микропивоварни-microbreweries

Тук всеки желаещ може да си отвори тема за да се похвали с какво вар, в какво отлежава, и как изглежда крайния резултат

Модератор: Martin

Re: микропивоварни-microbreweries

Мнениеот dandilov » 26 Апр 2014, 20:21

Отново честито на Дидо!
Бира "Гларус" е вече на пазара! Аплодисменти!
Първи впечатления - типичен английски ейл. Силен малцов аромат и вкус в началото. Хмелът се усеща също доста добре. Алкохолът се усеща накрая. Много наподобява "Лондон прайд".
Първи впечатления - много добри!
Днес попаднах случайно на нея. Предлага се наливна. Пълнят от кег в пластмасови бутилки на щанда "BeerBatoff", който се намира вътре в магазин Карфур, в мола на Цариградско шосе.
Да повторя - вътре в Карфур, а не на щанда за бира пред Карфур.

Наздраве! ;)
dandilov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 280
Регистриран на: 08 Авг 2013, 21:58

Re: микропивоварни-microbreweries

Мнениеот sk1916 » 27 Апр 2014, 12:03

Присъединявам се към поздравленията за Дидо! Заради перипетиите, през които е минал, за да осъществи идеята. Бирата е без аналог на българския пазар. Личи си, че е направена с внимание и желание, каквито дава винаги един (досегашен и вярвам завинаги по душа) домашен пивовар. Много хубав битър финиш. Крафт бира. При това българска! Пожеланията ми са в най-скоро време всичко да е наред и с бутилките.
В София я има на кран за вкъщи и в едно ново магазинче на Beerbatoff - на Позитано, веднага след пресичането на Христо Ботев в посока Опълченска, от дясната страна на улицата.
Успех!
sk1916
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 139
Регистриран на: 12 Мар 2014, 23:55

Re: микропивоварни-microbreweries

Мнениеот cervesa » 28 Апр 2014, 22:47

Glarus Craft Brewing Co.-Special English Ale,
Екстракт-не е посочен на етикета
Алкохол-4,6 %-не е указано по обем или маса-предполагам, че е по обем По неофициална информация-филтрирана,непастьоризирана Дегустационната мостра е от кег,наливна.Не е разливано през Пегаса на Бирбатоф,а от нормална разливна инсталация
Етикета на бутилката е луксозно изпълнен,но с недостатъчно информация(Това е пилотна бутилка и не съм сигурен дали е окончателното етикетиране)
Външен вид-брилянтно бистра,цвят светло бакърен,пяна нормална за стила,със ситни мехурчета,задържа се на повърхността и оставя следи по стените на чашата.
Аромат-много слаб,но усеща се английският сорт хмел.
Горчивина-при първия тест ми се стори по-ниска,но при следващите е ОК.
Карбонизация-нормална за стила,налягането в кега показваше 1,2 бара.
Вкус-би могъл да бъде с повече характер, приятен за пиене,усеща се леко малцовият вкус,липсва карамела,и плодовите нотки.След като усетих тръпчивост,си направих труда да премеря ПХ-то,китайският ПХметър показа 4,3-не е извън нормата,но....
Тялото е слабо до средно,т.е. в стила.
Общо впечатление-Пивка и в стила си бира,за ежедневна консумация.Повече отива към Стандартния битер,но алкохолното му съдържание го праща в Специалния
.Наподобява Лондон Прайд.
Поздравления за първата Истинска Българска Крафт бира!
WP_20140428_003.jpg
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: микропивоварни-microbreweries

Мнениеот vsd » 01 Май 2014, 23:11

И аз точно в момента опитвам Гларус-а и съм много приятно изненадан. Наистина прилича на Лондон Прайд, но поне според мен е определено по-добра от нея. В аромата усещам и хмел и малц, макар и не много силно, но определено аромат има. Остава много хубав горчив, хмелов послевкус. Като горчивина бих се обзаложил че е над 30IBU, даже бих казал 40, ще ми е интересно ако някой знае стойностите да ги сподели. Биричката е кристално чиста, предполагам и аз че е филтрирана. Като цяло спокойно мога да кажа че бирата е по-добра от много чужди бири, които се продават доста по-скъпо в БГ.
Взех си я от Beer Batoff напълнена от разливната инсталация.
vsd
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 229
Регистриран на: 03 Яну 2013, 11:30

Re: микропивоварни-microbreweries

Мнениеот victoryvt » 07 Юни 2014, 10:22


Click here to learn how to add YouTube Videos to your phpBB forum

Този клип е дело на полския блогър и активен деятел в пивоварството Томаш Копира, когото имахме честта да поканим на миналогодишния ни национален конкурс да съдийства.
Поствам клипа тук по друга причина :
В него се виждат процесите по озахаряване, филтрация, промиване , варене и т.н. в една микропивоварна в Гластънбъри.
Вижте колко просто е направен маштюна, как става прецеждането, ако щеш и как става изхвърлянето на триците - на ръка с лопата.
Всичко това идва да покаже, че висши технологии в микропивоварството не са нужни, а всички идеи идват от домашното пивоварство - например пръскалката дето се върти, еднотемпературното озахаряване, простата филтрация с един надупчен конус, и т.н.
Виждат се и хмеловете за този ейл - Чалънджър и Фугълс - общо 5кг. на 4000л.(4 тона) пивна мъст.
Цялата пивоварна, заедно с линията за бутилиране и ферментаторите се събира така като гледам на не повече от 100кв.м.

+ Пивовар диджей и силна музика !
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: микропивоварни-microbreweries

Мнениеот cervesa » 07 Юни 2014, 21:48

Хм! Това ВЪБОЩЕ не е пример за подражание!
При такава мизерия и при нашата "култура",контаминациите са сигурни!
После: "Всеки харесва неговата си бира"
!!!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: микропивоварни-microbreweries

Мнениеот Dejmos » 20 Авг 2015, 11:41

Изгледах клипчето внимателно, беше ми много интересно.
Но едно нещо ми се стори странно. Колко много плискат и преливат горещата мъст преди и след варенето. Нали горещото окисляване е особено нежелано? Или не съм разбрал правилно нещата.
Освен това варяха в затворен съд, а нали трябваше да се осигури изпарението на диацетила?
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: микропивоварни-microbreweries

Мнениеот bojo » 20 Авг 2015, 11:58

Отгоре на капака в задната част има тръба за отвеждане на парите някъде извън помещението, че иначе от пивоварна щеше да стане на сауна :lol:
bojo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 202
Регистриран на: 18 Юни 2014, 17:40

Re: микропивоварни-microbreweries

Мнениеот Dejmos » 20 Авг 2015, 13:43

Аха. Това добре, а непрекъснатото плискане на гореща мъст от високо?
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Предишна

Назад към Да си ги покажем (оборудванията и бирите)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 госта

cron