Отпрах до 2 часа и днес фемрнтира с пълна сила. Направих и едно откритие, ефтино и ефикасно. С кофична от плодово кисело мляко с бонбонки за 85. ст. пробих му с ножа една дупка и нахулих водния клапан. Заспа идеално на 19 л. ферментатор с набиване и леко завъртане. Най важното е че упътнява добре.
Другото нововъведение вместо клапан е наилонова кисийка с ластик. Ако види зор ще изпусне налягането, но понеже съм тук помагам за изпускането.
Рецептата е:
6 кг. светъл малц болярка
на 66 гр. добавям
10 гр. карафа тип 2
10гр. караарома.
охмеляване:
90 мин магнум -20 гр.
70 мин магнум -10 гр.
20 мин жатец - 21 гр.
сухо охмеляване 5 гр. цитра
озахаряване:
52 гр. -20 мин.
55-56 гр. - 10 мин.
62 гр. - 10 мин.
66 гр. - 45-50 мин.
72 гр. - 20 мин.
загряване до 78
начален екстракт 14%