - Караарома малц
( 3,4%) 0,15 кг - Бисквитен малц
4,44 кг - малц общо

Озахаряване:

Еднотемпературно при 67°C
9,3 л вода сгрята до 77°C се смесва с 4,44 кг малц. Температурата стана 68 градуса, но оставих да поизстине до желаните 67°C.
Поддържат се 67°C в продължение на 60 мин.
Машаут с 4,2 л кипяща вода. Температурата веднага става 76°C. Да - ама не, стана на около 72°C и после досгрявах с газовия котлон и 3кВт бързовар.
Спардж с вода при 76-77°C до плътност 1,032 на целия обем пивна мъст. Ето тука ми се разказа играта, както и предположих в началото. малца беше много фино смлян и спарджа се проточи 1:40ч. С разбъркване на триците, ровене и повдигане, къде бистра, къде мътна се събра около 37литра пивна мъст с плътност 1,032.

Варене 75 мин.
Хмелов график:
15 мин - 20 г - Чалънджър @=7,9% (ври 60 мин)
45 мин - 15+15 г - Чалънджър и Голдинг (врат 30 мин)
60 мин - 1,2г - Капа карагенан
Последната порция хмел я пропуснах, но ако реша, че ми се иска повече хмелен аромат ще я топна във ферментатора.

Във ферментатора налях точно 29 литра пивна мъст. Пакетчето дрожди ще ми дойде леко в недостиг, но пак трябва всичко да е наред. Цветът, който получих е доста по-тъмен от търсения, но следващия път по-малко караарома и трябва да е ОК.
Екстрактивност около 59%, ефетивност: 75% до ферметора.

OG=1,036; FG=1,007 - 1,011; ABV ~ 3,5%; IBU ~30

Дрожди S-04

_________________________

.:: Редакция -- 19.04.2014 23ч::.

Към момента плътността е 1,026, температурата 23,9°C и pH е 4,5.
Ферментацията е много бурна, но пяна на повърхността няма. Премествам ферментатора на по-хладно място, за да спадне температурата до около 20°C.

Click here to learn how to add YouTube Videos to your phpBB forum


_________________________

.:: Редакция -- 20.04.2014 23ч ::.
Пътността е 1,016, температурата е 18,9°C. Утре ще преместя за вторична ферментация.


_________________________

.:: Редакция -- 21.04.2014 13ч ::.

Плътността пак е 1,016. Преместил съм за вторична, но май доста късно. Изглежда че екстрактът не намалява повече. Поне ще се доизбистри още малко. Имам съмнение, че термометърът ми си е направил шега с мен и съм озахарявал на по-висока температура от желаната.
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: Ordinary Bitter

Мнениеот almus » 20 Юни 2014, 21:38

Добре ми звучи схемата на охмеляване,чаланджър ухае страхотно..
Не ми е ясно каква бира става при съотношение 3.5кг малц към 7л. вода за озахаряването.Аз харесвам вкуса даван от бисквитения малц и бих сложил към 300гр.Относно дрождите ми се иска да опитам с S-04 че отдавна не съм ги ползвал.Нотингам ми допадат с изчистения профил.
Маш аута е интересен с врящата вода,не съм го практикувал.Понякогаго правя на 72 гр...
almus
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 111
Регистриран на: 20 Май 2013, 16:16

Re: Ordinary Bitter

Мнениеот daniel.trifonov » 21 Юни 2014, 14:12

При озахаряване 1:2 майша е доста гъст, но пък така мога да сваля pH до необходимите граници, без да подкиселявам или преварявам водата. В последствие четох, че по-гъстите майшове не са толкова чувствителни към краткотрайно повишаване на температурата над желаната.
За бисквитения малц си прав, че може да е двойно количество - по-добре ще е. Нотингам или S-04 не знам кои са по-подходящи. Избрах тези, пък някой друг път ще пробвам нотингамските.
Въщност крайния продукт се оказа доста далеч от желания, поради грешно показващ термометър. Озахарявал съм при по-висока температура от показанието на термометъра, защото в кипяща вода показанието е 94 градуса.
Бирата е с доста по-плътно тяло и има една остатъчна сладост, която не е характерна за стила.
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Следваща

Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 17 госта

cron