След прежалване на 1кг светъл малц направих малка варка (първа и последна). Целта беше безалкохолна бира.
Вода 3,5л за озахаряване и 4,5л за промиване. Загряване на водата до 73гр, смесване и поддържане 72гр за 50мин. Ми то било голям зор да се крепи температура в малко количество материал и затова никога малки варки. Следва покачване до 77гр и йод - перфектна картинка. Варене 80мин и хмел... някакъв. Получи се около 5,5л на 11% плътност. С 2гр нотингам и във ферментатора.
След седмица плътността падна до 5% и май неще повече. На цвят и мирис - нормална бира. На вкус - малко особена, но не сладни а лепне на пръстите. Забелязах и много повече бяла утайка (умрели дрожди май), отколкото при ферментация на нормална бира.
Бутилирах и чакам крайния резил, който ще е всичко друго но не и безалкохолна бира с тия 6% захар ферментирала. Ще има поне 3% алкохолец.
Ама аз що се занимавам с глупости ми не сваря нещо за пиене
.