Ахам, на такова ми заприлича още в началото
На тази бира сега екстрактът й ще е прекалено висок и е възножно дрождите да измрат от прекалено високото ниво на алкохол, което те ще направят и да не могат да изферментират всичките захари.
С други думи вероятно ще имаш високоалкохолна, сладникава бира, която отгоре на всичко ще е и доста горчива.
Мерил ли си колко е плътността/захарността на пивната мъст?
От 3кг малц, щом е добре озахарен според йодната проба, трябваше да излязат около 15л пивна мъст с около 12% екстракт или захарно съдържание. Щом са ти останали 5-6л най-вероятно имаш около 30% екстракт.
Тука е хубаво и други по-опитни колеги да кажат, дали не е по-добре да се добавят във ферментора едни 10 литра преварена и охладена вода и всичко да стане долу-горе в норма.