Карбонизацията на пивото се постига ,по три начина: чрез задържане на част от образувалия се по време на ферментацията въглероден диоксид,чрез добавяне на неверментирала мъст (или захари) и дрожди в бутилката или затворения съд за отлежаване,или чрез принудително насищане с въглероден двуокис (force carbonation).И трите начина са приложими в домашното пивоварство.Например при последната партида лагер (последна ,защото разчитам на природният студ:(),бистренето с Irish moss по време на варката и след това преди бутилиране доведе до такова избистряне ,че дрождите останали в пивото не бяха достатъчни да доферментират за карбонизиране.Изпозвах метода на форс карбонизация-т.е.подложих кега на налягане 4 бара за 24 часа,след това го свалих на 3 бара и резултата беше перфектен бистра бира ,с отделяне на мехурчета СО2 и с идеална пяна .
Наздраве!