от victoryvt » 10 Май 2014, 13:02
С-04 имат един къде проблем, къде предимство, зависи от гледната точка :
Много бързо ферментират и падат в утайка, отделно че тя е лепкава и стои твърдо за дъното.
Това хем избистря бирата добре, хем създава проблем на младите пивовари - особено ако са поудължили времето за главна ферментация, или недай си боже са направили и вторична.
При това положение при бутилирането няма достатъчно живи и дейни клетки за да газират бирата в бутилките.
Нужно е да се добавят свежи дрожди при бутилирането.
Тогава всичко си идва на мястото.
Иначе - чакай си ти и месец, газировката ще е най-малкия проблем. Ще има и лоши вкусове, а и може и диви дрожди да завземат средата за газировка.
Затова с тези точно дрожди трябва или да се бутилира по-рано от средното време, или да се добавят нови свежи дрожди , че и даже министартер със захарта за бутилкова доферментация.
А не е лошо и вместо захар да се ползва малцов екстракт, тъй като в него има и минерали и декстрини и т.н.