90л. амбър ейл по технология BIAB

Съдържа заключени теми с проверени и дали добри резултати рецепти за домашна бира, както и свободно достъпни теми в които потребителите да предлагат за одобрение свои или открити от някъде рецепти.

Модератор: Martin

Re: 90л. амбър ейл по технология BIAB

Мнениеот victoryvt » 11 Ное 2013, 10:38

PIC166.jpg


Последната амбърка - точена от кега на две седмици след старта на ферментацията !
Голям кеф !
И на малките дадохме да опитат.
Голямата горчивина леко се замазва от малцовия вкус. Пяната е добра, след като поспадне се задържа на слой от около 2 мм. и така си стои дълго.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: 90л. амбър ейл по технология BIAB

Мнениеот victoryvt » 28 Апр 2014, 10:04

Нова версия на американски амбър ейл :

1. Пейл + пилс = 89%
2. Карапилс = 5.4%
3. Карамюних = 2.8%
4. Караарома = 2.8%
-----------------------------
1. Нъгет - 0.5гр./л. - 90 мин.
2. Симко - 0.5гр./л. - 60 мин.
3. Каскейд - 0.5гр./л. - 30 мин.
4. Цитра - 0.5гр./л. - 5мин.

Дрожди US05 в стартер на 24 часа въртян с магнитна бъркалка (stirplate) (магнитная мешалка) :
Изображение
Не съм снимал моята, защото изглежда точно по тоя начин (почти) - стар вентилатор от комп. захранване, парче неодимов магнит от стар хард диск, адаптер 9 волта за суич (имам такива един тон останали от ланаджийската дейност)
А над това слагам директно кофата със стартера на която дъното е финосано да няма пъпка в средата (с фина шкурка)
И вътре в нея - 4-5см част от пирон, или счупено свредло или някаква ос от нещо - важното е да е стманено и магнитно. Облечено е в термосвиваем шлаух, за да не въздейства на материала.

Благодарение на постоянното въртене на парчето метал в кофата - се получава водовъртеж и дрождите не могат да полегнат в суспензия на дъното. Освен това се подобрява аерирането и изхвърлянето на ЦО2.
Всичко това спомага за по-доброто деление на клетките в стартера и в резултат за 24 часа имаме до 4-5 пъти повече клетки отколкото сме засели в началото.
Моят стартер в случая беше от малцов екстракт и вода - кипнати и охладени до 30 гр.

В събота следобед проведох варката, в събота вечерта (около 20ч.) засях бирената мъст със стартера (който беше слязал от 10% Плато на 1.5% за 24 часа), а в неделя в 10 ч. сутринта вече ферментацията беше в ход.

Малко ТТ данни :
1. Начален екстракт 13.5%
2. Пеха на мъстта по време на озахаряването - 5.4 (без подкиселяване)
3. Пивоварна вода - престояла водопроводна. Пеха - 7.3 (водопроводната при мен е с пеха 7.4)
4. Практическа екстрактивност : 74.6% ! (Прекалено фино смилане на малца, но и много тегаво прецеждане и промиване - 2 часа и горница)
5. Температура на ферментация - 24 гр. (подгряване с нагревател за аквариум, тъй като околната е 15гр.)

Днес сутринта (36 часа след заквасването) - 5.5% екстракт и ферментацията отива към стихване.
Предполагам че утре ще е към края си.
Очаквана крайна плътност - 2.5 - 3% Плато.
Очакван алкохол - 5.5 %

Цветът засега е точно амбър, но малко в по-кафяво-червената гама.
Ще го видим след края и избистрянето.

А, мисля да я кръстя - Four HoPseMen - :) лека заигравка заради 4-те хмела и 4-те малца.
А ето за кои Four Horsemen става дума иначе :
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: 90л. амбър ейл по технология BIAB

Мнениеот victoryvt » 29 Апр 2014, 09:04

60 Часа след заквасването - рефрактомера показва 6.5% , което превърнато е 2.0% екстракт.
Предполагаем алкохол - 6.0 - 6.2% !
По всички признаци ферментацията е приключила - отгоре е останала кафява люспеста пяна, не се очаква повече падане на екстракта.
Довечера ще местя за отлежаване в друг бидон.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Предишна

Назад към Проверени рецепти за домашна бира

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron