Непроверени рецепти

Модератор: Martin

Непроверени рецепти

Мнениеот mirix » 20 Май 2014, 22:35

Предлагам тук да публикуваме експерименти, а след дегустация да се местят в проверени и който иска да ги пробва
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Непроверени рецепти

Мнениеот mirix » 21 Май 2014, 22:34

Нека да започна аз:
съставки:
21 кг. малц болярка
1 кг. караарома
100 гр. хмел магнум внесен след завирането
200 гр. хмел перла внесен 20 мин опреди края 100 гр и 10 мин 100 гр.
50 гр цитра сухо охмеляване.
дрожди нотингам 33 гр.
очакван резултат около 100 л.
озахаряване
20 мин -52 гр.
10 мин 55-56 гр.
10 мин. 62 гр.
45-50 мин. 66-67 гр.
20 мин. 72 гр.
загряване до 78 гр.

промиване 1:4

начален екстркт 15%
краен екстраткт 3-3,5%
извадихме 92 л. цвят червен - амбър

Отзиви за вкус аромат .... ще дам около края на седмицата, но не се сдържах да пиша защото моя колега снощи ми позвъня.
смесил от бирата с купешка и каза: "много хубава страшен аромат!"

Надявам се по вече хора да си публикуват рецептите и след опитване да се местят в проверени рецепти.
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Непроверени рецепти

Мнениеот daniel.trifonov » 22 Май 2014, 09:39

Миро, май си чукнал IBU 75, че и отгоре :mrgreen:
Дано да се балансира добре с алкохола.
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: Непроверени рецепти

Мнениеот mirix » 22 Май 2014, 16:20

Дидо по моя сметка около 45 трябваше да е, но ще видим. Забелязах че с отлежаването горчивината се смекчава
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Непроверени рецепти

Мнениеот daniel.trifonov » 22 Май 2014, 17:01

За смекчаването си прав и аз съм го забелязал.
А за горчивината аз сметнах със стандарно време за варене - 90 мин. Първи хмел на 75мин, втори на 20 мин и трети на 10 мин от края, ама колко е да съм объркал някъде :lol:
IBU.png
http://brewersfriend.com
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: Непроверени рецепти

Мнениеот dani_94 » 23 Май 2014, 07:01

Общо са 200 грама Перла, 100 са на 20та минута и още 100 на 10тата преди края...
Последна промяна dani_94 на 02 Юни 2014, 06:51, променена общо 1 път
dani_94
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 32
Регистриран на: 03 Апр 2014, 13:56

Re: Непроверени рецепти

Мнениеот mirix » 23 Май 2014, 20:14

Тайната е в хмела. Сигурно е на около половин година и е поизветрял. А снощи отвирих едно амбърче- цепи мрака, че още ме цепи и кофата от него
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Непроверени рецепти

Мнениеот daniel.trifonov » 24 Май 2014, 10:11

Да и ти си прав за изветряването.
Бях разглеждал скоро страницата на американски призводител на хмел. Там в спецификациите на хмеловете пишеше, че след 6 месечно съхранение си губят определен процент от алфа горчивите киселини (от 10% до почти 50%): http://www.usahops.org/index.cfm?fuseaction=hop_info&pageID=9

В крайна сметка, въпреки сметките с калкулатора, може да се окажеш прав и да излезе към 45 IBU.
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: Непроверени рецепти

Мнениеот mirix » 24 Май 2014, 22:23

Бирата е убийствена. Дидо ИБУ 90 мое да е онази която ти носих, но тази на дали е по вече от 50. Живот и здраве ще запазя за конкурса в София юли месец. Без никакви притеснения Виктор може да я мести в проверени рецепти, а ако има съмнения след дегустация :mrgreen:
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Непроверени рецепти

Мнениеот daniel.trifonov » 25 Май 2014, 12:16

Ето това е най-важното - да е хубава ;-)
Хайде наздраве!
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна


Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта

cron