От 3 кг малц 5 л бира

Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Модератор: Martin

Правила на форума
Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

От 3 кг малц 5 л бира

Мнениеот Rosko85 » 16 Апр 2014, 14:28

Здравейте колеги пивовари , ето че и аз направих първата си бира , но очаквания резултат не беше такъв какъвто ми се искаше :) , така де направих следното : загрях 9л вода за озахаряване до 60 гр. сложих малца 3 кг. български - 20 мин. , загрях до 63 гр. - 30 мин. , заграях до 73 гр. 30 мин , йодната проба беше ок ,след това до 78 и във лаутертюна загрях 12 л за промиване , след промиването останаха около 17 л за варене , сложих ги в казана и варене 1:30 мин. , след прецеждането в ферментора останаха 5 - 6 л . Да не би да съм варил на мн яка темп. , а тя си беше яка , и за това количеството да е такова ? А , иначе ферментацията си протича ок , честно да ви кажа не знам какво ще се получи от първата варка сложих 25 г хмел халертау 10 мин. след завиране и 18 г. 15 мин преди да приключа , но каквото и да се получи не вярвам да остане :) , ще се радвам да споделите мнения .
Rosko85
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 13
Регистриран на: 07 Апр 2014, 10:53

Re: От 3 кг малц 5 л бира

Мнениеот daniel.trifonov » 16 Апр 2014, 15:14

Роско, на какво си варил, че да изпариш 10 - 11л вода за час и половина!? :o
Я кажи колко е диаметъра на съда, в който вариш.
Аз съм забелязал, че и при мен извира повечко вода. Аз грея около 20л течност с 3кВт бързовар. Тенджерата ми е с диаметър 40см и течността заема около 16см от височината.
Със сигурност по-бурното варене изпарява по-голямо количество течност, а и съотношението диаметър височина играе някаква роля в цялата работа. Все пак не ври целия обем течност, а пък изпарение имаме от цялата товърхност и от врящия обем.
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: От 3 кг малц 5 л бира

Мнениеот Rosko85 » 16 Апр 2014, 15:27

Съда е бая големичък , но за размер да речем диаметър 60см , височина пак там някъде , а бе от тия старите казани , кафявите , а горелката е газова с три обръча , най - вероятно това е проблема малко течност във голям съд и по - силно нагряване :roll:
Rosko85
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 13
Регистриран на: 07 Апр 2014, 10:53

Re: От 3 кг малц 5 л бира

Мнениеот daniel.trifonov » 16 Апр 2014, 16:00

Ахам, на такова ми заприлича още в началото ;)
На тази бира сега екстрактът й ще е прекалено висок и е възножно дрождите да измрат от прекалено високото ниво на алкохол, което те ще направят и да не могат да изферментират всичките захари.
С други думи вероятно ще имаш високоалкохолна, сладникава бира, която отгоре на всичко ще е и доста горчива.
Мерил ли си колко е плътността/захарността на пивната мъст?
От 3кг малц, щом е добре озахарен според йодната проба, трябваше да излязат около 15л пивна мъст с около 12% екстракт или захарно съдържание. Щом са ти останали 5-6л най-вероятно имаш около 30% екстракт. :shock:

Тука е хубаво и други по-опитни колеги да кажат, дали не е по-добре да се добавят във ферментора едни 10 литра преварена и охладена вода и всичко да стане долу-горе в норма.
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: От 3 кг малц 5 л бира

Мнениеот victoryvt » 16 Апр 2014, 17:50

Ами то затова се мери, мери и пак се мери - един захаромер е 10 лв.
Преди ферментацията се търси около 12% екстракт при 15л от 3 кг. малц
Колегата е извадил 17л. преди варката - нормално .
После е изпарил 10-12л. вода с което е докарал екстракта до 1.7/5=34% Плато !
Това нещо няма да ферментира до край никога !
Вземай една кофа 10л. и я завари с бързовар за около 15-20 мин. , след това я покрий с капак и я остави да изстине до 20 гр.
Влей я във ферментора (ако все още ферментира нещо там) и раздрусай наново всичко - да се вдигне утайката.
И мери със захаромер и репортвай данни, иначе само гадаем.
Температурата на ферментация се мери вътре в съда, а не се предполага по околната.
Търсим оптимална температура 20гр.

Възможно е дрождите да се стресират от първоначалната висока захарност и да не пожелаят да потеглят да ферментират.
Ако това се случи - нови дрожди в стартер след разреждането и дано стане.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: От 3 кг малц 5 л бира

Мнениеот Rosko85 » 17 Апр 2014, 14:36

Варката я правих преди 5 дена , ферментацията протичаше доста добре , днес направих замерване със захаромера и отчете 15 % , видимо все още ферментираше , заврях вода както ме посъветвахте , но сложих 5 л във ферментора и раздрусах доволно , направих контролно замерване отчете 6 %. На вкус не беше мн зле :) . От тук нататък какво следва колко време трябва да мине преди да бутилирам , или докато се утаи ?
Rosko85
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 13
Регистриран на: 07 Апр 2014, 10:53

Re: От 3 кг малц 5 л бира

Мнениеот daniel.trifonov » 17 Апр 2014, 15:08

Измери захарността утре и виж дали намалява, ако намалява я остави докато падне около 2-3%, ако не намалява - посей дрожди.
Бирата ще започне да се избистря, когато ферментацията започне да утихва. Може да преместиш за вторична ферментация в друг съд тогава или да бутилираш, но чак когато захарният екстракт спре да пада.

Ама с тези само 5л добавени пак ще имаш 1,5 пъти по-силна и долу-горе толкова пъти по-горчива бира. Няма да е това, което си започнал да правиш първоначално.
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: От 3 кг малц 5 л бира

Мнениеот Rosko85 » 17 Апр 2014, 16:33

Освен да сложа още 3 - 4 л 8-)
Rosko85
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 13
Регистриран на: 07 Апр 2014, 10:53

Re: От 3 кг малц 5 л бира

Мнениеот Rosko85 » 28 Апр 2014, 10:26

Ето я и нея 8-) , супер е на вкусна , наистина е малко по силна , ама иначе си е екстра .
Прикачени файлове
Birichka.jpg
Rosko85
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 13
Регистриран на: 07 Апр 2014, 10:53

Re: От 3 кг малц 5 л бира

Мнениеот mirix » 06 Май 2014, 19:40

Пстави си една бутилка да оълежи поне 2 месеца. Тогава ще разбереш истината,след отлежаване.
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица


Назад към Помощ за проблеми

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 12 госта

cron