Здравейте Биролюбци!
Живи да сте за цялата тази информационна, че и материална благодат!
Аз днес за първи път варих бира! Дупнишка хмеловица. Рецептата е от тази тема (нали ми е първи път), количествата са както са препоръчани (4кг малц), дрождите са Нотингам.
Взех казан от вуйчо, тенджерата е от една съседка, а "лаутертюн" ми е на майка ми бидона за зелето. Желание да искаш. А водният клапан е краден
С озахаряването мисля, че се справихме добре, спрямо всички указания (верно, че запалих тензуха на горелката на котлона още в началото
. Учудих се, че температурата на бирената мъст много варира, а на течността извън тензуха е с дори до 10 градуса по-висока. Мъжко бъркане и покриване на съда в паузите. Йодна проба - поне 3 пъти (много забавно нещо) всичко изглежда ОК. Промиването също беше безпроблемно. Тензуха ми е на метър от химически магазин на 2 ката. Захаромера в сиропчето показа 12. Каквото и да значи това, но на вкус беше много сладичко.
Свари се много буйно, тоя котлон е почти оръжие. После пресипах през 4 слоя тензух (btw как се дезинфекцира този тензух, имам Окорон, но не посмях да го използвам, нито йод, а попарих с вряла вода) в голяма тенджера и охладих на водна баня. Мисля, че стана ефективно охлаждането, защото тенджерата беше до горния си ръб почти в течащата вода. Оообаче не знаех до каква температура трябва да се охлади и предположих, че е към 30 градуса (от къде ли?). Тук направих грозен гаф! Направих стартер със загрята в ел кана вода. Сипах малко студена, сложих дрождите и захар към лъжица на око. Хич не се сетих, че може да има точна температура за рехидратация! Клатих енергично да се разтвори всичко, и като бръкнах с малкото пръстче - ужас - много топло. Веднага долях малко студена вода и 100-200мл охладена течност. Много ме е страх, че съм ги сварила горките буби. След поне половин час на слънце в буркана имаше към сантиметър пяна. Аз си представях, че като хлебната мая ще изпълни целия буркан.
На всичкото отгоре посях при температура 30 градуса, сега виждам че някъде пише 20.
От 28л вода получих може би към 15 л. (ферментора е 19, знаете) Не знам дали е нормално.
Наливах течността във ферментора с дезинфекцирани канче и фуния, което изглежда доста го аерира (имаше много пяна), та не съм балбукала вътре.
И всичко това го кандилках до София, сега ми е в спалнята, чакам да започне да ми пее...няма признаци
Дано да излезе нещо, че правенето много ми хареса.
Поздрави и ще се видим на фестивала (beerrelation)!